14.06.2014 - 15:05 | Son Güncellenme:
Tasarının çarşamba günkü görüşmelerinde Alt Komisyon Başkanı Vedat Demiröz'ün emlak vergilerinin neden af kapsamına alınmadığı sorusuna karşılık Maliye Bakanlığı yetkilileri, belediyelerin tahsilat sorunu olmadığını belirtti. Vatandaşlardan bu konuda çok yoğun talep gelmesi üzerine, önceki akşamki görüşmeler sırasında iktidar ve muhalefetin ortak kararıyla belediyelere olan borçlar da kapsama alındı.
EMLAK VERGİSİ BORCU İÇİN 18 TAKSİT
AK Parti'li Hüseyin Şahin, CHP'li Rahmi Aşkın Türeli ve MHP'li Erkan Akçay'ın imzasıyla verilen önerge uyarınca, 2014'ün birinci taksiti de dahil olmak üzere emlak vergisi borçlarını ödemeyenlere, peşin veya 36 ay içinde 18 taksitle ödeme imkanı getirildi. Gecikme ceza ve faizleri silinecek ve enflasyon oranında güncellenen anapara üzerinden ödeme yapılacak. Çevre ve temizlik vergileri ile su borçları da aynı yöntemle yeniden yapılandırılarak ödenebilecek.
SENDİKA YASASINDAN MUAFİYET!
Geçen yıl çıkartılan sendikalar yasasında, bir işkolunda toplu sözleşme imzalamak için yüzde 3 ülke barajı belirlendi. Baraj, 1 Temmuz 2016 tarihine kadar yüzde 1, 1 Temmuz 2018 tarihine kadar da yüzde 2 olarak uygulanacak. Yüzde 3 oranı fiilen 1 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.
Meclis'te alt komisyonda kabul edilen önergeyle, Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) üyesi sendikalar için yüzde 3 oranı kalıcı olarak yüzde 1 olarak belirlendi. TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, düzenlemeye karşı çıkarken, işçi sendikalarının temsilcileri bu oranın da yetersiz olduğunu, halen toplu sözleşme yetkisi bulunan bazı sendikaların yüzde 1 koşulunu yerine getiremediğini, bu nedenle onlara tümüyle istisna sağlanmasını istedi. Bazı sendikacılar, getirilen yeni düzenleme için "Sendikalar sendika yasasından muaf tutuluyor" diye espri yaptı.
36 BİN ÖĞRETMEN ALINACAK
Görüşmeler sırasında, daha önce teklif olarak Meclis'e sunulan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bu yıl bini idari görevli olmak üzere 36 bin öğretmen alınmasını öngören düzenleme de kabul edildi. CHP'lilerin, Türkiye'nin öğretmen açığının daha fazla olduğu ve bu açığın hepsinin aynı anda kapatılması gerekçesiyle verdiği 100 bin yeni öğretmen alınımına ilişkin önergesi reddedildi. Maliye Bakanlığı yetkilileri, 36 bin öğretmen alımının bütçeye maliyetinin aylık 140 milyon, yıllık da 1.7 milyar lira olacağını belirtti.
Kaynak: Haberturk