EkonomiHey akıllı taksi!

Hey akıllı taksi!

21.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Her alanda olduğu gibi ulaşımda da mobil uygulamalar kendini gösteriyor. Uber ve BiTaksi gibi kıdemli aplikasyonlara yenileri eklendi. Özellikle şehir içinde lüks ulaşımda mobil rekabet artacağa benziyor

Hey akıllı taksi

Mobil uygulama ekonomisine her geçen gün yeni oyuncular ekleniyor. Mobil cihazlardan indirilerek kullanılabilen yeni aplikasyonlar artık pek çok alanda hayatımızı kolaylaştırıyor. Ulaşım bu alanların başında geliyor.

Haberin Devamı

Uber ve BiTaksi ile başlayan furya bu kez yeni uygulamalarla sürüyor. Son birkaç haftada yerli uygulamalar olarak yeni alternatifler de hayatımıza katıldı. Mobil ugyulamalı araç sektörü kısa sürede çok büyük bir sektör haline de geldi. Sadece İstanbul’da 1.5 milyar doları aşan bir pazar oluşmuş durumunda.

iOS ve Android’den uygulamayı indirerek akıllı ulaşım sistemine erişmek mümkün. Ulaşımda uygulama ekonomisine mercek tuttuk.

OLEV

Hey akıllı taksi

Yerli ve yeni bir uygulama. Şehiriçinde VIP araçlarla adresten adrese ulaşımı yasal bir zemine taşımayı hedefliyor. Zorlu rekabetin olduğu alanda rakipleriyle boy ölçüşecek. sKurucusu Ertunç Çiriş, “Bu alanda bir Türk markasının da başarılı olabileceğini göstermek hedefiyle, 1 yıllık bir çalışmanın ardından Olev’i kullanıma sunmaktan heyecan duyuyoruz. İlk etapta İstanbul’da kullanılacak. Sistemimize şu an kayıtlı bulunan 250 araç ile şehrin her noktasında yolcu taşıyacağız. Tamamı 9+1 yolcu kapasiteli Olev araçlarının temizlikleri ve konforları ile örnek gösterileceğine inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

UBER

Hey akıllı taksi

Amerika menşeli akıllı ulaşımı başlatan uygulama. Türkiye’ye 2014 yılında geldi. Sarı taksiler harici, Uber XL, Uber Go, Uber Boat gibi ürünleri de var. Türkiye’de taksiler yanında en popüler ürünleri XL. Altı kişilik araçlarla yolculuğu sağlıyor. Grup halinde insanlar ücreti paylaşabiliyor. Uber Boat, İstanbul’a özgü bir ürün. Trafiği boat’la geçiyor. Helikopter servisi de düşünüyorlar. En çok İstanbul’da Nişantaşı, Ortaköy ve Caddebostan gibi bölgelerde kullanılıyor. Uber’in aktif sürücü sayısı da bini geçti. Anadolu şehirlerine de açılıyor.

YOLO

Hey akıllı taksi

Yolo da yerli bir uygulama ve sektöre yeni giriyor. Kasım ayında beta sürümüyle başladı. Şehir içinde lüks segment araçlarla şehir içi VIP taşımacılık hizmeti verecek. TEB Holding ve Çolakoğlu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Çolakoğlu başkanlığındaki güçlü yatırımcı ve yönetim kadrosu ile de dikkat çekiyor. İlk etapta 300 araçla yola çıkan Yolo, kısa sürede bu sayıyı bine çıkartmayı hedefliyor. Haydar Çolakoğlu, “Yüzde yüz yerli yapım bir uygulamayız. Amacımız bu iş modelini hızlı bir şekilde ülke dışında da kullanılan bir marka yapmak. Kendi kurucularımızın sağladıkları desteklerin yanında henüz başlangıç aşamasında iken Los Angeles merkezli bir yatırım şirketinden 16 milyon dolar değerleme ile yatırım da aldık” dedi.

Haberin Devamı

BİTAKSİ

Hey akıllı taksi

‘Cebindeki Taksi’ sloganıyla 2013 yılında yola çıktı. Taksicilerle yolcuları akıllı telefon uygulamasında birleştirdi. BiTaksi’nin şu anda İstanbul’da biri merkez olmak üzere 3, Ankara’da da 1 ofisi bulunuyor. Yolcularına kredi kartı ile de ödeme imkanı sağlayan BiTaksi yüzde yüz yerli yazılıma sahip. BiTaksi’ye kayıtlı İstanbul’da 11 bin, Ankara’da ise 1000’in üzerinde sürücü bulunuyor. BiTaksi uygulaması, iOS ve Android işletim sistemli akıllı telefonlara 1.7 milyon kişi tarafından indirildi.
BiTaksi ile tek tuşla taksi çağırıp gelen şoförün adını, puanını ve taksinin plakasını ekranda görmek mümkün. Bütün uygulamalarda nakit ve kredi kartı seçeneği var. Türkiye’de en çok kullanılanlar arasında.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN

Hey akıllı taksi

WD’den depolama cihazları

Western Digital (WD) yeni depolama ürünleri SSD sürücüleri WD Blue ve WD Green’i yeni tasarımlarıyla Türkiye pazarına sundu.

