Ekonomi'İstanbul'da ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam gelecek'

'İstanbul'da ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam gelecek'

16.03.2008 - 12:37 | Son Güncellenme:

İstanbul'da ekmeğe bir haftaya kadar çok tartışılacak bir zam yapılması bekleniyor. Diğer illerde de zam yolda...

İstanbulda ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam gelecek

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, İstanbul’da bir haftaya kadar ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam geleceğini, kilogram fiyatının 2,5 YTL’den 2,75 YTL’ye çıkacağını belirtti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Özer, İstanbul’da yaklaşık 4 binin üzerinde fırın bulunduğunu ve fırın sayısının çok fazla olduğunu, bunun kapasite kullanım oranlarını aşağı düşürdüğünü söyledi.
Özer, "Birim maliyet artıyor. Dolayısıyla ekmeğe değerinin üzerinde zam yapmak durumunda kalmaktayız" dedi.
Fahri Özer, İstanbul’da bir haftaya kadar ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam geleceğini, 75 YKr olan 300 gram ekmeğin 80 YKr olacağını, kilogram fiyatının da 2,5 YTL’den 2,75 YTL’ye çıkacağını belirtti.
İçişleri Bakanlığının belediyelere bağlı olan fırın sayısına tahdit getirmesi durumunda ekmek fiyatlarındaki artışın duracağını öne süren Özer, "Ekmekteki israf önlenecektir. Ekmek zammı hemen hemen hiç gündeme gelmeyebilir. Fırın ruhsatlarının çok acil aynı taksi plakası gibi minibüs hatları gibi olması lazım" dedi.

Haberin Devamı

"2 MİLYON EKMEK İSRAF EDİLİYOR"
İstanbul’da günlük 18 milyon adet ekmek üretildiğini, bunun 2 milyonunun ise israf edildiğini belirten Özer, şunları kaydetti:
"Ekmek israfının başlıca nedenleri kalitesiz oluşundan dolayı çabuk bayatlaması, ambalajda olmayışı, bakkal ve bayilerin satış doyumsuzluğundan dolayı satamayacakları kadar çok ekmek almaları ve daha sonra bunları iade etmeleri. Halk ekmeğin satışı özelleştirildi. Üretimi de özelleştirilip İstanbul fırıncısına verilirse insanları ucuz ekmek kuyruklarında bekletmeyiz. İsraf edilen 2 milyon ekmeği iyi bir organizasyonla fakir vatandaşımıza bedava veririz, kuyruk beklemeden,
istediği fırından almak kaydıyla."
Ekmek tüketimi alışkanlıklarına ilişkin olarak da Özer, beyaz ekmekten ziyade kepeği, tahılı bol olan ekmek tüketiminde artış gözlemlediklerini, bunun da insanların bilinçlendiği anlamına geldiğini vurguladı.
Fahri Özer, ekmek tüketiminde de yükselme olduğunu, çünkü en ucuz karın doyurma yolunun ekmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"3-5 GÜN SAKLANABİLEN EKMEKLER TERCİH EDİLİYOR"
Kızıldel ailesinin 1994 yılında Fransa’dan Türkiye’ye getirdiği Paul Ekmek Butikleri İşletme Müdürü Erdal Yeşil, ekmek çeşidinin artık Türkiye’de fırın ekmeğinden çıkıp bütün tahılların, çavdarın, kepeğin, tam buğdayın kullanıldığı bir alana doğru gittiğini belirtti.
Yeşil, "Ekmeğin şekli ve çeşidi artıyor. Artık eskiden olduğu gibi ekmekler bir günlük alınmıyor, buz dolabında 3-5 gün saklanabilen ekmekler tercih ediliyor" dedi.
Paul Ekmek Butikleri olarak genelde sipariş üzerine, butik ekmek yaptıklarını söyleyen Yeşil, "Tahıllı, üzümlü, cevizli, ekşili mayalı hamurdan katkısız yapılan foggacia ekmeği çeşitlerimiz var. Onun dışında yemek yerine geçebilecek pizzalı, jambonlu, zeytinli gibi çeşitli ekmekler üretiyoruz" diye konuştu.
Bunun yanında çörek ürettiklerini ifade eden Yeşil, "Türkiye’de son 4-5 yıldır gelişen yeni bir kültür var, herkes sabah kahvaltısını kahve ve croissant ile yapıyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"TAHILLI VE CEVİZLİ ÇAVDAR EKMEĞİ ÇOK SATILIYOR"
Yeşil, Paul Ekmek Butiklerinde ekmek fiyatlarının 30 YKr ile 4,5 YTL arasında değiştiğini, normalde pahalı gibi görünse de bu tür ekmeklerin 1-2 dilimiyle insanların doyabildiğini kaydetti.
Erdal Yeşil, "Ana mağazamız Etiler’de. Bunun dışında Nişantaşı, Kemerburgaz, Ortaköy, Bebek ve Ankara’da şubelerimiz var. Önümüzdeki 5 yıl içinde şube sayımızı iki katına çıkarmayı planlıyoruz" dedi.
İstanbul’da 5 yıldızlı otellerin tamamına ürün verdiklerini söyleyen Yeşil, yıllık üretimlerinin 100 bin ton olduğunu kaydetti.
Yeşil, "En çok sattığımız ekmek tahıllı ve cevizli çavdar ekmeği, bir de siyah Alman ekmeği" diye konuştu.

"PAKETLİ EKMEK TÜKETİMİ NORMAL TÜKETİMİN BİNDE 7’Sİ CİVARINDA"
Paketli ekmek sektöründe faaliyet gösteren Doygun Gıda Pazarlama Müdürü Arzu Gönül de, imalata tam buğday ekmeği ile başladıklarını belirterek, "Tüketiciler artık daha bilinçli. Kepekli ekmeği ve yararlarını artık sokaktaki herkes biliyor. Beyaz ekmeğin dışında kepekli ve tam buğday ekmeği gibi ekmek çeşitleri bilinmeye başlandı" dedi.
2006 yılında tüketicilerle paketli ekmeği neden tercih ettiklerine ilişkin yaptıkları bir araştırmada, tüketicilerin paketli ekmeği "sağlıklı olduğu için" tercih ettiklerini söylediklerini ifade eden Gönül, paketli ekmek tüketiminin normal tüketimin binde 7’si civarında olduğunu ve hal çok düşük bir oranda bulunduğunu belirtti.
Türkiye’de çok fazla ekmeğin israf edildiğini, paketli ekmeğin ömrünün uzun olması ve buz dolabında saklanması dolayısıyla bu konuda insanlara imkan sunduğunu vurgulayan Gönül, şehir yaşamı ile birlikte paketli ekmek tüketiminin artacağını kaydetti.
Gönül, İstanbul Hadımköy’de yeni bir fabrika inşaatları olduğunu, Doygun Gıda olarak bu sene cirolarını yüzde 100 artırmayı hedeflediklerini, İstanbul ve Ankara dışında İzmir, İzmit, Bursa, Yalova, Eskişehir, Adapazarı ile yazın Bodrum ve Akçay arasındaki yazlık bölgelerde marketlerde var olacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

