Ekonomi‘İlk cep’i alırken bunlara dikkat

‘İlk cep’i alırken bunlara dikkat

23.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Karne hediyelerinin başında cep telefonu yer alıyor. Türkiye’de cep kullanımına başlama yaşı 12. İstatistiklere göre 6-15 yaş arasında 3 milyon çocuğun cep telefonu var. Çocuğunuza ‘ilk cep’i alırken dikkat etmeniz gerekenlere bir göz attık

‘İlk cep’i alırken  bunlara dikkat

Türkiye genelinde bütün ilk ve ortaöğretim kurumları yarıyıl tatiline girdi. Güzel karne getiren, takdir veya teşekkür belgesi alan öğrenciler de hediye beklentisine... Yarıyıl tatili hediyesi deyince akla gelen ilk şey ise cep telefonu. Daha doğrusu çocukların listesinin başında yer alan. Pek çok aile ve uzmanın cep telefonu kullanımı konusunda yaş limiti var.

Haberin Devamı

Ancak gelin bir de bunu çocuklara anlatın. Bu hediye daha çok 12 yaş ve üzerine hitap etse de ailesinin izniyle daha erken yaşta cep telefonu sahibi olanlar da var. Bu haftaki yazımızda bir çocuğa alınacak ilk cep telefonunun nasıl olması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine mercek ttutuk.

‘İlk cep’i alırken  bunlara dikkat

Yüzde 24’ü kullanıyor

Önce bir durum tespiti yapmak gerekirse, Türkiye’de TÜİK araştırmasına göre 6-15 yaş arasında cep telefonu kullanımı yüzde 24’lerde. Bu yaş grubunda 12.5 milyon kişi var. Bunların 3 milyonu cep telefonu kullanıyor.

Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, Türkiye’de yılda satılan 15 milyon telefonun yaklaşık 750 bin adedinin 6-15 yaş arası grup tarafından alındığını belirtiyor. Bu telefonlar genelde eski ya da daha düşük modeller oluyor.

Haberin Devamı

Yeğen, cep telefonu almada yaş ortalamısının ülkemizde 12 olduğunu, dünyada da benzer bir ortalama bulunduğunu belirtiyor.

Peki çocuğunuzda telefon almaya karar verdiniz. Nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Öncelikle cep telefonunun özelliklerine karar verin. İlk olarak kullanımı kolay, sınırlı internet erişimi bulunan, telefon güvenliği ve acil butonu olanları tercih etmekte yarar var.

‘İlk cep’i alırken  bunlara dikkat

Ebeveyn kontrolü dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. iOS ve Android’in ikisinde de bu özellik var. Telefonun her özelliğinin kullanılmasına engel olabilirsiniz. Hangi sosyal medyayı ne kadar süre kullandığını, mesaj ve telefon görüşmelerini nasıl yaptığını izleyebilirsiniz.

Artık akıllı telefonların hepsi internete ve mobil uygulamalara erişim sağlıyor. Eğer çocuğunuz cep telefonunu ilk kez kullanacaksa ve siz online’da vakit geçirmesinden endişeliyseniz limitli internet erişimi olan bir tane model seçin ya da web filtresini aktif hale getirin.

Sınırlı özellik

Çoğu cep telefonu artık GPS yani navigasyon teknolojisine sahip. Çocuklar kendilerini pek çok yerde etiketleyebilir. Çocuklarınıza bu özelliği sadece güvendikleri arkadaşları ve insanlara açık olarak kullanmalarını önerin. Bazı opearatörler de ebeveynlere çocuklarının lokasyonunu belirlemelerini sağlayan GPS hizmetleri sunuyor.

Haberin Devamı

Telefon almaya karar verdiğiniz küçük çocuksa çok basit kontrol düğmeleri ve çok limitli özellikleri olmasına dikkat edin. Sadece belirli küçük bir arama ve kontakt listesi olan, oyunları, internet erişimi ve kamerası olmayan eski tarz bir telefon seçebilirsiniz. Muhtemelen bunu beğenmeyecektir. Eğer ergenlik çağında birine alacaksınız yetişkin telefonlarına benzeyen ama sınırlı özelliğe sahip olanları seçebilirsiniz. Kişiselleştirilebilen özellikteki telefonlar onlara uyabilir.

Onlara cep telefonu hediye ederken belli kurallar da koyabilirsiniz. Yemek yerken, ödev yaparken ve uyumaya giderken kullanmaması gerektiği konusunda uyarılar yapabilirsiniz.

Dayanıklı olması şart

Bir çocuğa telefon aldığınız düşünülürse düşme ihtimaline karşı dayanıklı ve biraz da uygun fiyatlı olmasına dikkat edin. Tabii ki onların küçük ellerine uygun olması için ekran boyutu da önemli. Çok büyük ekranlar yerine kompakt tasarımdaki modeller onlara daha uygun görünüyor.

