EkonomiIsı yalıtımıyla faturaları yarıya indirmek mümkün

Isı yalıtımıyla faturaları yarıya indirmek mümkün

29.10.2012 - 12:26 | Son Güncellenme:

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, bütün binalara ısı yalıtımı yapılması durumunda yılda 4 Keban Barajı ya da 2 Akkuyu Nükleer Santrali yapılmış gibi enerji tasarrufu yapılabileceğini belirtti.

Isı yalıtımıyla faturaları yarıya indirmek mümkün

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak son yıllarda özellikle enerji verimliliğinin önemine vurgu yaptıklarını anlatarak, ülkede ve dünyada yaşanan gelişmelerin, konunun ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Çatı ve tüm dış cephe duvarları yalıtımlı olan bir binanın, klima ve doğalgaz ihtiyacını en aza indirgediğini aktaran Erdoğan, Türkiye’de bulunan yaklaşık 19 milyon mevcut konut stokunun 3.5 milyonuna yakınının yalıtımlı olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, yalıtım sayesinde soğutma için kullanılan elektrik, ısıtma için kullanılan yakıt faturalarında yüzde 50’ye varan tasarruf sağlandığının altını çizerek, kış yaklaşırken doğalgaz faturalarının tüketicileri düşündürdüğünü, bu yoldan kurtulmak için en geçerli yolun ısı yalıtımı olduğunu ifade etti.

"Enerjide dışa bağımlılığı azaltır"

Haberin Devamı

Yeni binalarda ısı yalıtımı zorunluluğunun 2000 yılından beri yürürlükte olduğunu anımsatan Erdoğan, mevcut binalara da 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Bu belgenin konutların enerji performansını gösterdiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: ”Bu yönetmelik, yeşil evlerin ağırlık kazanmasını sağlamış, enerji tasarrufunun önemine ve doğal olarak yalıtım bilincine dikkat çekmiştir. Sonuç olarak insanlar, evlerine aldıkları beyaz eşya, televizyon, ampul gibi ihtiyaçlarını tasarruf gayesiyle seçerken ’A’ sınıfı olmasına gösterdikleri özeni, oturdukları konutu seçerken kendi yaşam standartları için de göstermeli ve talep etmelidir. Doğru, ısı yalıtımı yapıldığı anda binada ısıtma ve soğutma için harcanan faturalar en az yarıya düşmektedir ve verimlilik başlamaktadır. Doğalgaz faturalarının düşmesi, tüketicinin menfaatine olmakla birlikte ülke ekonomisi açısından da çok önemlidir. Yalıtım ile cari açık kapatılabilir. 2011 yılı dış ticaret rakamlarındaki yaklaşık 100 milyar dolarlık açığa bakıldığı zaman bu açığın yüzde 50’si yani 50 milyar doları enerji ithalatından kaynaklanmakta. Bu miktar ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 75’i demek. Enerjide bu kadar yüksek oranda dışa bağımlılık, her açıdan sıkıntılı ve tehlikeli bir durumdur. Toplam tüketilen enerjinin yüzde 35’i binalarda kullanılmakta ve yarısı israf edilmektedir. Buradaki yüksek verimlilik ancak ve öncelikle binalarda ısı yalıtımı yapmakla mümkün olmaktadır.”

Haberin Devamı

"Her yıl 4 Keban Barajı veya 2 Akkuyu Nükleer Santrali"

Türkiye’de yüzde 10-15 civarında olan yalıtımlı ev sayısının istenilen düzeye çıkmasının, ülkeye büyük getirileri olacağını anlatan Erdoğan, ”Bütün binaların yalıtımlı olduğunu varsaydığımızda bir seferde değil, her yıl en az 4 tane Keban Barajı kazanırız ya da en az iki tane Akkuyu Nükleer Santrali yapmış gibi enerji tasarruf etmiş oluruz. Enerji verimliliği konusunda atılmayan her bir adım, ülkemize 7 milyar doların üzerinde bir yük oluşturmaktadır” dedi.

Merdiven altı firmalara dikkat

Haberin Devamı

Yaptıkları araştırmalarda insanların yalıtım konusunda hala çok bilinçli olmadıklarını gördüklerini belirten Erdoğan, uzun yaşanan kış koşulları, vatandaşların ödediği ısınma faturaları sonucunda 2012’de yoğun bir ısı yalıtımı faaliyeti yaşanacağını öngördüklerini dile getirdi.

Erdoğan, hareketliliğin bu işi kayıtsız ve kalitesiz yapan merdiven altı firmaların çıkmasına yol açtığını ifade ederek, tüketiciyi yanlış ve yalan beyanlarla aldatan yapı malzemelerine dikkat etmek gerektiğini vurguladı.

Yalıtımda kalite konusunda kullanılan malzemelerin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Erdoğan, ”Ülkemizde kullanılan yalıtım malzemeleri, çeşitlilik ve kalite bakımından dünyanın gelişmiş ülkelerinden farklı değildir. Burada dikkat edilmesi gereken, bu ürünlerin belgeli ve güvenilir ürünler olmasıdır. Bunun için aranılacak belgelerin başında her yalıtım malzemesinde olması gereken, çevreye duyarlı, insan sağlığına ve hijyene uygun olduğunun belgesi olan ’CE’dir. Bir de kullanım alanına göre doğru ürünü seçmek gerekmektedir. Bir yalıtım malzemesi aynı anda mucize olarak her türlü yalıtımı yapmamaktadır” diye konuştu.

Türkiye ısı yalıtımında Avrupa’nın gerisinde

Haberin Devamı

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük ise ısı yalıtımının binaların sağlıklı, uzun ömürlü ve dayanıklı olması için son derece önem arz ettiğinin altını çizerek, ”Yalıtım, binanın daha az enerji tüketmesini sağlayarak, hem çevrenin korunmasına hem de hane ve ülke ekonomisine katkı katkıda bulunuyor. Ayrıca yalıtımlı binaların ısıtma ve soğutma giderlerinde en az yüzde 50 tasarruf sağlanıyor. Isı yalıtımı binaların kışın hızlı ısınıp geç soğumasını, yazın ise hızlı serinleyip, geç ısınmasını sağlıyor” dedi.

Yörük, modern dünyada doğalgaz tüketimi ve klima kullanımının her geçen yıl arttığına işaret ederek, enerji tasarrufunun ilk ayağının ”ısı yalıtımı yaptırmak” olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin ısı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığını savunan Yörük, Almanya’da metrekare başına enerji tüketiminin 30-60 kwh, Türkiye’de ise yalıtımsız binaların metrekare başına enerji tüketiminin 300-350 kwh arasında olduğunu, bu rakamın yeni yönetmeliklerle 120 kwh’lere çekilmeye çalışıldığını anlattı.

Maliyet, birkaç yılda amorti ediliyor

Haberin Devamı

Isı yalıtımının zannedildiği kadar maliyetli bir işlem olmadığını savunan Yörük, şunları söyledi: ”Binanın yapım aşamasında ısı yalıtımının maliyeti, toplam bina maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Mevcut binalarda ise mantolamanın metrekarede ortalama 30-40 lira maliyeti var. 100 metrekarelik bir daire için ortalama mantolama maliyeti ise yaklaşık 3 bin liraya denk geliyor. Isı yalıtımı için yapılan masraf, sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde de kendini amorti ediyor ve ömür boyu tasarruf sağlıyor.” Yörük, ısı yalıtımı konusunda bilinçlendirme çalışmalarının artması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yazarlar