EkonomiİNŞAAT FİRMALARI SOLUĞU YURTDIŞINDA ALIYOR

İNŞAAT FİRMALARI SOLUĞU YURTDIŞINDA ALIYOR

12.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mütekabiliyet Yasası’nın Meclis'ten geçmesinin ardından, yabancıdan ciddi bir talep olacağını düşünen inşaat firmaları yurtdışında ofisler açmaya başladı. Yabancıya satıştan beklenti ise yıllık 5 milyar dolar

İNŞAAT FİRMALARI SOLUĞU YURTDIŞINDA ALIYOR


Yabancılara konut ve arazi satışını öngören mütekabiliyetin yasalaşmasıyla birlikte, gayrimenkul sektörü de hareketlenmeye başladı.
TSKB Gayrimenkul Danışmanlık Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, “Mütekabiliyet Yasası’nın Meclis'ten geçmesinin ardından, ciddi bir talep olacağını düşünen inşaat firmaları projelerinin tanıtımını yurtdışında aktif bir şekilde yapabilmek üzere yurtdışında ofisler açmaya veya hazırlıklara başladılar. Bunlardan Ege Yapı 4 körfez ülkesinde, Dumankaya Dubai, Abu Dabi, Kuveyt ve Katar’da, DAP Yapı ile İnanlar İnşaat Suudi Arabistan, İran ve Rusya’da, UKRA İnşaat, Ağaoğlu, Bayraktar & Gürsoy Yatırım Ortaklığı ise Dubai ve Londra’da hazırlık yapıyor” dedi.

İspanya örneği ortada
Yabancıya satışta İspanya ve Türkiye karşılaştırması yapan Tosun, şöyle devam etti: “İspanyol Tapu Kadastrosu’nun her yıl yayınladığı İspanya Gayrimenkul Kayıt İstatistiklerine göre ülkede 2010 yılında 417 bin 203 adet konut satılmış. Türkiye’de ise bu rakam 2010 yılında 357 bin 341 idi. Birbirlerine çok yakın rakamlar. Nüfus ve yüzölçümü olarak İspanya Türkiye’den yaklaşık yüzde 35 daha küçük. 417 bin 203 konuttan toplamda 18 bin 561’i İspanya’da yabancılar tarafından satın alınmış. Bu rakam 2010 yılında İspanya’da yapılan bütün konut satışlarının yüzde 4,45’ini işaret ediyor. İspanya’da konut sektöründeki canlılığa daha da hareket getirebilmek ve sektörün problemlerine ilk elden çözüm bulabilmek amacıyla 2004 yılında Konut Bakanlığı (El Ministerio de Vivienda) kuruldu. Bu açılardan bakıldığında İspanya mutlaka incelenmesi gerekli olan bir ekonomi ve bize en iyi örnek Konut Bakanlığı olmalı. Bu konudaki adımlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurularak atıldı ama adım yarım kalmamalı.”

Antalya revaçta
Türkiye’de bölgelerine göre yabancılardan gelen talepleri ortaya koyan Fatih Tosun, “Türkiye’den Alman ve İngilizlerin dışında İrlanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda ve Belçika’dan da hatırı sayılır sayıda alıcı güney sahillerinde mülk edindi.
En çok tercih edilen ilçeler Alanya, Fethiye, Didim, Bodrum, Kuşadası ve Ürgüp oldu. Almanlar ve İskandinav ülkeleri vatandaşları ağırlıklı olarak Alanya’dan İngilizler ise Fethiye ve Didim ağırlıklı olarak mülk ediniyorlar” dedi.

Talep ikincil konuta
Yabancıların konutlardaki alansal isteklerinin de değişiklik gösterdiğini ifade eden Tosun, “Aslında sunulan projelere ve projelerin konseptine göre de bu durum farklılık gösteriyor.
Genelde yazlık ev veya villa tarzı ikincil konut, denize yürüme mesafesi, müstakil bahçeli olması tercihlerde ön plana çıkıyor. Son dönemde ise kaliteli apartman daireleri ve residence projeleri de tercihler arasına girdi” dedi.