"VİTAMİN İLAVELİ ÇOCUK EKMEĞİMİZ VAR"
Ekmek çeşitliliğine ilişkin olarak da Gönül, "Bizde tam buğday ve tam çavdarlı ekmek serisi var. Onun dışında yulaflı, kepekli ekmeğimiz, beyaz lifli ekmeğimiz var. İçinde 14 çeşit tahıl olan, çok tahıllı ekmeğimiz, zeytinyağlı ve zeytin dilimli ekmeğimiz, tost, hamburger ekmeği gibi ekmek çeşitlerimiz var" dedi.
Gönül, ayrıca vitamin ilaveli çocuk ekmekleri bulunduğunu, bu ekmeğin B vitaminleri folik asit, demir ihtiva ettiğini kaydetti. Gönül, en çok satan ekmeklerinin hala tam buğday ekmeği olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

ANKARA’NIN EN PAHALI EKMEĞİNİN KİLOSU 5,32 YTL
Soğanlısından, zeytinlisine, elmalısından üzümlüsüne kadar 100’e yakın çeşitte ekmek üretilen Ankara’da, günde 4,5 milyon ekmek tüketiliyor.
Türk halkının vazgeçilmez beslenme kaynağı olan ekmeğin 150 gramı Ankara’da 30 Ykr’ye satılıyor. Başkent’teki en pahalı ekmek ise kilosu 5,32 YTL’den satılan Alman tahıl ekmeği.
Guinness Rekorlar Kitabının geçen yıl ki basımında "en çok ekmek tüketen ülke" olarak yer alan Türkiye’de, yılda kişi başına ortalama 200 kilogram ekmek tüketiliyor. Yaklaşık 4,5 milyon insanın yaşadığı Ankara’da ise kişi başına günde 1 ekmek düşüyor.
Ankara’da standart 150 gram ekmek 30 YKr, 300 gram ekmek 60 YKr, 450 gram ekmek ise 90 YKr’den satılıyor.
Bu arada, Ankara Fırıncılar Odası, yeşil kart sahiplerine verdiği ucuz ekmek kartıyla 150 gram ekmeği 20 YKr, 300 gram ekmeği ise 40 YKr’ye satıyor.
Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara’da ekmek tüketiminin nüfusa oranla az olduğunu ifade ederek, eğitim, kültür ve gelir düzeyinin yükseldikçe ekmek tüketiminin de azaldığını belirtti.
Yaralı, yaklaşık 4,5 milyon insanın yaşadığı Ankara’da kişi başına günde 1 ekmek düştüğünü söyledi.
Yaklaşık 450 ekmek fırınının bulunduğu Ankara’da tüketilen ekmeklerin yüzde 80’inin halk tipi olarak nitelendirilen 150 gramlık standart ekmek olduğunu anlatan Yaralı, kepekli, tam buğday, yulaflı ve çavdarlı ekmek tüketiminin yüzde 15, geri kalan yüzde 5’lik tüketimin ise cevizli, zeytinli, soğanlı gibi spesifik ekmekler olduğunu söyledi.
Ekmek tüketimi alışkanlığının sabah saat 6.00, 11.00 ve akşam 17.00’den sonra yoğunlaştığını anlatan Yaralı, ekmeği günlük tüketmenin sağlık açısından yararlı olduğunu kaydetti.
Yaralı, yaklaşık 450 ekmek fırınının bulunduğu Ankara’da, soğanlısından zeytinlisine, elmalısından üzümlüsüne 100’e yakın çeşitte ekmek üretildiğini ifade etti.
Öte yandan Ankara’da günlük 4,5 milyon ekmeğin 1,5 milyonluk kısmı Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nda üretiliyor. Ankara’nın 522 noktasında satılan halk ekmeğin 200 gramı 25 YKr’den tüketicilere sunuluyor.

EKMEK TEBLİĞİ
Yaralı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yaptığı değişiklikle ekmeğin 50 gramdan başlayıp, 50’şer gram artırılarak üretilip piyasaya sunulmasına ilişkin hükmün kaldırılmasını da doğru bulmadıklarını söyledi.
Halk tipi ekmekte asgari 300 gram şartı getirilmesinin israfı artıracağını öne süren Yarılı, şöyle konuştu:
"En çok müşteri talebi 150 gramlık ekmekte yoğunlaşıyor. Bir fırıncı için en karlı ekmek 250-300 gram ve üstündeki ekmeklerdir. En maliyetli ve masraflı olanlar bunun altındaki gramajlı ekmeklerdir. Tüketici talepleri, masraf ve maliyetlerin önündedir. Alınan kararla vatandaşa seçenek sunulmuyor, ’300 gramdan aşağı ekmek olmayacak" deniliyor. Vatandaş 150 gram ekmek istediği zaman biz ekmeği ikiye bölüp mü vereceğiz. Şimdi fırıncı 150 gram ekmek yaparsa ne olacak ceza mı
alacak? 150 gram ekmek tüketen kişi, 300 gram ekmek alınca geriye kalan kısımı çöpe mi atacak. Bu yönüyle bakarsak bu karar Türkiye’deki ekmek israfını artıracak."

"DAVA AÇACAĞIZ"
Yaralı, söz konusu tebliğ ile ilgili yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde ilgili yerlere dilekçe yazacaklarını, sonuç alamadıkları takdirde 60 gün süre içinde de dava açacaklarını belirtti.
Orhan Yaralı, "Fırıncı kötü niyetliyse eksik gramajlı ekmek üretiyorsa bunlar denetlenmelidir. Siz denetim yapmadan tebliği ile bu işi çözemezsiniz. Denetimler yerinde, zamanında ve sürekli olmalıdır" dedi.

İL İL EKMEK FİYATLARI
Vatandaş, bir kilo ekmek almak için Şırnak’ta sadece 70 YKr öderken, aynı ekmeğe Kocaeli’nde 2,5 YTL ödemek durumunda kalıyor.
AA muhabirlerinin yaptığı araştırmaya göre, Samsun’da 200 gram ekmek 40 YKr’den satılırken, buğday fiyatlarına yapılan son zamların ardından, ekmeğe zam yapılması için görüşmelerin sürdüğü bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, halen Samsun’da 400 gram buğday ekmeği için 80 YKr, 800 gram için de 1 YTL 60 YKr fiyat uygulanıyor.
Çavdar ve kepek ekmeğinde de aynı fiyat tarifesi uygulanırken, bazı market ve fırınlarda ise bu fiyatlar değişebiliyor.
Samsun’da halk ekmek uygulaması olmayıp belediyelerin de şu anda bu konuda bir girişimi bulunmuyor.

