Ekonomi‘İkinci Vatan’ doping olur

‘İkinci Vatan’ doping olur

27.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Silverline 4. İnşaat ve Konut Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye’deki nüfus artışı, değişen yaşam şekilleri ve yabancı yatırımcı talebi nedeniyle konut sektöründe talebin ve işin bitmeyeceğini dile getirdi.

‘İkinci Vatan’ doping olur

Ancak sektöre yeni girenlere bir uyarıda bulanan Durbakayım, “Sektöre yeni gelen meslektaşlarımıza hoş geldiniz diyoruz ama gelip de gitmek yok” dedi. İnşaatçı firmaların inşa ettikleri konutun teslimden sonra da arkasında durması gerektiğini kaydeden Durbakayım, “Bu yüzden sektöre bir girip, bir çıkmak bu sektöre zarar veriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmasına, 2015 yılındaki 1 milyon 289 bin adetlik rekor satışın 2016 yılı önemli bir işaret olduğunu söyle yerek başlayan Nazmi Durbakayım, konut alıcılarının sektörü ‘güvenli liman’ gördüğünü, yatırımcıların ise sektörün güvenliğini ispat ettiklerini söyledi.


‘350 milyar $ gelir’

Durbakayım, şöyle devam etti:

Son on yılda bankalardan kredi kullanarak yapılan konut alımları 414 milyon liradan 141 milyar liraya yükselerek (340 kat artış), takibe düşen kredi miktarı son on yılın en düşük seviyesine geriledi. Aynı şekilde konut üreticilerinin banka karne notları son 10 yılın en iyi derecesini alarak başarılı bir yükselişte olduğunu gösterdi. İnşaat firmalarının bankalardan kullandığı nakit kredi miktarı 110.6 milyara ulaşırken, bu rakamın sadece 4.2 milyar lirası (yüzde 3.8) sorunlu kredi kaleminde yer almaktadır. Diğer sektörlerde bu oran yüzde 2 ila yüzde 6 arasındadır.”

Haberin Devamı

Konferansta konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Önder Halisdemir, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu, 3 yıldır ithalat yapmadan ihracat geliri sağladığını hatırlattı. Halisdemir, “Uluslararası Platformda Rekabet Gücünü ve Payını Arttıran Hamleler” başlıklı sunumunda “İkinci Vatan Programı” önerisinde bulundu.

Halisdemir, “Pekçok ülke ‘second home’ yani ‘ikinci vatan’ programı ile ülkesine yatırımcı çekiyor. Ağaoğlu olarak İkinci Vatan Programı ile hem sektörümüze hem devletimize bir değer önermesinde bulunmak istiyoruz. Türkiye’den belirli bir tutar gayrimenkul alan dünya vatandaşlarının hiç uğraşmadan oturma iznine, 5 sene sonrasında ise vatandaşlık hakkına sahip olma imkanı sunan bir program. Bu programın uygunlanması ile 1 milyon dünya vatandaşımızı ülkemize almayı hedefleyerek ekonomimize asgari 350 milyar dolarlık bir katkı sağlanması mümkün” dedi.

‘Yüzde 1 büyüme 13 bin kişiye iş’
Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan, katıldığı konferansta sektörün ekonomik önemine değinerek, konut sektöründeki her yüzde 1’lik büyümenin ortalama 10 ila 13 bin arası istihdam yarattığını kaydetti. Ceylan, “Alt sektörlerle birlikte bu sayı 25 bine kadar çıkıyor. İstanbul’da ortalama 4 milyon konut olduğunu ve bu yapıların yüzde 40’ının deprem riski taşıdığını düşünürsek önümüzdeki 10 yıl içinde sektörümüzün önemli oranda büyüyeceğini söyleyebiliriz. Bu da ülke ekonomisine çok ciddi istihdam ve katma değer kazandıracaktır” diye konuştu.