Haberin Devamı

Beş milyar dolar gelebilir
Türkiye’de son 3 yıldaki konut satışlarına da değinen Fatih Tosun, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de 2010 yılında 357 bin 341 konut satışı gerçekleşmiş. 2008 yılında 427 bin 105 olan konut satışı 2009 yılında 531 bin 746’ya ulaşmış. Son 3 yılın ortalaması yaklaşık 440 bin konut satışı. İlerleyen dönemde Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyüdüğünü ve Avrupa krizinin yayılmadan durdurulduğunu farz edersek 600 bin konut satış ortalamasını yıllık olarak tutturduğumuzda yabancıya konut satışından ekonomimize yıllık ortalama 5 milyar dolar girdi sağlanabilir.”

HAFTANIN PROJESİ

Adalar manzarası onu çekici kılıyor

İstanbul'un son yıllarda en hızlı gelişen bölgelerinden biri olan Kartal’da gerçekleştirilen Asl-ı Bahçe, özel peyzajlı bahçeleri ve teraslarıyla dikkat çekiyor. Adalar manzarası da projenin çekiciliğini daha çok artırıyor

Haberin Devamı

İnanlar İnşaat’ın yeni projesi Asl-ı Bahçe, Kartal’ın Uğur Mumcu, Akşemsettin Caddesi’nde hayata geçiriliyor. Aydos Ormanları’nın tertemiz havasının yanı sıra bahçeleriyle de kişiye özel yeşil alanların yaratıldığı projede, Adalar manzarası da dikkat çeken özellikler arasında yerini alıyor. Sahil yoluna 9 km uzaklıkta konumlana proje, havuzları ve iç mimarisiyle farklılaşma peşinde.
Toplamda 17 bin 415 metrekarelik inşaat alanına sahip Asl-ı Bahçe, butik bir proje olarak tanımlanıyor. 6 bin 266 metrekarelik arsada 17 katlı tek blok üzerinde tasarlanan proje toplam 90 daireden oluşuyor. Dairelerin 50, 69, 113, 119, 126 ve 228 metrekare olarak tasarlandığı projede, stüdyodan 3+1’e farklı konut tipleri yer alıyor. Normal dairelerin yanı sıra 2+1 dubleks ve bahçe katı konut seçeneklerine yer verilen projede, herkese uygun yaşam alanları planlanıyor.

Çok yönlü sosyal alanlar
Gebze ve Kocaeli Sanayi Bölgesi’ne, Maltepe, IDO, Pendik, Pendik Marina’ya yakınlığı ile iş yaşamına, Viaport Alışveriş Merkezi ve Sabancı Üniversitesi’ne yakınlığı ile alışveriş ve sosyal yaşama aktif katılım imkânı sunan Asl-ı Bahçe’de, Kadıköy-Kartal metro hattının ardından Marmaray projesiyle de çok yönlü ulaşım kolaylıklarını sunuluyor. Park ve bahçelerle kaplı Asl-ı Bahçe’nin sosyal donatıları arasında sauna, fitness center, çocuk oyun odası, çok amaçlı salon, açık yüzme havuzu, çocuk havuzu ve güneşlenme terasları bulunuyor.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
Projenin adı: Asl-ı Bahçe
Projenin yeri: Kartal – Uğur Mumcu
Yapımcı firma: İnanlar
Projenin mimarı: Talha Haksever
Projenin konsepti: Orman ve Adalar manzaralı butik proje
Projenin arsa büyüklüğü: 6.266 m2
İnşaat alanı: 17.415 m2
Blok sayısı: 17 katlı tek blok
Toplam daire sayısı: 90
Daire tipleri: Stüdyo, 1+1, 2+1, 2+1 dubleks, 3+1
Daire metrekareleri: 50-228 m2
İnşaata başlama tarihi: Ekim 2011
Teslim tarihi: Haziran 2013
Konut fiyatları: Metrekaresi 2.800-3.500 TL arasında