SİNOP
Sinop’ta halen 300 gram buğday ekmeği 50 YKr’den satılırken, il genelinde tek tip ekmek üretiliyor.
Halk ekmek uygulaması olmayan Sinop’ta ekmek zammıyla ilgili şu anda bir girişim olmadığını belirten fırıncılar odası yetkilileri, son zammın geçen yıl Ocak ayında gerçekleştiğini söylediler.

AMASYA
Amasya’da halen 200 gram buğday ekmeği 25 YKr, 400 gram ise 50 YKr’den satılıyor.
Fırıncılar Odası Başkanı Ali Kaya Keleş, şu an için bir zam talepleri olmadığını söyledi.
Halk ekmek uygulaması bulunmayan Amasya’da belediyenin de bu konuda bir çalışması yok.

ORDU
Ordu’da 250 gram ekmek 50 YKr’den, 500 gram ekmek 1 YTL’den satılırken, Ordu Fırıncılar Odası Başkanı İsa Yazıcı, yakın bir tarihte ekmek fiyatlarında yeni zam istemediklerini belirtti.
Ordu’da belediyenin halk ekmek uygulaması bulunmuyor.

KOCAELİ
Kocaeli’de halen 40 YKr olan 200 gram ağırlığındaki ekmek, 8 Mart Cumartesi gününden itibaren 160 grama düşürüldü ve 40 YKr’den satılıyor.
Kocaeli Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu, Kocaeli Esnaf Odaları Birliği tarafından geçen hafta onaylanan ekmek zammını, 8 Mart Cumartesi gününden itibaren uygulama kararı aldı.
Kocaeli’de belediyenin halk ekmek çalışması bulunmuyor.

ADANA
Adana’da, özel fırınlarda 150 gram olarak üretilen ekmek 30 YKr, 200 gramlık halk ekmeğin fiyatı ise 15 YKr’den tüketiciye sunuluyor.
Adana Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut Alptekin, kentte odaya bağlı bulunan fırınlar tarafından somun, kepek ve pide türü ekmek üretildiğini, bu ekmek türlerinin 150 gram olduğunu, fiyatlarının ise geçen yıl mart ayından bu yana 30 YKr olduğunu söyledi.
Öte yandan, Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren 3 halk ekmek fabrikasında üretilen 200 gramlık ekmekler ise, büfelerde 15 YKr’den satışa sunuluyor.
Günlük üretimi 500 bin olan halk ekmek fabrikalarının, önümüzdeki günlerde yapımına başlanacak 4’üncü fabrikanın üretime geçmesiyle birlikte kapasitesi 900 bine ulaşacak.

ANTAKYA
Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Halk Ekmek Fabrikasında vatandaşlara daha ucuza kaliteli ekmek yedirmek için çalıştıklarını söyledi.
Yeloğlu, yaklaşık bir yıl önce çalışmaya başlayan fabrikada günde ortalama 40 bin ekmek üretiminin yapıldığını kaydetti.
Fabrikada üretilen 200 gramlık ekmeklerin 20 YKr’den 65 büfede satışının yapıldığını ifade eden Yeloğlu, "Şu an kepekli ve somun ekmek yapıyoruz. Ancak ilerleyen zamanlarda vatandaşlarımıza daha değişik çeşitlerde ucuz ekmek yedirmek için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
Antakya Fırıncılar Odası Başkanı Semih Ezdeşir, Antakya’da 20 ekmek fabrikası ve 300 pide fırınının hizmet verdiğini kaydetti.
Ekmeğin değerinin altında satıldığını ifade eden Ezdeşir, "Aslında girdi maliyetlerine göre en az 40 YKr fiyat belirlenmesi gerek. Ancak vatandaşımızın şu an bunu karşılayacak gücü yok. Bazı fırınlarda fiyatı 1 YTL olan ve içinde ıspanak, peynir, biber salçası konularak yapılan katıklı ekmek satışı da yapılıyor" dedi.

MERSİN
Mersin’de özel fırınlarda 150 gram olarak üretilen ekmek 30 YKr’den satışa sunuluyor. Bazı fırınlar ise "Çift ekmek" olarak 300 gramlık üretim gerçekleştirerek 60 YKr’den satış yapıyor.
Bu arada, Büyükşehir Belediyesince kurulan, ancak faaliyetine ara verilen halk ekmek fabrikasının ise önümüzdeki günlerde yeniden üretime geçeceği bildirildi. Bu kapsamda, önümüzdeki günlerde ihale açılacağı ve piyasadakinden daha ucuza vatandaşa ekmek satışı yapılacağı belirtildi.

OSMANİYE
Osmaniye’de, 200 gram ekmek 35 YKr’den satılıyor.
Osmaniye Belediyesi ise anlaşmalı fırınlarda ürettirdiği aynı gramajlı halk ekmekleri 30 YKr’den satıyor. Bir büfeden günde ortalama 2 bin ekmek satışı yapıldığı bildirildi.

YOZGAT
Yozgat’ta 230 gram ekmek 40 YKr’den satılıyor.
Yöreye özgü 200 gram ağırlığındaki pide ekmeği 400 YKr, 230 gram Parmak Çörek ekmeği 400 YKr’den vatandaşa sunuluyor.
230 gramlık Erdemler Özel Halk Ekmeği ise 375 YKr’den satılıyor.

KAYSERİ
Kayseri’de 200 gram ekmeğin satış fiyatı 35 YKr. Ancak, son dönemde üreticiler arasında yaşanan rekabet, ekmek fiyatlarını düşürdü. Günlük ortalama 700 bin civarında ekmeğin tüketildiği Kayseri’de, rekabet nedeniyle 200 gram ekmeğin fiyatı bazı fırınlarda ve marketlerde 20 YKr’ye kadar düştü.
Halk ekmek uygulamasına 5 yıl önce son verilen Kayseri’de, belediyeye ait tesisleri ihaleyle alan özel işletmeler ekmek üretimi yapıyor.

NEVŞEHİR
Nevşehir’de 200 gram ağırlığındaki ekmek 30 YKr’dan satılıyor.
Son dönemde üreticiler arasındaki rekabet nedeniyle ekmeğin fiyatı bazı fırınlarda 20 YKr’ye kadar düştü.
Günlük ortalama 70-80 bin ekmek tüketimi olan Nevşehir’de, belediye ekmek üretimi ve satışı yapmıyor. Üreticilerin zam talepleri nedeniyle ekmeğin fiyatının yeniden düzenlenebileceği kaydediliyor.

NİĞDE
Niğde’de 200 gram ekmek 35 YKr’den satılıyor. Günde ortalama 70-100 bin ekmek üretimi yapılan Niğde’de, ekmeğe yaklaşık 1 ay önce 5 YKr zam yapıldı.
Niğde Belediyesi ekmek fabrikası günde ortalama 25 bin ekmek üretiyor. Belediyenin ürettiği 200 gramlık halk ekmeği ise 25 YKr’den satılıyor.
Un fiyatlarındaki artış nedeniyle ekmeğe zam yapılmasının şu anda düşünülmediği belirtiliyor.

