Ekonomiİşçiye %30 teklifi

İşçiye %30 teklifi

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hükümetin kamu işçisine yüzde 30 zam, 11 bin 500 lira taban aylık teklif ettiğini söyleyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bunun yüzde 45 zam ve 15 bin lira taban aylığı talebinin uzağında olduğunu belirterek grev uyarısı yaptı.

İşçiye %30 teklifi

Kamudaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde işçi tarafı, yüzde 45 refah payı ve 15 bin TL taban ücreti talep ederken, hükümetin teklifi ise yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban ücreti oldu. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Bir yerde buluşabilirsek buluşuruz. Buluşamazsak sendikacı grev kararını uygular” dedi.

Haberin Devamı

Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Atalay, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin görüşmelerin ertelenmesine sebep olduğunu, 20 gündür Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Bizim verdiğimiz teklif yüzde 45 refah payı, taban ücreti 15 bin TL. Onun dışında sosyal haklarla ilgili her sendikanın ortak bir talebi 13 maddede yer aldı ve hükümete teslim ettik. Geçen hafta da ilk defa hükümet, bize bu heyetin olduğu yerde yüzde 30 verdiler. 11 bin 500 lira da taban ücretine verdiler. Bunun bizim taleplerimizi karşılamadığını kendilerini ifade ettik” diye konuştu. Kısa sürede anlaşma sağlamayı umduklarını dile getiren Atalay, “Bu ay geçti, bordrolar yapıldı bitti. Bir dahaki ay kamu işçisi zamlı ücretini almak istiyor. Bunu 10-15 gün içinde bağlamak durumundayız. Ama arzu ettiğimiz rakamlar olmuyorsa isterse 6 ay sürsün, hiç mesele değil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

700 bin işçiyi kapsıyor

Bakanlığın, “Memura da ocak ayının başında refah payı dahil yüzde 30 verdik, aynısını size de verelim” önerisinde bulunduğunu aktaran Atalay, “Bir yerde buluşabilirsek buluşuruz. Buluşamazsak sendikacı ne yapar, grev kararı geldiği zaman grev kararını uygular” şeklinde konuştu. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise “Son dönem yüksek enflasyon, ocak ayından bu tarafa yaşanan ciddi sıkıntılar bizim beklentilerimizi de taleplerimizi de daha da yükseltmemizi sağladı” dedi.

Nisan sonuna kadar tamamlanması beklenen ve kamu kurumlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü süreci, memur ve özel sektör toplu sözleşmelerinde de belirleyici oluyor.