YAPIMCININ GÖZÜNDEN

İstanbullular için biçilmiş kaftan

Projeyi ‘Aydos Ormanları’nın yeşilinden prens adalarının mavisine uzanan bir cennet bahçesi’ olarak nitelendiren İnanlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, “Bir zamanların Kartalimen adındaki balıkçı köyü, şu an İstanbul’un yükselen değeri olarak en çok prim yapan bölgelerinden bir tanesi. Asl-ı Bahçe doğanın kucağında bol oksijenli havası, kat bahçeleri, özel bahçe peyzajları ve sosyal alanları ile göz kamaştıran bir proje” dedi. Bu projede her yaşam stili için daire planladıklarına değinen İnan, “Projemiz, dubleks daire, bahçe katı daire gibi seçenekleriyle çocuklu ailelerin yanı sıra stüdyo daire seçenekleri ile çalışan genç yöneticiler ve öğrenciler için de lüks ve konforlu yaşam alanları sunuyor” diye ekledi.
Asl-ı Bahçe projesinin bölgenin örnek projelerinden biri olduğunu söyleyen Serdar İnan, “Biz İnanlar olarak yaptığımız her projeyi adeta bir sanat eseri yapıyor kıvamında, teknik gelişmelerin izinden giderek gerçekleştiriyoruz. İşimizi bitirdiğimizde müşterilerimize hayallerinin çok daha ötesinde mekânlar sunuyoruz” şeklinde konuştu. Projeye büyük bir ilgi olduğunu anlatan İnan, projenin yatırım yapmak, bahçe ile iç içe yaşamak, şehir yaşamına yakın olmak isteyenler ve Adalar manzarasından vazgeçemeyen İstanbullular için biçilmiş bir kaftan olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Gayrimenkul Zirvesi’nde derneklerin sesi yükseldi

Haberin Devamı

GYODER tarafından düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi’nde sektörün sivil toplum örgütleri de söz aldı. Oturum Başkanlığını GYODER Başkanı Işık Gökkaya’nın yaptığı panelde İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, kentte master plan olmadığından dolayı çarpık yapılaşma meydana geldiğini belirterek, “Bence en kötü plan, plansızlıktan iyidir. Bu noktayı milat sayıp kötü yapılardan kurtulmak istiyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm yapılırken afet yasasını çok iyi düzenlemek gerektiğini vurgulayan Durbakayım, şunları söyledi: “2B’ye olumlu yanından değil de neleri gasp ediyor diye bakıyoruz. Bunları bir köşeye bırakalım. Mütekabiliyet, afet yasası ve 2B’ye halkın sahip çıkması lazım. Kanunlar, belirleyici kurallarla çıkar. Bizler inşaat ruhsatını çok zor bir şekilde alıyoruz. Buna rağmen güzel işler yapmaya çalışıyoruz. Konut fiyatlarının üzerinde bir de KDV konduğunda satışlar bıçak gibi keser. Bu zamanda müşteriler kendilerini krediye göre ayarlıyor. Sektörün rayında gitmesini istiyorsak bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor.”

2B hareket getirmeyecek
Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik ise Türkiye’de kentsel dönüşümün yapılmasının büyük bir fantezi olduğunu belirterek, “7 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Bu yılda 350 bin konutun yıkılıp yeniden yapılması demek. 120 metrekareyi baz aldığımda bu işlemin yıllık maliyeti 42 milyar lira oluyor” dedi. Buna kimsenin gücünün yetemeyeceğini ifade eden Çelik, “İnşaat sektörü bir sallantı olduğunda hemen etkileniyor. 2012’de konut satışları düşecek. Bence 2B de büyük bir hareket getirmeyecek. Çünkü bu devletin vatandaşla barışmasıdır” diye konuştu.

İNŞAAT FİRMALARI SOLUĞU YURTDIŞINDA ALIYOR

Beylikdüzü’ne yeni bir proje daha geliyor

Babacan Yapı’nın yeni projesi Novatrium Residence, Beylikdüzü’nde gerçekleştiriliyor. Babacan Yapı’nın Haziran 2012’de çalışmalarına başlayacağı ve Ekim 2014’te tamamlamayı planladığı proje, 285 daireden oluşuyor. Metrekare fiyatı 1.400 lira olan projede 49 metrekare stüdyo daire, 78 metrekare 1+1 daire ve 122 metrekare 2+1 dairelere yer veriliyor.