KIRŞEHİR
Günde ortalama 100 bin ekmeğin üretildiği Kırşehir’de, 200 gram ekmeğin satış fiyatı 30 YKr.
Kırşehir Belediyesinin ürettiği 180 gramlık halk ekmeği ise 15 YKr’den satılıyor. Ayrıca, Kırşehir Yarıaçık Cezaevi’nde üretilen 200 gram ekmek de 25 YKr’den satışa sunuluyor.
Ucuz olduğu için dargelirliler tarafından tercih edilen ceza evinde üretilen ekmek, Kırşehir Yarıaçık Cezaevi önündeki büfede ve bazı bakkallarda satılıyor.
Ceza evinde günde 15 bin ile 20 bin arasında ekmek üretimi yapılıyor.

BİTLİS
Bitlis’te 200 gram ekmek, 35 YKr’den satılıyor.
ilde satışa sunulan somun, pide ve kepekli ekmek çeşitleri, 200 gram ağırlığında halka sunuluyor.
Belediye yetkilileri, kentte ekmek fiyatını belirleyen Rayiç Komisyonunun, 200 gram ekmeğin 35 YKr’den satılmasını uygun gördüğünü ifade etti.
Bitlis Belediyesi’nin geçen yıla kadar halk ekmek üretimi yaptığı, ancak bu yıl bu uygulamanın il merkezinde yapılmadığı kaydedildi.

GÜNEYDOĞU
Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde ekmek fiyatlarına zam uygulanacağı bildirildi.
Ekmeğin maliyetinde yaşanan artış nedeniyle sıkıntı yaşayan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batmanlı fırıncılar, ekmek fiyatlarına yapılacak zammı bekliyor.
Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör, buğdayda yaşanan fiyat artışına bağlı olarak un fiyatlarının da arttığını, bu artışın ekmek fiyatlarına da yansıyacağını söyleyerek, "Bir çuval unun fiyatı 40 YTL oldu. Kentimizde 190 gram ekmek 35 YKr’a satılıyor. Son yapılan girdi fiyatlarındaki zamları da göz önüne alarak ekmek fiyatlarında yüzde 20-25’lik bir artış düşünüyoruz" dedi.
Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, özelleştirilen belediye halk ekmek fabrikasında özelleştirilme şartlarına göre ekmeğin gramında herhangi bir değişikliğe gidilmediği ve piyasada satılan ekmek fiyatının yüzde 25’lik indirimle satıldığı belirtildi.
Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Bahattin Mergen, aralık ayında yapılan zammın ardından Siirt’te 160 gram ekmeğin fiyatının 30 YKr olduğunu söyledi.
Siirt’e özgü ekmeğin fiyatının da arttığını belirten Mergen, "Tandırda fazla pişirilen bu ekmek sertliği nedeniyle uzun süre dayanıklılığını koruyor. Suda ıslatılarak yenilebilen ekmeğin satış fiyatı 35 YKr oldu" dedi.
Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül de, halk ekmek konusunda belediye olarak bir çalışma yapmadıklarını belirterek, Siirt’te geçmiş yıllarda halk ekmek fırını açıldığını, ancak talep olmaması üzerine kapatıldığını, şimdi de böyle bir çalışma yapmayı düşünmediklerini ifade etti.
Mardin Fırıncılar Odası Başkanı Murat Sara, Mardin’de 200 gram ekmeğin fiyatının 35 YKr olduğunu söyledi.
Mardin’de pide ve francala olarak iki tür ekmek üretildiğini belirten Sara, "Un fiyatlarındaki artış nedeniyle fırıncılar ekmek satışlarından kar elde edemez duruma geldi. Bir ay içerisinde 50 kilogramlık unun fiyatı yaklaşık 15 YTL arttı. Zamlı fiyatıyla bile un bulamıyoruz. Ekmek fiyatlarına zam yapmak kaçınılmaz hale geldi" dedi.
Fırıncıların yaşadığı sıkıntıyı giderebilmek için ekmek fiyatlarına yüzde 20-25 oranında zam yapacaklarını, gramajında ise herhangi bir değişiklik düşünmediklerini ifade eden Sara, Mardin’de belediye tarafından halk ekmeğin üretilmediğini belirtti.
Şırnak Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Ali Ayan da, Şırnak’ta 500 gram ekmeğin satış fiyatının 35 YKr olduğunu söyledi.
Kentte belediye tarafından halk ekmek üretilmediğini belirten Ayan, "Şırnak’ta pide ve francala olarak iki tür ekmek üretimi yapılıyor. Fırıncıların un fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle una yapılan zam oranında ekmek fiyatlarının da artması yönünde bir talepleri var" dedi.
Önümüzdeki günlerde ekmek fiyatlarına yapılacak zam oranını belirleyeceklerini ifade eden Ayan, Şırnak’ta vatandaşların büyük bir kısmının ekmeğini evde yaptığını bildirdi.
Batman’da da 350 gram ekmeğin fiyatının 60 YKr olduğu bildirildi.
Ekmeğin fiyatına zam yapmayı düşünmediklerini, ancak maliyetin artması halinde zam yapılmasının da kaçınılmaz olacağını söyleyen Batman Fırıncılar Derneği Başkanı Adnan Laçin, "Market ve bakkallarda normal ekmek gibi satılan tandır ekmeğinin 500 gramı 1 YTL’den satılıyor. Belediyeye ait tek halk ekmek fabrikasında 200 gram halk ekmeğinin satış fiyatı 25 YKr" dedi.

MALATYA
Malatya’daki 300 fırıncı, 150 gram ekmeği 30 YKr’ye, Malatya Belediyesine bağlı Malatya Ekmek Ve Gıda San Tic A.Ş. (MEGSAŞ) ise 200 gram ekmeği 30 YKr’ye satıyor.
MEGSAŞ Genel Müdürü İlhan Yılmaz, kendilerine bağlı 14 ekmek büfesinde 200 gram ekmeği 30 YKr’ye sattıklarını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının aldığı kararla ilgili olarak da yönetim kurulunun toplanıp bir karar alacağını ifade etti.
Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi de, somun ekmeğine kabarması için bazı kimyasal katkı maddelerinin katıldığını, ekmeğin 300 grama yükselmesi halinde buna gerek kalmayacağını ve daha sağlıklı olacağını vurguladı.
Bazı firmaların Malatya’ya özgü tandır ve yufka ekmeği ürettiğini belirten Büyükelçi, "Odaya kayıtlı 10 tandırcı var. Bunlar yufka ve tandır üretiyor. Yufka ve tandırın 650 gram olarak üretiliyor. 4 tanesini 2,50 YKr’den satıyorlar" dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, ekmek fiyatlarını Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisinin kararlaştırdığına dikkati çekerek, şubat ayı toplantısından önce 150 gram ekmeğin 25 YKr’ye satıldığını, bu toplantıda fırıncıların ekmek fiyatına zam yapılmasını istemeleri üzerine ekmek fiyatını 30 YKr’ye çıkardıklarını kaydetti.

