Ekonomi‘Isıda 2 milyar $’lık tasarruf mümkün’

‘Isıda 2 milyar $’lık tasarruf mümkün’

27.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vaillant Group Türkiye CEO’su Alper Avdel, “Isı pompası enerjide dışa bağımlılığı azaltmada önemli. Sadece bir yılda satılan 1 milyonluk kombi ısı pompasına dönüştürülse, enerji maliyetine yıllık 2 milyar dolarlık katkı sağlanır” dedi.

‘Isıda 2 milyar $’lık tasarruf mümkün’

Vaillant, DemirDöküm ve Protherm markalarını bünyesinde bulunduran Vaillant Group, Türkiye’de hedef büyüttü. Bin 600’e yakın kişiye istihdam sağlayan grup, Türkiye’de her yıl 150 milyon TL üzerinde yatırım yaptığını açıkladı. 2023’de de bu yatırımlarını artırarak devam ettirecek.

Haberin Devamı

Vaillant Group Türkiye CEO’su Alper Avdel, grup olarak kombi, şofben, klima, su ısıtıcısı, ısı pompası gibi ürünlerden oluşan geniş bir ürün yelpazeye sahip olduklarını belirterek, 2022 yılı sonunda yaklaşık 400 milyon euro’luk ciro hedeflediklerini söyledi.

Kombi pazarı düşmedi

Isı pompalarının geleceğin teknolojisi olduğunu dile getiren Avdel, bu cihazların geleneksel ısıtma sistemlerinden en az dört kat daha verimli olduğunu kaydetti. Avdel, “Avrupa’da ısı pompası pazarı 1 milyon adete ulaştı. Pazar son 5 yılda her yıl yüzde 25 büyüdü. 1 milyon adetlik kombi pazarının olduğu Türkiye’de ise ısı pompası pazarı henüz 13 bin adetlerde. Şu anda düşük ama mutlaka gelişecek” diye konuştu.

Alper Avdel, ısı pompasında 5 yılda önemli büyüme beklediklerini de ifade ederek, şunları söyledi: “Isı pompaları gelecek vadediyor. Şu anda doğal gazın gelmediği sahil bölgelerinde ve daha ılıman olan şehirlerde büyüyor. Aslında ısı pompası enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz için kritik öneme sahip. Hesaplamalara göre şu anda ülkemizde sadece bir yılda satılan 1 milyon adetlik kombinin ısı pompasına dönüştüğünü düşündüğümüzde Türkiye’nin enerji maliyetine yıllık 2 milyar dolar katkı sağlanabileceğini öngörüyoruz.”

Haberin Devamı

Kombi pazarının büyümeye devam ettiğine değinen Avdel, “Ekonomideki iniş çıkışlara rağmen kombi pazarı hiç düşmedi. Birkaç yıl önce kombi kullanım oranı % 81 iken şimdi yüzde 83’e yükseldi” dedi.

Hidrojen çalışması sürüyor

Vaillant’ın geleceğin teknolojisi olarak görülen hidrojen konusunda da çalışmaları olduğunu söyleyen Avdel, “Yüzde 20 hidrojenle çalışan kombilerimiz şu anda hazır. Bu ürünlerin de zaman içinde ritminin artacağını düşünüyoruz. Dünyada İngiltere bu alanda ciddi çalışmalar yürütüyor. Çünkü var olan kombi teknolojisinin hidrojene adapte edilmesi durumu olacak. O nedenle büyüme hızlı olacak” diye konuştu.

‘Isıda 2 milyar $’lık tasarruf mümkün’

Yenilenebilir enerji gelişiyor

Alper Avdel, sektörün en önemli gündem maddelerinin nSEB Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar Yönetmeliği ve ErP Yönetmeliği olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faaliyet gösterdiğimiz alanda iki önemli yönetmelik gündemde. Binaları düzenleyen nSEB Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar Yönetmeliği, 2022 Şubat ayı itibariyle Türkiye’de yayınlandı. Bu çerçevede yenilenebilir enerji ürünlerinin binalarda daha çok kullanılması bekleniyor. 2023’ten itibaren 5 bin metrekarenin üzerinde olan binalarda minimum yüzde 5 oranında yenilenebilir enerji kullanılması söz konusu olacak. 2025’te ise metrekare 2 bine düşerken, kullanılması gereken yenilenebilir enerji oranı yüzde 10’a çıkacak. Yani yenilebilir enerjiyi zorunlu kılan yönetmeliklerle etap etap bir değişim yaşayacağız.”