Anneler Günü’ne özel % 2 indirim yapıyor

Rings İstanbul’dan, Anneler Günü’ne özel kampanya haberi geldi. Kampanya kapsamında Anneler Günü’nde konut satın almak isteyenlere liste fiyatı üzerinden yüzde 2 indirim imkânı sağlanıyor. Selin Yapı tarafından Sancaktepe’de inşa edilen proje, toplamda 1.500 konut, Rings AVM ve sosyal tesisi Rings Club’tan meydana geliyor. Dikey alanda müstakil yaşam konsepti bulunan projenin teslim tarihi ise Mayıs 2013 olarak planlanıyor.

Lansman fiyatlarıyla satışlara başladı

Sadece 1+0, 1+1 ve 2+1 stüdyolardan oluşan konut projesi Stüdyo 24, 68 bin liradan başlayan lansman fiyatları ile satışa sunuldu. Cathay İleri Projeler, Emlak Konut GYO ve EPP ortaklığı ile inşa edilen Stüdyo 24, Bahçeşehir’in yanıbaşında, İstanbul’un en hızlı gelişen bölgelerinden biri olan Ispartakule’nin merkezinde yer alıyor. Türk ve İtalyan ortak yapımı proje, 38 metrekareden 207 metrekareye kadar uzanan stüdyolardan meydana geliyor.

Mobilyacılardan dönüşüme ‘evsel’ destek

Son günlerin gündem konusu olan kentsel dönüşüm projelerine, mobilyacılar “Evsel Dönüşüm” projesiyle destek verdi. MODOKO mobilyacıları olarak kentsel dönüşümde yer almak istediklerini ve bu yüzden “Evsel Dönüşüm” isimli bir kampanya başlattıklarını ifade eden MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, “Kentlerdeki değişim yaşam standartlarını yükseltecek. Bu değişim evlere de yansısın istedik. Herkesin daha güzel koşullarda yaşaması gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden de MODOKO’da satılan mobilyalarda yüzde 50’ye varan bir indirim başlattık” diye konuştu.

Kirada Anadolu düşerken Avrupa yükselişe geçti

İstanbul’un kiralık haritası iki yakada farklı bir tabloyu ortaya koydu. Son iki yılda kiralık daireler Avrupa yakasında yüzde 9 yükselirken, Anadolu yakasında ise yüzde 13 düştü

İstanbul’da dairelerin ortalama kira bedelleri 2010 yılından bu yana Avrupa yakasında yüzde 9 oranında artarken, Anadolu yakasında yüzde 13 oranında düşüş kaydetti. Son iki yıl içinde kiraların en çok arttığı ilçe yüzde 42’yle Eyüp olurken, Beşiktaş ortalama 1.500 liralık kira bedeli ile İstanbul’un en yüksek kira bedeline sahip ilçesi oldu. sahibinden.com’un, İstanbul’un iki yakasındaki kira değişimlerini gösteren raporuna göre Anadolu yakasının kira ortalaması 2010 yılında 900 lira olurken, aynı dönemde ortalamanın 825 lira olduğu Avrupa yakasında ise 900 liraya 2012 yılında ulaşıldı. 2010-2011 döneminde Avrupa yakasında ortalama kiralar 825 lira ile aynı kalırken, aynı dönemde Anadolu yakasında 900 liradan 730 liraya düşüş kaydedildi. 2011-2012 döneminde ise Avrupa yakasında ortalama kira bedeli 825 liradan 900 liraya, Anadolu yakasında ise 730 liradan 780 liraya yükseldi.

En çok Eyüp’te yükseldi
Kira fiyatlarında 2010 yılından 2012 yılına en çok artış gösteren ilçelerin değişimlerini gösteren tablonun ilk sırasında Eyüp yer aldı. Kiraların son iki yılda yüzde 42 oranında arttığı ilçeyi yüzde 38 ile Kartal, yüzde 36 ile Beşiktaş izledi. Ortalama 1.500 liralık kira bedeli ile halen İstanbul’un en yüksek kiralık dairelerini barındıran Beşiktaş’ta, son iki yılda kiralarda yüzde 36 oranında artış oldu.