ELAZIĞ
Elazığ’da önümüzdeki bir yıl içinde ekmekte yeni bir fiyat artışı öngörülmüyor.
Elazığ Esnaf ve Sanatkarları Odası başkanı Cemil Erdem, bölgedeki iller arasında ekmeğe en yüksek rayiçi veren ilin Elazığ olduğunu söyledi.
Erdem, 5 ay öncesine kadar ilde 200 gram ekmeğin 30 YKr’den satıldığını, yaptıkları düzenlemeyle aynı gramajdaki ekmeğin fiyatını 40 YKr’a yükselttiklerini belirtti.
Cemil Erdem, "Önümüzdeki bir yıl gibi bir süre içinde ekmekte fiyat artışı düşünmüyoruz. Bölgenin ekonomik durumunu da gözetiyoruz" dedi.
Fırıncıların, bakkallara ve bayilere verdikleri ekmekte iskontoyu yüksek tuttuklarını, daha önce yüzde 10 olan oranın, bugün yüzde 30 olduğunu ifade eden Erdem, bu durumun fırıncı esnafının karını olumsuz etkilediğini, ekmekte fırıncılardan çok aracıların para kazandığını söyledi.
Elazığ Fırıncılar Odası Başkanı Metin Dağhan ise, kentte 302 fırın bulunduğunu belirterek, toplam 460 üyelerinin olduğunu söyledi.
Elazığ’ın kendisine has ekmek çeşitlerinin bulunduğunu ifade eden Dağhan, "Peynirli ekmek ve tırnaklı ekmek için patent almak üzere Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunduk. Gelecek cevabı bekliyoruz. Bununla ilgili çalışmayı yapıyoruz" dedi.
Kente özgü olan peynirli ekmek, vatandaşların isteğine göre, verdikleri peynir ve şekerden yapılıyor. Yemeklerden sonra tatlı olarak veya tek başına da tüketilebilen bir adet peynirli ekmek, 200 gram tuzsuz peynire 100 gram toz şeker karıştırılarak meydana gelen karışımdan yapılıyor. Peynirli ekmek 50 YKr’den satılıyor.
Tırnak ekmek ise özellikle il dışından gelen Elazığlıların yoğun olarak ilgi gösterdiği bir çeşit. Taze olarak tüketilmesi önerilen tırnak ekmekte, ekmek hamuru normalden ince hazırlanıyor.
İnce ve sık tırnak darbeleriyle desenler verilen hamur, taş fırınlarda iyice kızartılarak pişiriliyor.

GAZİANTEP
Gaziantep’te 150 gramlık ekmek 30 YKr’ye, 300 gramlık ekmek ise 60 YKr’ye satışa sunuluyor.
Gaziantep’e özgü bir ekmek türü olan ve 125 gram ağırlığı olan pide ise, 25 YKr’den satılıyor.
Vatandaşa daha ucuz ekmek satışı yapabilmek amacıyla Şehitkamil Belediyesi ile Şahinbey Belediyesi’nde de Halk Ekmek fabrikalarında ekmek üretimi yapılıyor.
Halk ekmek fabrikalarında üretilen 150 gramlık ekmekler ise vatandaşlara tanesi 22,5 YKr’den satılıyor.
Gaziantep Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Oğuz, halen Gaziantep’te faaliyette olan iki halk ekmek fabrikasında üretilen ekmeğin ihtiyacı karşıladığını ifade etti.

ŞANLIURFA
Şanlıurfa’da yöreye has 180 gramlık "tırnaklı" pide ile 200 gramlık somun ekmek 35 YKr’den satışa sunuluyor.
Fırıncılar Odası Başkanı Fevzi Şiş, zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Şanlıurfa’da yemeklerle birlikte genellikle "tırnaklı" ve "açık" (lavaş) ekmeğin tercih edildiğini söyledi.
Ekmek tüketiminin yüksek olduğu yörede bazı ailelerin sabah kahvaltılarında "susamlı açık ekmeği" tercih ettiğini aktaran Şiş, fırın yemeklerinde ise "lavaş ekmeğin" daha çok tüketildiğini ifade etti.
Ekmeğin satış fiyatının bir süre önce 35 YKr’ye yükseltildiğini, ancak aradan geçen süre içerisinde buğday ve un fiyatlarının yeniden arttığına işaret eden Fevzi Şiş, maliyetlerin artmasına neden olan bu durumun bir süre sonra ekmek fiyatlarına yeniden zam olarak yansıyabileceğini kaydetti.

DOĞU ANADOLU
Erzurum’da, 150 gram ekmek 30 YKr’den, Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretilen 150 gram ekmek ise 20 YKr’den tüketiciye sunuluyor. Halk Ekmek Fabrikası günde 10 bin ekmek üretiyor.
Ardahan’da ise iki çeşit ekmek satışa sunuluyor. 600 gram olarak üretilen ekmek 1 YTL, 300 gramlık ekmek ise 50 YKr’den satışa sunuluyor.
Erzincan’da 250 gram ekmek 50 YKr, Muş’ta 200 gram ekmek 35 YKr, Bingöl’de 270 gram ekmek 50 YKr, Tunceli’de 200 gram ekmek 40 YKr, Kars’ta 200 gram ekmek 35 YKr, Iğdır’da da 200 gram ekmek 30 YKr’den satılıyor.

VAN
Van ve Hakkari’de gramajı 200 olan ekmek 35, Ağrı’da ise 250 gram ekmek 35 YKr’den satılıyor.
Van’da yöreye özgü tandır ekmeklerinin yapıldığını ifade eden Van Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil, bu ekmeğin normal ekmek fiyatına göre biraz daha pahalı olduğunu, kilosunun 2 YTL 75 YKr’den satıldığını söyledi.
Tuncil, Van’da Belediyeye ait halk ekmek fabrikasının bulunmadığını da kaydetti.

AĞRI
Ağrı’da da 250 gram ekmeğin 35 YKr’den satıldığını belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkilileri, Ağrı Belediyesi bünyesinde kurulan daha sonra özelleştirilen halk ekmek fabrikasında ise 250 gramlık ekmeğin 30 YKr’den satıldığını belirttiler.

HAKKARİ
Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası yetkilileri, 200 gramlık ekmeğin 35 YKr, Belediye halk ekmek fabrikasında gramajı 200 olan ekmeğin 30 YKr’den satışa sunulduğunu bildirdiler.

