Ekonomiİhracatçı ‘sadelik’ bekliyor

İhracatçı ‘sadelik’ bekliyor

18.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi düzenlemesinde değişiklik isteyen TİM, önerilerini Bakan Albayrak’a sundu. TİM Başkanı Gülle, bürokrasinin azaltılması gerektiğini belirtirken, “En basit şekliyle paranın hesaba yatırılması yeterli olmalı” dedi.

İhracatçı ‘sadelik’ bekliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi, (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiyenin zor bir süreçten geçtiğini ve bu dönemden daha çok ihracat ile çıkılacağını belirtti. Bir süre önce yapılan, ihracat bedellerinin 180 gün içinde ülkeye getirilmesi ve yüzde 80’inin bir bankaya satılması düzenlemelerinde değişiklik isteyen ihracatçılar, buna ilişkin önerilerini hükümete iletti.

Haberin Devamı

10 öneri

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüştüklerini ve 10 çözüm önerisi sunduklarını açıklayan TİM Başkanı Gülle, Albayrak’ın talepleri dinleyerek kısa vadede yapılabilecekler konusunda gerekli notları aldığını, bu taleplerin tebliğle karşılanabileceğini ifade ettiğini belirtti.

“Genelgenin çok fazla prosedür içermemesi ve kolay uygulanabilir olması ihracatçılar açısından çok önemli. En basit şekliyle paranın hesaba yatırılmasının yeterli olması gerektiği kanaatindeyiz” diyen Gülle önerileri şöyle sıraladı:

- İhracatçılarımızın daha uzun vade ile çalıştıkları müşterilerini kaybetmemeleri için 180 günlük süre 360 gün olarak değiştirilmeli.

- İhracat bedelinin bankaya satılması zorunlu olan yüzde 80lik kısmı yüzde 40a çekilmeli.

Haberin Devamı

- İhracat bedellerinin dövize çevrilmesinde kur sabit tutulmalı.

- Transit ticaret, özel fatura ile ihracat (bavul ticareti) ve mikro ihracat kapsamında yapılan ihracatın tebliğ kapsamına girip girmediği netleştirilmeli.

- Serbest bölgelerin KKDF düzenlemesinde olduğu gibi döviz kredi işlerinde de yurtiçi olarak değerlendirilmeli.

- Tebliğin 6 ay olan geçerlilik süresi uzatılmamalı.

- Tescil tarihi, fiili çıkış tarihi, ihracat bedelinin yurda geliş tarihi gibi konulardakik tereddütler ihracatçı lehine giderilmeli.

- Güvenilir bankacılık sistemi olmayan ülkelerle yapılan ihracat işlemlerinde, dövizin yurda getirilmesinde bizleri koruyan yöntemler ortaya konulmalı.

- Döviz kurlarında rekabetçi ortam olmaması nedeniyle paranın başka bankaya transfer edilip satılabilmesine imkan tanınmalı.

- Bu tebliğ hükümlerine uymayanlar hakkında ihracat rayiç bedelinin yüzde 5i kadar idari para cezası yaptırımı makul bir düzeye indirilmeli.

Milliyet

‘Ticaretin yatağını değiştirirsen kurur’

TİM, ihracat bedellerinin yurda getirilmesi hakkında tebliğle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla birlikte düzenlediği toplantıya bine yakın firma katıldı.

Gülle bu toplantıyla ilgili açıklamasında, “Ticaret nehir gibidir, yatağını değiştirmeye kalkarsan kurur” diyerek, ihracatçıların, Cumhurbaşkanı liderliğinde hükümetin sunduğu maddi ve manevi destek ve teşvikler konusunda minnettar olduklarını kaydetti.