İlk kez WD markasıyla piyasaya sürülen SSD’ler, performans, pil ömrü ve verimlilik açısından PC’ler için çözüm sunuyor. WD Blue ve WD Green SSD’ler, veriyolu aracılığıyla elde edilebilecek maksimum performansı sağlarken, programların yanıt verme hızlarını da en üst seviyeye taşıyor.

HDD disklere göre, daha sessiz çalışan ve ısınma sorununa neden olmayan WD SSD’ler daha az güç ve ısı kullanıyor. D SSD’ler, kullanıcılara performans ve kapasite takibi için ücretsiz WD SS Dashboard yazılımı da sunuyor. WD Dahili Ürünlerden Sorumlu Ülke Müdürü Arkın Balıkçıoğlu, “Flaş tabanlı kapsamlı bir depolama serisi için müşterilerimiz ve ana satıcılarımızdan önemli bir talep bulunuyor.

Performans, kapasite ve güvenilirlik açısından mükemmel bir çözüm olacak” dedi.

YENİ MERKEZ

Hey akıllı taksi

3D yazıcı merkezi kuruyor

Gebze Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi, imzaladıkları protokolle geleceğin imalat teknolojisi 3D yazıcı araştırma ve uygulama merkezi kuracaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Yeni nesil imalat teknolojilerinden olan eklemeli imalat (additive manufacturing) birçok ince tabakanın üst üste serilerek malzeme eklenmesiyle parça üretiminin yapıldığı bir grup teknolojisi olarak sunuluyor. Merkezin üç yılda kurulması planlanıyor. Ayrıca kurulan yurtdışı akademik işbirlikleri sayesinde Avrupa Birliği çerçeve programlarına ve ikili işbirliği programlarına özellikle bu konuda ortak araştırma projelerinin hazırlanması ve ortak doktora derecesi verilebilmesini sağlayacak eğitim-araştırma altyapısının oluşturulması hedefleniyor.

Araştırma merkezinin kurulumunda ve altyapıyı oluşturacak ekipman seçiminde başta ülkemiz havacılık ve savunma sanayiinin ihtiyaçları olmak üzere merkezin kurulacağı bölgedeki organize sanayi bölgelerindeki kuruluşların üretim ve ekipman beklentileri dikkate alınacak.

İngilizce’ye Ninja’lı öğrenme modeli...

Hey akıllı taksi

Ali Servet Eyüboğlu, genç bir girişimci. Pek çok insan onu Zomato ve Mekanist’ten tanır. O son dönemde ise farklı girişimler peşinde. Türkiye’de önemli bir sorun olan yabancı dile mobil uygulama üzerinden çözüm geliştiriyor.

English Ninjas’ı bu amaçla kurdu. Bu uygulama, İngilizce konuşamama sorununu ortadan kaldırmak için anadili İngilizce olan eğitmenlerle internet ve mobil uygulamaları üzerinden canlı konuşma pratiği sağlıyor.

Bu konuda sadece bireyleri değil, kurumları da hedefliyor. Eyüboğlu, uygulamalarının Sodexo, Hedef Filo, BKM Express, Zorlu Holding ve Turkcell çalışanları tarafından da kullanılmaya başlandığını anlatıyor. Eyüboğlu, kurum çalışanlarına İngilizce konusunda internet ve mobil uygulama hizmeti verdiklerini de belirterek, “Onları daha iyi bir kariyer noktasına taşımayı amaçlıyoruz. Şirket çalışanları yurt dışındaki iş ortakları veya paydaşları ile İngilizce konuşmak durumunda kalıyorlar.

Canlı bağlantı yapıyor

Ayrıca birçok şirketin bünyesinde bulunan yabancı danışmanlar veya çalışanlarla iletişim sağlamaları gerekiyor. English Ninjas eğitmenlerine istedikleri zaman istedikleri yerden canlı bağlanarak her gün düzenli İngilizce konuşma pratiği yaptıklarında net bir şekilde daha rahat ve akıcı İngilizce konuşmaya başladıklarını gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.