Ataşehir zigzak çizdi
Beşiktaş gibi Avrupa yakasında bulunan Bakırköy ve Sarıyer’de ise 2012 itibariyle ortalama kira bedelleri sırasıyla 1.400 ve 1.250 lira olarak gerçekleşti.
Son iki yılda bu iki ilçedeki kira artışları ise yine sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 4 oldu. Sıralamada ilk dörde girebilen tek Anadolu yakası ilçesi ise ortalama 1.200 lira kira bedeli ile Kadıköy oldu.
Kadıköy’deki kiralık daire bedelleri son iki yılda yüzde 20 oranında artarken, birbiri ardına hayata geçirilen konut projeleri ile şehrin yeni yaşam merkezlerinden biri halini alan Ataşehir’de ise kiralar ilginç bir seyir izledi.
İlçede 2010 yılında 1.000 lira olan ortalama kira bedeli 2011’de yüzde 15 oranında düşerek 850 liraya kadar gerilerken, 2012’de yüzde 29’luk artışla 1.100 liraya ulaştı. Bu düşüş ve artışla birlikte Ataşehir’de son iki yılın ortalaması yüzde 10 oldu.

Anadolu’da Çekmeköy, Avrupa’da Fatİh
İki yaka ayrı ayrı değerlendirildiğinde, kiralık daire fiyatlarında son iki yılda kaydedilen değişimde Anadolu yakasında Kartal, Avrupa yakasında ise Eyüp ilk sırada yer aldı. Anadolu yakasında yüzde 38 ile ilk sırada bulunan Kartal’ı yüzde 23’le Çekmeköy, yüzde 20’yle Kadıköy, yüzde 20’yle Üsküdar ve Pendik izledi. Avrupa Yakasında ise Eyüp’ü yüzde 36’yla Beşiktaş, yüzde 33’le Fatih, yüzde 30’la Büyükçekmece ve yüzde 27’yle Bakırköy takip etti.

GAYRİMENKULDE TALEP ‘CADDE’YE KAYIYOR

Mavi Emlak Danışmalığı ofisinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Kazım Baler, Bağdat Caddesi’ndeki yeni projeleri, yatırım fırsatlarını ve fiyatları inceleyip, bölgeyi analiz etti

TİCARİ EMLAK
Özellikle Bağdat Caddesi üzerindeki binalarda her dönem devam eden bir ofis talebi var ancak büyük kurumsal şirketler için uygun bir yapılaşma fiziki olarak uygun değil. Bu nedenle arzın daha çok caddenin üst bölgesi olan Kozyatağı- E5 bölgesinde yoğunlaştığını ve taleplere gerçek anlamda cevap verdiği söylenebilir. Bağdat Caddesi üzerinde markalarının sadece mağaza olarak değil bina bazında kiralamalar yaparak kendi tasarımlarını uyguladıkları görkemli, prestij mağazalarını açtıklarını gözlemleniyor. Buradan yola çıkarak Bağdat Caddesi’nin bir dünya caddesi olduğunu ve uzun yıllar popülerliğini koruyacağını çok açık.

YENİ YATIRIMLAR
Yeni yatırımlar söz konusu olduğunda bölge müşterisi, çoğunlukla yenilenme potansiyeline sahip eski binalara ilgi gösteriyor. Bu şekilde birikimlerine değer katan alıcılar çoğunlukta bulunuyor. Ayrıca bölgenin tanınmış ve güvenilen projelerinden, yapım aşamasında alınan gayrimenkuller de dikkate değer bir şekilde artışta.

KONJONKTÜR
Kriz ortamındaki olumsuz havanın kalkmasıyla beraber, emlak piyasasındaki taleplerde artmaya başladı. Genel itibariyle bölgede önceki dönemlerden daha hızlı ve el değiştiren bir piyasa mevcut. Özellikle Şaşkınbakkal, Erenköy ve Caddebostan olmak üzere, Fenerbahçe’den Bostancı’ya kadar talep söz konusu. Sahile ve Bağdat Caddesi’ne yürüme mesafesinde kalan mülkler öncelikle talep ediliyor. Son dönemlerde Metrobüs hattına yakınlığı nedeniyle Feneryolu, Kızıltoprak bölgesine olan taleplerde de artış gözleniyor.