DENİZLİ
Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Aracı, ekmek maliyetlerinin yüzde 25 oranında artmasına karşın, Denizli’de Ege Bölgesi’nin en ucuz ekmeğini satmaya devam ettiklerini söyledi.
Aracı, başta un olmak üzere, ekmek yapımındaki maliyetlerde son dönemde hızlı bir artış yaşandığını belirtti.
Denizli’de 200 gram ekmeğin 35 YKr’den satıldığını ifade eden Aracı, "Maliyetler yüzde 25 oranında artmasına karşın, Denizli’de Ege Bölgesi’nin en ucuz ekmeğini satmaya devam ediyoruz. 3 ay içinde ekmek gramajının 300’e çıkarılması söz konusu. Böyle bir durumda da 300 gram ekmeğin 75 YKr’den satılması öngörülüyor" dedi.
Aracı, son dönemde yüzde 33 oranında zamlanan un fiyatlarında düzenlemeye gidilmesi durumunda, 300 gram ekmeğin fiyatının 60 YKr olarak belirlenebileceğini sözlerine ekledi.

SİVAS
Sivas’ta 250 gram ağırlığındaki somun ekmek 40 YKr’den satışa sunuluyor.
Sivas’ta Gıda Üretim İzin Belgesi ve Gıda Sicil Belgesi bulunan, 26’sı il merkezinde olmak üzere 49 somun fırını ve 5’i ilçelerde olmak üzere 65 pide fırınında ekmek üretimi yapılıyor.
Somun ekmek il genelinde genellikle 250 gram ağırlığında üretiliyor. 250 gram ağırlığındaki somun ekmek 40 YKr’den satışa sunulurken, bunun yanı sıra bazı fırınlar, 500 gram ağırlığında çift ekmek üretiyor. 500 gram ağırlığındaki somun ekmek de 80 YKr’den satışa sunuluyor.
Kentte en fazla tercih edilen ekmeklerden biri olan 500 gram ağırlığındaki Ata ekmeği ise 80 YKr’den satılıyor.
Bunun yanı sıra, Sivas Belediyesi tarafından satışa sunulan 250 gram ağırlığındaki halk ekmek ise, 35 YKr’den satılıyor. Pide fırınlarında üretilen 200 gram ağırlığındaki pide de 35 YKr’den satılıyor. 270 gram olarak kesilen pide hamuru fırında piştikten sonra 200 grama düşüyor.

TOKAT
Tokat’ta, fırınlarda üretilen 250 gramlık somun ekmeği 40 YKr’den satışa sunuluyor.
Kentte vatandaşlar özellikle kadınların evlerinin önlerindeki fırınlarda yaptıkları ev ekmeklerine rağbet gösteriyor.
Yaklaşık 1 kilo 100 gram ağırlığındaki, uzun süre bayatlamayan bu ekmekler 1 YTL ile 1 YTL 25 YKr arasında satılıyor.
Niksar ilçesinde üretilen ve farklı bir tadı olan 300 gram ağırlığındaki cevizli ekmek ise 1 YTL’den satışa sunuluyor.

ANTALYA, ISPARTA VE BURDUR’DA FIRINCILAR ZAM HAZIRLIĞINDA
Antalya, Isparta ve Burdur’da fırıncılar ekmeğe zam yapma hazırlığında...
Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Kazım Buhurucu, Antalya’da halen 150 gram ekmeğin 30 YKr’den satıldığını, son bir ayda un fiyatlarında önemli artışlar olduğunu, bir çuval unun fiyatının 31-32 YTL’den 45-46 YTL’ye çıktığını, elektrik ücretinin yüzde 20, su fiyatlarının yüzde 8 arttığını kaydetti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 150’den fazla fırın bulunduğunu bildiren Buhurucu, ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Buhurucu, ekmek zammı için görüşmelerin sürdüğünü belirterek, 300 gram ekmeği 70 YKr’den satmayı düşündüklerini söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikasında ise, 150 gram ekmek 20 YKr’den satılıyor.
Halk Ekmek Fabrikası İşletme Müdürü Recai Saylık, Antalya’nın en iyi ve kaliteli ekmeğini ürettiklerini belirterek, 150 bin üretim kapasiteli fabrikada, günde 40 bin adet ekmek ürettiklerini, üretilen ekmeklerin çoğunun şu anda 65’i faal olarak çalışan kent merkezindeki halk ekmek büfelerinde satıldığını kaydetti.

BURDUR
Burdur’da ise 200 gram ekmek 35 YKr’den satılıyor. 22 fırının bulunduğu Burdur’da, fırıncılar arasındaki rekabet nedeniyle bazı fırınlar ekmeği 25 ile 30 YKr’den satışa sunuyorlar.
Burdur Fırıncılar Temsilcisi Mustafa Berberoğlu, un, elektrik ve su fiyatlarındaki artış nedeniyle 200 gram ekmeğin 50 YKr’den satılmasına karar verdiklerini, ancak rekabet nedeniyle zamlı fiyatı şimdilik uygulamadıklarını söyledi.

ISPARTA
Isparta Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Taşçıoğlu da, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren ekmek kodeksi uygulamasının ekmek fiyatını artıracağını söyledi.
Isparta’da 250 gramlık küçük ekmeğin 50 YKr’den satıldığını ifade eden Taşçıoğlu, 800 gramlık ekmeği ise 1 YTL 35 YKr’den sattıklarını bildirdi.
Isparta Halk Ekmek Fırını Sahibi Turan Aydoğdu da, belediye ile yaptıkları anlaşma gereği ekmek fiyatlarında yüzde 10 indirim yaptıklarını bildirdi.
Aydoğdu, Isparta’da 250 gramlık ekmeği 45 YKr, 800 gramlık ekmeği de 1 YTL 20 YKr’den sattıklarını açıkladı.


TRABZON
Doğu Karadeniz illerinde ekmek, 200 gram ile 5 kilogram arasında değişen gramajlarla, 250 YKr ile 7 YTL’lik fiyat
aralığında satışa sunulurken, Marmara bölgesinde ekmek fiyatları ve gramajları farklılık gösteriyor
AA muhabirlerinin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Trabzon’da en düşük gramajlı ekmek 250 gram, en yüksek gramajlı ekmek ise 3,6 kilogram olarak satışa sunuluyor.
Ekmek satışlarının azami olarak 50 YKr ile 6 YTL fiyat aralığında yapıldığı Trabzon’da ekmeğin 250 gramı 50 YKr, 500 gramı 1 YTL, 1100 gramı 2 YTL, 1750 gramı 3 YTL, 2400 gramı 4 YTL, 3000 gramı 5 YTL ve 3600 gramı 6 YTL’den tezgahlarda yerine alıyor.
Trabzon’da, Vakfıkebir ilçesi başta olmak üzere taş fırınlarda Vakfıkebir/Trabzon Ekmeği de üretiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ekmek tebliğinde geçen günlerde yapmış olduğu değişiklikle ilk kez mevzuata giren Vakfıkebir/Trabzon Ekmeği "normal mayalı hamurun bekletilmesiyle asitliği yükselen ekşimiş hamurun, 4-8 saatlik fermantasyon süresi ile kabartılarak, 180-200 derecede pişirilmesi sonucu elde edilen en az 2 kilo ağırlığındaki ekmek" olarak tanımlandı.         Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odasından alınan bilgiye göre, Vakfıkebir/Trabzon Ekmeği’nin 2500 gramı 4 YTL, 3150 gramı 5 YTL, 3800 gramı 6 YTL ve 4450 gramı ise 7 YTL’den satışa sunuluyor.
Trabzon’da, halk ekmek üretimi ise yapılmamaktadır.

