28.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Dönmez, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Sakarya gaz sahasında yaklaşık 40 üretim kuyusu açmayı planladıklarını, ilk 10 kuyu ile birlikte ilk üretimin de başlayacağını söyledi. Sakarya gaz sahasında sismik çalışmaların sürdüğünü aktaran Dönmez, “Orada belki önümüzdeki yılın ilk aylarında keşif amaçlı bir sondaj daha yapabiliriz” diye konuştu.
Dönmez’in işaret ettiği sondaj sahası, Tuna 1 ile başlayıp Türkali ile devam eden Sakarya ve onun kuzeybatısındaki Amasra 1 sahasının ardından üçüncü çalışma alanı olacak. Dönmez bu sahanın da Sakarya gaz sahasının batısında kaldığını belirterek, “Her bir fazı 10’ar kuyudan oluşuyor. Tam üretime 40. kuyudan sonra ulaşmış olacağız. Oradaki hedefimiz de 2027 gibi gözüküyor. Seviye olarak günlük 10 milyon metreküple başlarız, 40 milyon metreküpe kadar çıkarız. Yıllıkta bakarsanız, süreç sonunda aşağı yukarı 15 milyar metreküpe denk geliyor” dedi. Türkiye’de doğalgaz iç tüketimi 2020’de yaklaşık 48 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti.
Akdeniz’de devam
Dönmez, Türkiye’nin Akdeniz’deki gaz arama çalışmaları için de, “Orada da 2-3 senedir 8 sondaj yaptık, somut bir keşif açıklayamadık. Bazı emareler bulduk ama ekonomik değildi. Sismik çalışmalarımız devam ediyor. Tabi Karadeniz’deki keşifle birlikte oradaki iş planımızın yoğunluğundan dolayı o tarafa ağırlık verdik ama bu Akdeniz’i ihmal ettik, bir daha girmeyeceğiz anlamına gelmiyor. Biz yine kendi deniz yetki alanlarımızda faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.
Dönmez, Mavi Akım ve Türk Akımı’nın tam kapasite çalışması durumunda doğalgazda arz güvenliği sıkıntısı yaşanmayacağını vurgulayarak, “Türk Akımı’nın kontratı kamu ve özel şuanda 14 milyar metreküp. Mavi Akım da 16 milyar metreküp. Türk Akımı da 16 milyar metreküpe kadar çıkabilir” bilgisini verdi.