PRİM FIRSATI
Anadolu yakasının en eski yerleşim yeri olmasından dolayı, Bağdat Caddesi’nin yenilikleri ilk elden takip eden ve uygulayan bir potansiyeli mevcut. Gerek konumu gerekse sağladığı yaşam kalitesi açısından her zaman İstanbul’un gözde yerleşim yeri olmayı garantiliyor.

KİRADA DURUM
Kiralarda yukarıya doğru bir ivme var, bunun en büyük nedeni olarak ise bilinçlenen mal sahiplerinin dairelerini yenileyerek, bakımlı ve masrafsız şekilde kiraya vermeleri gösterilebilir. Talepler daha çok orta ve üst gelir seviyesine sahip avukat, doktor, mimar gibi serbest meslekleri icra eden ailelerden ve büyük şirketlerde yöneticilik yapan kişilerden oluşuyor. Kiralıklarda ortalama fiyatlar ise 2+1’ler için 1.000-1.200, 3+1’ler için 1.200–1.600 ve 4+1 daireler içinse 1.600-2.500 lira arasında değişim gösteriyor. Sahil bölgesindeki site özellikli yapılarda rakamların 5 bin ile 6 bin liraya kadar çıktığı görülebiliyor.

SATILIKTA DURUM
Konut kredisi olanaklarının 25-30 sene gibi uzun vadelere yayılması gibi sebepler gayrimenkul müşterilerinin bir kısmını kiralıktan satılığa yönlendirmiş durumda. Bölgede geçen yıllara nazaran satılık talepleri daha fazla denilebilir. Satılık bölgeler açısından özellikle Ethemefendi Caddesi, Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi gibi, sahil yolu ve Bağdat Caddesi’ni dik açıyla kesen caddeler tercih ediliyor. Satılıklarda ortalama fiyatlar ise, eski yapılarda metrekare birim fiyatları en düşük 2 bin 500 liradan başlayıp, yeni yapılarda bu fiyat, sahil bölgesinde yalı konumlu bir mülk için 11 bin lirayı bulunuyor.

BÖLGEDEKİ PROJELER

Four Winds Residence
Yeri: Kadıköy
Yapımcı firma: Taş Yapı
Teslim tarihi: 2013
Toplam konut sayısı: 500
Konut tipleri: 2+1, 3+1, 4+1, penthouse
Konut fiyatları: Satışa çıkmadı
Altıner Residence
Yeri: Bağdat Caddesi
Yapımcı firma: Koç Yapı İnşaat-Dervişoğlu İnşaat
Teslim tarihi: Eylül 2012
Toplam konut sayısı: 24
Konut tipleri: 3+1, 5+1
Konut fiyatları: 685.000 - 1.150.00 TL
Maritza Home
Yeri: Kadıköy
Yapımcı firma: Maritza İnşaat
Teslim tarihi: Haziran 2012
Toplam konut sayısı: 45
Konut tipleri: 1+1, 2+1, 3+1
Konut fiyatları: 530.000 - 715.000 TL
Panorama Park Moda
Yeri: Kadıköy
Yapımcı firma: Aydoğan İnşaat
Teslim tarihi: Hemen teslim
Toplam konut sayısı: 25
Konut tipleri: 4+1, 6+2
Konut fiyatları: 1.100.000 dolar

Burç Halife kırılmadık rekor bırakmadı

Dubai’de yer alan ve dünyanın en yüksek gökdeleni olan Burç Halife, devasa yüksekliğiyle görenleri hayrete düşürüyor. Birçok ilkin sahibi olan projenin inşaatı 2010’da tamamlandı. 828 metrelik yüksekliğe sahip olan Burç Halife, 160 kattan oluşuyor. 150. katından sonra geri kalan katlarının çelik olarak yapıldığı gökdelen, dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğine sahip. Ayrıca binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesinin düz olarak tasarlanmadığı binanın köşeleri ise keskin değil, dairesel birleşimlerle yapılmış. Anten kulesi 818 metreye ulaşan bina, 95 km uzaklıktan görülebiliyor. 124. katında dünyanın en yüksek gözlem katına yer verilen binada 57 asansör ve 3 bin yer altı park yeri bulunuyor.