GİRESUN
Giresun Fırıncılar Odası Başkanı Hami Demir, Giresun’da 250 gram ekmeğin 50 YKr’den satışa sunulduğunu söyledi.
Giresun’da, özel bir ekmek türü ve belediyenin halk ekmek uygulaması bulunmuyor.

GÜMÜŞHANE
Gümüşhane’de ekmek 300 ve 600 gram olmak üzere üretiliyor. Kentte 300 gram ekmek 50 YKr, 600 gram ekmek ise 1 YTL’den satılıyor.
Yörede, Kürtün ilçesine bağlı Araköy köyünde, değirmenlerde öğütülen kepekli un ile buğday ununun karışımından yapılan Araköy Ekmeği, 5 kilo olarak üretiliyor ve 5 YTL’den satışa sunuluyor.
İlde halk ekmek üretilmiyor.

BAYBURT
Bayburt’ta 200 gram ekmek 30 YKr, 400 gram ekmek ise 60 YKr’den satılıyor.
Bayburt Belediyesi, günde 1700 adet halk ekmek üreterek satışa sunuyor. Halk ekmeğin 200 gramı 25 YKr, 400 gramı ise 50 YKr’den tüketiciye ulaştırılıyor.

RİZE
200 gram ekmeğin 50 YKr’den satıldığı Rize’de, belediyenin halk ekmek uygulaması bulunmuyor.

ARTVİN
Artvin’de 250 gram ekmek 50 YKr’den satılırken il genelinde halk ekmek üretilmiyor.

SAKARYA
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Sakarya’da 250 gram ekmeğin 50 YKr, 400 gram ekmeğin ise 1 YTL’ye satıldığını belirtti.
Balcı, yerel yönetimlerin halk ekmek uygulaması yapmadığı Sakarya’da bu işi, bir araya gelen fırıncı esnafının kurduğu Sakarya Halk Ekmek ve Unlu Mamulleri Fabrikasının üstlendiğini söyledi.
Halil İbrahim Balcı, halk ekmek fabrikasında üretilen 250 gram ekmeğin 37,5 YKr’ye satıldığını, Sakarya’da çeşitli türde ekmek satışının yapıldığını, bunların fiyatlarının üreticileri tarafından belirlendiğini kaydetti.

MARMARA BÖLGESİ
Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova’da, ekmek fiyatları ve gramajları farklılık gösteriyor.
Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, 1 Eylül 2007 tarihinden itibaren Bursa’da 200 gram ekmeğin 40 YKr’ye satıldığını belirtti.
Dünya ve ülke genelinde kuraklık nedeniyle buğday ve buna bağlı un fiyatlarının sürekli artış gösterdiğini dile getiren Andiç, "Hammaddede yaşanan fiyat zamlarına paralel olarak ekmeğe yeni bir zam gündeme geldi. Gelişmelere göre yeni bir düzenleme yapmayı planlıyoruz. Ancak henüz yeni bir fiyat belirlemesi yapmadık" dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Bursa Ekmek ve Besin Sanayi Ticaret A.Ş. (BESAŞ), 400 gram ekmeği 40 YKr’ye satıyor. Francala, kepekli, ayçekirdekli ve çavdarlı ekmek satışı yapılan BESAŞ’ta ise bu ekmekler 400 gramı 50 YKr’ye halka sunuluyor.

ÇANAKKALE
Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, Çanakkale’de 1 Ocak tarihinden itibaren 200 gram ekmeğin 40 YKr, 400 gram ekmeğin ise 750 YKr’den satıldığını belirtti.
İş, 1 Martta unun çuvalına 5 YTL zam geldiğine dikkati çekerek, "Yıllar itibarıyla baktığımızda ekmek ham maddesine en fazla zammın bu yıl geldiğini görüyoruz. Bunda kuraklığın etkili olduğunu düşünüyorum. Tabii ki ekmek yapımında geçerli olan diğer etkenlere de ekmeğin zamlanmasında etkili. Zamlardan sonra kentteki fırıncılardan herhangi bir zam talebi henüz gelmedi ama gelecektir" dedi.
Kent merkezinde 22 fırıncının ekmek üretimi yaptığını, Marmara Bölgesi’nde de ekmeğe en son zammın her zaman Çanakkale’de yapıldığını ifade eden İş, az nüfuslu bir şehir olan Çanakkale’de ekmek fiyatlarının çok yüksek olmadığını savundu.

YALOVA
Yalova’da, 200 gramı 40 YKr’ye satılan ekmeğin un fiyatlarındaki artış nedeniyle gramajı sabit tutalarak fiyatının 50 YKr’ye yükseltilmesi planlanıyor.
Geçmiş yıllarda ramazan sofraları için özel olarak hazırlanan günümüzde ise modern fırınlarda üretilen "Cevizli ekmek", Yalova’ya özgü ekmek türleri arasında yer alıyor. Cevizli ekmeğin 350 gramı 2 YTL’den satışa sunuluyor.
Kentte ayrıca, içinde buğday unu, keten tohumu, bakla kırması, kurutulmuş doğal çavdar hamuru ekşisi, buğday özü, elma lifi ve çeşitli baharatlar bulunan "Fitty ekmeği" de üretiliyor. 500 gram ağırlığındaki bu ekmek, 2,5 YTL’den satılıyor.

BALIKESİR
Balıkesir’de ekmek, 175 gram ağırlığında 30 YKr’ye, "Köylü ekmeği" diye tabir edilen ekmek ise 800 gram olarak 1 YTL 25 YKr’ye satışa sunuluyor.
Belediye’nin büyük hissedarı olduğu Fırıntaş Ekmek Fabrikalarında ise 200 gram ekmek 30 YKr’den, köylü ekmeği ise 1 kilogramı 1 YTL 25 YKr’den satışı gerçekleştiriliyor.

ZONGULDAK
Zonguldak’ta 200 gram ekmek 40 YKr’den satılıyor.
Zonguldak Fırıncılar Odasından alınan bilgiye göre, kentteki fırınlarda üretilen 200 gram ekmek 40 YKr, 400 gramlık ekmek ise 80 YKr’den satışa sunuluyor.
Bazı fırınlarda üretilen 5’li Trabzon ekmeği 2 YTL, 10’lusu ise 4 YTL’den satılıyor.
Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, halk ekmek konusunda herhangi bir çalışmaları ve ileriye dönük projeleri de bulunmadığını kaydetti.