Çocukların devamlı hareketli ve biraz da dikkatli olmadıkları düşünüldüğünde suya dayanıklı bir model almanız daha iyi olur.

Haberin Devamı

Android mi iOS mu dersek. Bu biraz bütçenize ve çocuğunuzun kullanım alışkanlıklarına bağlı. Uygun fiyatlı pek çok Android telefon bulabilirsiniz. İlla iPhone talebi varsa son modeli değil de bir önceki modellerini düşünebilirsiniz.

Sony Xperia Z5 Compact, M4 Aqua, Asus Zenfone 3, Samsung Galaxy A3 serisi, HTC Desire 530, Turkcell T70, Vodafone Smart 7 gibi modeller seçenekleriniz arasında olabilir.

YENİ ÜRÜN

Sinema keyfine doping yapacak

Sony, sunduğu 4K dijital sinema projektörleriyle sinema keyfini artırıyor. Sony’nin uygun maliyetli ve kullanım kolaylığı sunan dijital sinema çözümleriyle donatılan sinema salonları, izleyenlere en gelişmiş ve en iyi eğlence deneyimi yaşatarak sinema keyfini yeni bir boyuta taşamayı hedefliyor.

Projektörlerde kullanılan ve sadece Sony’ye özel SXRD ekran paneli teknolojisi, canlı renklere ve mükemmel kontrasta sahip etkileyici ve gerçekçi Ultra HD 4K görüntü sağlıyor. 4K görüntü sunan projektörler 8000:1 yüksek kontrast oranına sahip.

Haberin Devamı

Sony Dijital Sinema 4K Kuzey Avrupa & Türkiye Bölge Satış Müdürü Tim Potter, “Türkiye’deki sinemaseverlere iyi görüntüleri sunmaya ve özellikle 4K dijital sinemada teknolojimizle Türk sinema pazarının büyümesine yardımcı olmaya devam ediyoruz. Ayrıca son birkaç yıldır Sony 4K kamera teknolojisi kullanılarak elde edilen Türk filmlerinin sayısında belirgin bir artış var. Bu filmler arasında Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu ve gişe rekorları kıran Recep İvedik bulunuyor” diye konuştu.

YENİ YATIRIM

13 milyon $’lık yatırıma uzandı

Ödeme sistemi şirketi iyzico, C serisi yatırım turunda toplam 13 milyon dolarlık yatırım aldığını duyurdu. Erken aşamada hızlı büyüyen finansal hizmet girişimlerine yaptığı yatırımlarla öne çıkan VEF’nin önderliğinde gerçekleşen yeni yatırım turunda, bir önceki turun lider yatırımcısı olan Dünya Bankası Yatırım Kolu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ve 212 de pay sahibi kuruluşlar arasında yer alıyor. Yatırımın ardından iyzico’da büyük azınlık ortak konumuna gelen VEF’ye de bu kapsamda yönetim kurulunda temsil hakkı da tanınıyor.

iyzico CEO’su Barbaros Özbugutu, her ay ortalama 400 yeni üye işyerini bünyelerine kattıklarını belirterek, “8 bin 500’in üzerinde aktif üye işyerimiz ve pazar yerleri altında yer alan 160 bin aktif satıcıya ödeme hizmeti sunuyoruz. Son 1 yıl içinde ortalama işlem sayısını yüzde 500 büyüterek 1.5 milyar liraya ulaşmayı başardık. Performansımız şirketimizin değerini katlıyor” dedi.

YENİ EĞİTİM

Kodlamanın atölyesi başladı

‘İlk cep’i alırken  bunlara dikkat

İstanbul Şehir Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kuluçka Merkezi incuba.city’nin girişimcileri tarafından çocukların teknolojiyi tüketmek yerine üretmesi, kendisini daha rahat ifade etmesi, öğrenme ve düşünme becerilerinin gelişmesi ve kodlama kültürüne aşinalık kazanması amacıyla Kasım 2015’ten beri düzenlenen Kodlama Atölyesi, sömestir tatilinde de çocuklara fırsat sunuyor.

23-28 Ocak haftasında düzenlenecek ve 6 gün sürecek Kodlama atölyesine katılan 8-13 yaş arası öğrenciler, ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından çocuklar için özel olarak geliştirilen ve gelişmiş ülkelerin çoğunda ilkokul seviyesinde müfredata dahil edilen bir kodlama yöntemi olan Scratch platformuna giriş yapacak.

Çocukların bilgisayara kolay komut girebilmeleri için fare ile sürüklenebilen renkli, lego benzeri blokları içeren platform sayesinde, çocuklar sıkılmadan ve karıştırmadan bilgisayar oyunu, animasyon ve hikayeler kurgulayabilecekler. Katılmak için ‘kodlamaatolyesi.com’ adresi ziyaret edilebilir.