Bu rekorları kırmak kolay olmayacak
* En çok katlı yapılar (önceki Wills Kulesi-110 )
* En yüksek bina (önceki Taipei 101-509 m)
* Şimdiye kadar yapılmış her açıdan en yüksek yapı (önceki Varşova Radyo Kulesi-646,3 m)
* Dünyanın en yükseğe çıkan asansörü
* Dünyanın en hızlı asansörü (saatte 64 km)
* Dünyanın en yüksekte yer alan camisi (158. katta)
* En yüksek kendi başına duran yapı: 2,717 ft (önceki CN Tower)
* Dünyanın en yüksekte yer alan yüzme havuzu (76. kat)

Konut yatırımı enflasyona yenilmedi

Merkez Bankası’nın yayınladığı Konut Fiyat Endeksi Raporu’na göre 2011 yılının son aylarında bir hayli yavaşlayan konut fiyat artışları, 2012 yılı başında tekrar hareketlenmeye başladı. Şubat 2011 – Şubat 2012 döneminde Türkiye bazında konut fiyatları yüzde 11.84 artış gösterirken, İstanbul’da bu oran yüzde 14,25 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde İstanbul’daki konutlar nominal olarak Türkiye ortalamasına göre yaklaşık 2,5 puan daha fazla getiri sağladı.
TÜFE’den arındırılmış reel getiriye göre ise İstanbul’daki konutlar Şubat 2011- Şubat 2012 döneminde yıllık bazda yüzde 3,46 prim yaptı. Aynı dönemde Türkiye genelinde ise konutların reel getirisi yüzde 1,28 oranında kaldı.
2011 yılının son aylarında durağan hale geçen konut fiyat artışları, 2012 yılı başında tekrar yükselişe geçti. 2011 yılının son çeyreğinde aylık bazda yüzde 1’in altında seyreden konut enflasyonu, şubat ayında önceki aylardaki artış oranını ikiye katlayarak yüzde 1,48 oranında yükseldi. Ülke genelinde 2012 yılının ilk iki ayındaki konut fiyat artışı yüzde 2,29 olurken, İzmir’de bu oran yüzde 3,96’ya ulaştı. Aynı dönemde İstanbul’da konut fiyat artışı yüzde 2,74 olarak gerçekleşti.

Eksiklik giderilmezse dönüşüm eksik kalacak

Türkiye’de 1000’in üzerinde bina güçlendiren veya projelendiren Artyol Mühendislik, Van depreminin ardından hazırlanan ve kısa bir süre içerisinde yasalaşması beklenen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı”nın ile ilgili uyarılarda bulundu.
Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, yasanın mutlaka çıkması gerektiğini belirterek, “Ancak bu yasa ile bazı mevzuat eksiklikleri giderilmeli. Bu mevzuat sistemi değişmeden tasarı yasalaşırsa eksik kalacaktır. Özellikle güçlendirme çalışmasına girecek vatandaşlara ruhsat ve belediye mevzuatlarında kolaylıklar sağlanmalı” dedi.
Zaman içinde imarı değişen bölgelerde bina sahibi lehine düzenleme yapılması gerektiğini anlatan Türkkan, şunları söyledi:
“Ruhsat harçlarından muaf olunmalı. Yapılan çalışmalar mimari değişikliğe sebep olmuyorsa, mimari proje tadilatı aranmamalı. Yapı sahibi, yaptırdığı güçlendirme ile kendisine ilave alan yaratmıyorsa mevcut durum korunmalı ve tabii en önemlisi apartman kararında oy çokluğu aranmalı. Yasa, mutlaka güçlendirme konusunu da içermeli. Eğer bizden bu konuda herhangi bir destek istenirse, üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.”