BARTIN
Bartın’da fırınlarda üretilen ekmeğin 250 gramı 50 YKr, 500 gramı ise 1 YTL’den satılıyor.
Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı İsmail Fındık, kentteki bazı fırınlarda yöreye ait üretilen 430-450 gram ağırlığındaki ’çöven ekmeği’nin 1 YTL 250 YKr’den, 250 gram Trabzon ekmeğinin de 50 YKr’den satıldığını belirtti.

KARABÜK
Karabük’te 250 gramlık ekmek 50 YKr, 500 gram ağırlığındaki ekmek ise 1 YTL’den satışa sunuluyor.
Belediyenin özel sektör aracılığıyla işlettiği Halk Ekmek fırınlarında üretilen ekmeğin 250 gramı 40 YKr, 500 gramı ise 80 YKr’ye satılıyor.

KONYA         Konya’da Fırıncılar Odası, 1 kilogram ekmeğin 2 YTL’den, 2,5 YTL’ye çıkarılması gerektiğini belirtirken, merkez Meram İlçe Belediyesine ait fırında 1 kilo ekmek 1,25 YTL’den satılıyor.
Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, 50 kilogramlık bir çuval un fiyatının son 1 yılda yüzde 60’a yaklaşan oranlarda artış gösterdiğini, bu yüzden zammın kaçınılmaz olduğunu iddia etti.
Un ile birlikte diğer girdi fiyatlarının artması nedeniyle son zamla 1 kilo ekmeği 2 YTL’ye çıkardıklarını dile getiren Honça, şimdi ise 1 kilogram ekmeğin 2,5 YTL olması gerektiğini bildirdi.
Konya’da 1 yıl önce 200 gram ekmek 25 YKr’den satılırken, önce gramajı düşürüldü ardından fiyatı artırılarak 150 gram ekmek 30 YKr oldu. Buna göre artış yaklaşık yüzde 60’a ulaştı.
Buna karşın merkez Karatay ve Meram ilçe belediyeleri iştirakleri olan fırınlar aracılığıyla halka ucuz fiyattan ekmek sunuyor.
Meram Belediyesi ekmeğe yapılan zamda gerekçe gösterilen un fiyatlarındaki artışa rağmen halen 200 gram ekmeği 25 YKr’den (kilosu 1,25 YTL) satıyor. Belediye fırınında günde 70-80 bin ekmek satışa sunuluyor.
Karatay Belediyesi ise, 200 gram ekmeği 30 YKr’den satıyor. Belediye fırını günde 40 bin ekmek üretiyor.

AKSARAY
Aksaray Fırıncılar Odası Başkanı Halis Altınsoy, 2007 Aralık ayında yaptıkları zamla 200 gram ekmeğin fiyatının 30 YKr’den 35 YKr’ye çıkardıklarını belirterek, undaki fiyat artışına bakıldığında bu zammın yeterli olmadığını 200 gram ekmeği 40 YKr (Kilosu 2 YTL) yapmak istediklerini söyledi.
Aksaray Belediyesinin hizmeti olan halk ekmek ise kentte 200 gramı 25 YKr’den satılıyor.

TRAKYA
Edirne’de ekmek en düşük 40 YKr ile 2,70 YTL arasında satılıyor.
Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Yönetim Kurulunun kararıyla belirlenen fiyatlara göre, kentte ekmeğin 200 gramı 40 YKr, 400 gramı 75 YKr, 1 kilosu 1,8 YTL’den satılıyor.
12 fırının bulunduğu Kırklareli’nde ise ekmeğin 200 gramı 35 YKr, 450 gramı ise 700 YKr’den satışa sunuluyor.
Tekirdağ’da da ekmeğin 200 gramı 40 YKr, 400 gramı 80 YKr, 600 gramı 1,2 YTL, 800 gramı 1,6 YTL, 1 kilosu 2 YTL’den satılıyor.

İZMİR
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Necdet Durmuş, İzmir’de 1 Haziran 2007 tarihinden itibaren 200 gram ekmeğin 40 YKr’ye satıldığını belirtti. Durmuş yöreye özel ekmek çeşidi olmadığını, ekmeğin değişik fiyatı olmadığını kaydetti.
İzmir’de halk ekmek üretimi ve satışı da bulunmuyor.

MANİSA
Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, ekmek fiyat tespitlerinin de belediye ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından belirlendiğini söyledi.
Halk ekmek fabrikasının bulunmadığı Manisa’da 200 gram ekmek 25-40 YKr arasında satılıyor. Bunun nedeni, fırın işletmelerinin büyük çoğunluğunun Manisa Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı olması ve odanın fiyatı, esnaf odasından farklı olarak vermesi olarak açıklanıyor.

UŞAK
Uşak’ta 150 gram ekmek 30 YKr, 250 gram ekmek 50 YKr ve 1100 gram ekmek 1,5 YTL’den satılıyor.
Uşak Fırıncılar Odası Başkanı Hasan Kurnaz, Türkiye’de buğday stoğu yapan büyük işletmelerin un fiyatlarında istediği gibi oynama yaptığını, bunun halkı olumsuz etkilediği söyledi.
Kurnaz 2007 yılında Toprak Mahsulleri Ofisinin üreticiden yeteri kadar buğday alımı yapmadığını, büyük un tedarikçilerinin piyasadaki buğdayı stok yaparak un fiyatlarında tekel oluşturduklarını iddia ederek, "4 ay önce bir çuval unun fiyatı 35 YTL iken, bu gün bir çuval un fiyatının 45 YTL oldu. Un fiyatlarındaki artış fırıncı esnafını zor durumda bıraktı. Normalde yüzde 10 kar marjı olan fiyatlarda bu gün hiç kar etmiyoruz. Uşak’ta 24 ekmek fırını var. Günde 90 bin ekmek üretiyoruz" dedi.

AYDIN
Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, Aydın’da 250 gram ekmeğin 50 YKr’ye satıldığını bildirdi.
Akşit, Ege Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada da bir ekmeğin sağlıklı olabilmesi için en az 350 gram olması gerektiği sonucuna ulaşıldığını anımsatarak, tüketiciye gramajı fazla ekmeğin, kendileri için daha avantajlı olduğunu bir türlü anlatamadıklarını söyledi.
Avrupa’da çalışan bir ailenin günlük 5 ekmek yerine gramajı daha ağır olan ekmekten 2 adet tercih ettiğini kaydeden Akşit, Aydın’daki fırıncıların ekmeğin gramajını 200 gramdan 250 grama çıkartarak zam yaptığını bildirdi.
Hulusi Akşit, "Unun maliyetinin yanına personel, yağ, susam ve elektrik masrafını da eklediğiniz zaman zam yapmadan ekmeği vatandaşa sunmak neredeyse bir mucize olurdu" dedi.