EkonomiİÇKİ TEPKİSİ

İÇKİ TEPKİSİ

12.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin içki satış ve tüketimi konusunda Meclis’e sunduğu yasa teklifine CHP’den tepki geldi. Umut Oran, “Kimseye ‘şunu iç ya da şunu içme’ denmemeli” dedi

İÇKİ TEPKİSİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, alkollü içki reklamlarına kısıtlama getiren, içki satış ve tüketimi konusunda belediyelere verilen yetkinin valiliklere ve kaymakamlıklara aktarılmasını öngören teklife ilişkin olarak, “Erdoğan, kendi kafasındaki dünya görüşüne göre ülkeyi tasarlamaya çalışıyor. Demokrasilerde yasak olmaz. Bu tür yasaklar, demokrasiden nasibini almamış diktatör bozuntularının yönettiği ülkelerde olur” dedi.

‘Özel hayata müdahale’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sunulan teklifi insanların özel hayatına müdahale olarak görüyorum. Kimseye ‘şunu iç ya da şunu içme’ denmemeli. Erdoğan, kendi kafasındaki dünya görüşüne göre ülkeyi tasarlamaya çalışıyor. Yasaklar olmamalı. Tarihte de vardı böyle dönemler. Padişah ve diktatörlerin yönettiği ülkelerde olur yasaklar. Demokrasilerde yasak olmaz. Bu teklif diktatörlük duygu ve düşüncelerini ortaya koyan bir teklif. Şirketler için de olumsuz etkileri olacak.
Özel sektöre müdahale etmiş oluyor. Bir kısıtlama getiriyor. O şirketler, buraya yatırıma başladıklarında bu yasaklar yoktu. Hem üreticilere hem de tüketicilere müdahale anlamına geliyor. Alkol ve tütünü yasaklamak da teşvik etmek de doğru değil. Yasaklar sadece diktatörlerin olduğu ülkelerde olur. Her yere yasaklar getirdi. Televizyon dizilerine, THY’ye yasaklar getirdi. Tam bir sivil faşizm. Bu tür yasaklar, demokrasiden nasibini almamış diktatör bozuntularının yönettiği ülkelerde olur. Girmeye çalıştığımız AB’de böyle yasaklar yok.”

Haberin Devamı

Narsist kimlik
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin: “Erdoğan Türkiye’yi bir açık cezaevine dönüştürme niyetinde. Narsist kimliği tatmin olmamış ki insanların özel hayatına el atma ihtiyacı hissetmiş. Osmanlıcılık özlemi içinde. Tarihte bir 4. Murat, Kuyucu Murat var. Herhalde onu çok okumuş, onun yolundan gitmeyi istiyor.”

Teklif neyi getiriyor?

Kanun teklifinde şu düzenlemelere yer verildi:
* Alkollü içkilerin ve üreticilerin reklamı hiçbir şekilde yapılamayacak.
* Eğitim, sağlık ve spor kuruluşlarında alkollü içki satılamayacak.
* Alkol üreticisi firmaların dağıttığı promosyonlar da kullanılamayacak.
* Alkollü içki şişelerinin üzerinde Türkçe “sağlığa zararlı” uyarısı yer alacak.
* Düzenlemelere uymayanlara 500 bin liraya kadar ağır ceza verilecek.
* Kapalı mekanlarda nargile içilmesi yasak olacak.
* Özel araçların sürücü koltuğunda sigara içmek yasaklanacak.
* Kapalı ortamlarda elektronik sigara kullanımı da yasak olacak.
* “İçki tüketilen yerler” ile restoranların açık hava kısımları içki yasağından etkilenecek. Buralarda içki satışı “dışarıdan görülmeyecek şekilde” yapılmak zorunda olacak.
* Kampanya, festival ve benzeri etkinlikler düzenlenemeyecek. Bu çerçevede Efes Pilsen Blues Festivali, Tuborg Goldfest gibi sanat etkinlikler yapılamayacak.