Ekonomi‘İskoç viskisi’ değil İzmir’in 5 yıllık Efe’si

‘İskoç viskisi’ değil İzmir’in 5 yıllık Efe’si

23.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meşe fıçılarda 5 yıl dinlendirilen Efe’nin yeni rakısı, viski benzeri bir şişede piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Fiyatı piyasadaki 70’lik rakının ortalama fiyatının yaklaşık 3 katı. Su katılmadan buzla içilecek bu Türk rakısı yılda 6 bin şişe üretilebilecek

‘İskoç viskisi’ değil İzmir’in 5 yıllık Efe’si

Rakıyı çeşitlendirme, pazarı büyütme çabalarıyla birlikte bu kategoride son dönemde onlarca yeni ürün piyasaya sunuldu. Rakıdaki ‘inovasyonun’ son örneği ise bu alanın iddialı oyuncularından ‘Efe’den geldi. Efe Rakı’nın pazara sürmeye hazırlandığı, 5 yıl meşe fıçılarda bekletilen yüzde 100 üzüm sumasından üretilen rakısı ‘Efe 5 Yıllık’da bu yöndeki çabaların bir sonucu. Efe Rakı, her yıl üretiminin bir bölümünü bu rakı çeşidi için saklamış. 5 yıl sonra pazara yepyeni bir ürünle çıkıyor. Sarı renkli yeni ürün, viski şişesine benzeyen bir formda satışa çıkacak. Dün görüştüğüm işin erbapları tam da bunu tartışıyordu. Yakup 2 Restoran’ın sahiplerinden Ufuk Arslan’a göre rakının kimliği çok güçlü, içicisi muhafazakar.

5 yıl meşe fıçıda kaldı

Efe, 2004’te ilk özel sektör rakısı Efe Rakı’yı piyasaya sundu. 2005’de meşe fıçılarda dinlendirilen Sarı Zeybek’i, 2006’da yüzde 47 alkole sahip Efe 3 Distile’yi, ardından organik kuru üzüm ve organik anasondan üretilen Efe Organik’i üreterek inovatif bakışını ortaya koydu. 2008’de ise rakı üstadı Aydın Boysan’ın Kara Efe içeren özel harmanı ile reçetesi değiştirilen Efe Rakı’yı Efe Klasik ismi ile rakıseverlerin beğenisine sundu. Efe Alkollü İçecekler CEO’su Egemen Demirtaş, Sarı Zeybek rakısı üretimine başladıklarında, 500 litrelik yeni Fransız meşe fıçılara noter huzurunda yıllandırma amacı ile dolum yapıldığını söyledi. 5 yıllık süre tamamlandığında, 5 yıllık rakı üretime hazır hale geldi.

Haberin Devamı

Yılda sadece 6 bin şişe rafta

“Efe 5 Yıllık”, yüzde 100 üzüm alkolünün bakır imbiklerde anason tohumu ile damıtılması sonrasında meşe fıçılarda geçirdiği süre içerisinde kendine has rengini ve meşeden gelen aromaları aldı. Yıllandırma dolayısı ile gelecek 5 yıllık sürede, Efe her yıl en fazla 6 bin şişe olarak üretim yapabilecek. “Efe 5 Yıllık” rakının bir yemek içkisi olmasının yanısıra, aperatif olarak da tercih edilebilmesini hedefliyor. Ürün önceden belirlenmiş satış noktalarında bulunabilecek, özel ambalajında satışa sunulacak ve perakende satış fiyatı 70’lik standart rakının yaklaşık 3 katı olacak.


UZMANLAR VİSKİ GÖRÜNÜMLÜ SARI RAKI İÇİN NE DİYOR?

Aydın Boysan:
Viski, rakıya alışan insanın dünyasını şaşırtır


Türkiye’de düzelen tek şey rakılar...Kimyevi içeriği hakkında bilgim yok ama rakının rengini değiştirerek lezzetinin değişeceğine, kalitesinin değişeceğine inanmıyorum. Rengini neden değiştirmişler bilemedim.
Rengi ne olursa olsun nasıl içilirse içilsin alkol, etil alkoldür, kimyevi içeriği birbirinin tıpatıp aynıdır. Rakıya alışan insan, viskiyi 40 - 50 yaşında tattıysa dünyasını şaşırır. Bu da sadece alışkanlık edinmediği için şaşkınlıktan doğan bir durumdur. Gerçeğe dayanan bir sebebi yoktur. 70 küsur yıldır, dünyanın bütün içkilerini içmiş, denemiş bir kıdemli içici olarak söylüyorum bunu. Rakıya buz atmak cahilliktir. Akşam içilecek rakı öğleden önce buzdolabına konulacak. Akşama kadar soğuyacak, ondan sonra o rakıya katılacak su da yanına konulacak. Rakı kadar su katılacak en fazla. Daha fazla sulandırmak, ayıptır, cahilliktir.

Haberin Devamı

Mehmet Yalçın:
Sarı, meşe tahtasından geliyor


Nihai ürünü henüz tatmadım. Ancak daha önce fıçıların içinden çekilmiş numunelerin tadımını yaptım. Meşe fıçıda yıllandırmanın anason aromasını azaltıcı özelliği var. Yani anason bir miktar kaybolabiliyor. Dolayısıyla buram buram anason kokan bir ürün olmuyor ama anason ve meşe fıçıdan gelen kokuların birlikte harmanlandığı kendine has, çok güzel bir ürün olmuş. Renginin sarı olması meşe tahtasından geliyor. Rakıdan çok belki brendi’ye yaklaşan yemek sonrası veya öncesi içime uygun bir ürün. Rakının yarının içkisi olması için çeşitlendirmeye gidilmesi lazım. İtalyanlar grappa gibi biraz kaba olan bir içkiyi nasıl çeşitlendirdiler. Yasal düzenlemelele sakızlı, Osmanlı döneminde olduğu gibi ıhlamurlu, hardallı, belki tarçınlı rakı yapılabilmesinin önü açılmalı.

Haberin Devamı

Ufuk Arslan:
Rakının viskiye öykünmesine gerek yok


Rakı viski gibi içilmez. Meraklısı bir kez merak eder içer ama ikincisini içer mi bilmiyorum? Tabii ürünün fiyatı da önemli. Rakı suyla içilir, susuz içen çok az vardır. Çoğu kişi rakıyı bu görünümde tercih etmeyebilir. Rakının viskiye öykünmesine gerek yok. Rakı ve viski çok farklıdır. Özel tadlara meraklı olanlar içebilir. 2004’ten bu yana ağabeyimle birlikte Yakup 2’yi yönetiyoruz. Babamdan dolayı yıllardır bu işin içindeyim. Gözlemlerime dayanarak rakının klasik formatı dışında tüketici tarafından çok tercih edilmediğini meyhanemizde görüyoruz. Rakı uzun bardakta, kararında suyla tercih ediliyor. Alışkanlıklara hitap etmesi önemli. Rakı içisisi muhafazakardır. Yeni tadlara kolay kolay adapte olmuyor.