EkonomiHerkesi ilgilendiriyor! Bina 10 kattan fazlaysa...

Herkesi ilgilendiriyor! Bina 10 kattan fazlaysa...

17.06.2017 - 12:55 | Son Güncellenme:

Londra'daki yangın akıllara Türkiye'deki binaların yangına karşı dayanıklılığını getirdi. İZODER Başkanı Şen ise, bazı yasakların çiğnendiğini tespit ettiklerini söyledi. Yangın Yönetmeliği'ne göre 10 katın üzerindeki cephelerde plastik malzemeden daha pahalı olan taş ve cam yünü denilen yanmaz malzemelerin kullanılması gerekiyor.

Herkesi ilgilendiriyor Bina 10 kattan fazlaysa...

İngiltere'nin başkenti Londra'daki 24 katlı binanın dış cephe kaplama malzemesinde kullanılan "poliüretan" adlı plastik köpüğün içerisine katılan yangın geciktirici özellikli 'Poliizosiyanurat' (PIR) maddesinin, yangının büyüklüğüne dayanamadığı saptandı.

Haberin Devamı

Türkiye'de ise yangın yönetmeliği 28.5 metreden fazla binaların dış cephesinde plastik köpük kullanılmasını yasaklıyor. 28.5 metreden az olan yapılarda ise dış cephe tamamen plastik köpükle kaplansa da zeminin üzerindeki 1.5 metre ile pencere kenarlarının yanmaz taş ve cam yünüyle çevrilmesi gerekiyor.

'PLASTİK KÖPÜK MALZEMESİ TESPİT EDİLDİ'

İZODER Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Ertuğrul Şen, Londra'daki binada çıkan yangının yayılmasına neden olan yangın geciktirici malzemesi ‘Poliizosiyanurat' (PIR)'ın Türkiye'de çok fazla tercih edilmediğini, ancak Türkiye'de de 28.5 metre üzerindeki rezidans tipi konutlarda yasak olmasına rağmen plastik köpük malzemesi kullanıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

10 KATTAN FAZLA İSE TAŞ YÜNÜ KULLANILMALI

Yangın Yönetmeliği'ne göre 10 katın üzerindeki cephelerde plastik malzemeden daha pahalı olan taş ve cam yünü denilen yanmaz malzemelerin kullanılması gerektiğini kaydeden Şen, "Bir kamu hastanesi ve bazı 10 katın üzerindeki rezidanslarda plastik köpük malzeme tespit ettik. İlgili birimlere durumu bildirdik" dedi.

'YANGININ BÜYÜKLÜĞÜNE DAYANAMIYOR'

FPA'nın teknik direktörü Dr. Jim Glockling'in olayla ilgili değerlendirmelerini, İZODER Başkanı İnşaat Mühendisi Ertuğrul Şen şöyle değerlendirdi:

"FPA yangının cephe kaplama malzemesinden kaynaklı yayıldığını düşünüyor. Londra'daki yanan binanın dış cephesinde kullanılan malzenin adı ise ‘PIR' diye yazılan yangın geciktirici malzeme. Ancak yangının yükü çok fazla olduğu için bu yangın geciktirici malzeme de yangının büyüklüğüne dayanamıyor. Yangın geciktirici malzeme ‘PIR' ise poliüretan dediğimiz köpük şeklinde bir plastik maddenin içerisine konuluyor. Poliüeratanın kendisi yanıcıdır. Ama içerisine geciktirici malzeme katıldığında yangını bir süre geciktirebiliyor.

'TÜRKİYE'DEKİ DAHA İYİ DEMEKTİR'

"Yangın geciktirici malzemesi ‘PIR' Türkiye'de kullanılmıyor. Çünkü yangın mevzuatımız buna izin vermiyor, uygun da değil. Londra'daki yangın yönetmeliği uygun görüyorsa bizim yönetmeliğimiz daha iyi demektir. Bu maddenin dış cephe mantolamada kullanılması beni çok şaşırttı. Türkiye'de bu ürünü üreten sanayici yok. Çünkü piyasası çok az. Yanıcılık hassasiyeti olduğu için de piyasası yok. Terasa May'in de söz konusu yangın yönetmeliğini inceletme talimatı vermesi de burada bir sorun olduğunu gösteriyor"

Haberin Devamı

Kaynak: Habertürk

Yazarlar