28.04.2014 - 16:13 | Son Güncellenme:
CİHAN DHA
Türkiye’nin 494 bin ton olan kiraz üretiminin, 55 bin tonunu karşılayan İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde dün yaşanan şiddetli dolu yağışı, hasat hazırlığı yapan üreticiyi zor durumda bıraktı.
Akşam saatlerinde başlayan ve yaklaşık 5 dakika süren dolu başta kiraz olmak üzere, şeftali, erik ve üzüm bağlarına da büyük zarar verdi. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, bu yıl ürün rekoltesi ve kalitesinin beklenen düzeyde olduğunu, ancak yaşanan bu durum nedeniyle üreticinin bahçesinde satacak ürünü kalmadığını söyledi.
Oray şöyle dedi: "Kemalpaşa’nın kiraz merkezi olan Yiğitler, Bağyurdu, Ören, Armutlu’da dün yaşanan dolu sebebiyle üretici bahçesindeki ürünleri kaybetti. Saydığımız bölgelerde hasar yüzde yüz. Ağaçta bulunan ürünlerin hiçbiri piyasaya sunulacak durumda değil. Özellikle kirazda zararımız çok büyük. Zaten geçtiğimiz yıldan bu yana Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bankalara kredi borcu olan çiftçi, yaşanan bu felaketle çok büyük bir yükün altına girdi. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz. Çiftçinin borcunun ertelenmesinin yanı sıra, düşük veya sıfır faizli kredi imkanı sunulmasını istiyoruz."
"TÜKETİCİYİ DE ETKİLEYECEK"
Kiraz ağaçlarının her yıl ürün verebilmesi için bakım yapılması gerektiğini belirten Oray, cebinde parası olmayan çiftçinin bakım yaptıramayacağını dile getirdi. Kiraz, şeftali ve erik ağaçlarına iyi bakım yapılmasıyla 2015 yılında ürün alınabileceğini kaydeden Başkan Oray, "Ancak üzüm için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Asma bitkisinin kendisini tekrar yenilemesi yaklaşık 3 yılı bulabilir. Yaşanan bu felaket bizleri etkilediği kadar tüketiciyi de etkileyecek. Özellikle bu yıl kaliteli kirazın tüketiciye sunulacağı fiyat 20- 30 TL civarında olacak."
"DON, SON 20 YILIN EN YÜKSEK REKOLTE BEKLENTİSİNİ VURDU"
Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal ise, dün yağmurla birlikte yağan 1,5 dakikalık dolunun, son 20 yılın en yüksek rekoltesi beklentisini bitirdiğini söyledi. Dolunun bahçelerde yüzde 60 ile 70 zarara yol açtığını, zarar tespit çalışmalarının başladığını ifade etti.
"GEREKLİ DESTEĞİ VERECEĞİZ "
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi de, “Şu an orada kiraz hasat dönemi var. Kiraz bizim çok önemli ürünümüz. Neredeyse tamamı ihraç edilen ve getirisi yüksek bir ürün. Buralarda bir hasar söz konusu. Bu hasarların tespiti noktasında sabahın erken saatleriyle beraber teknik bölümümüzdeki arkadaşlarımız orada görev yapıyorlar. Bunun alanı, zarar oranı, zarar oranındaki çeşitler nelerdir, bu tip konuları tespit edip bakanlığa bildiriyoruz. Gerekli yasal mevzuat içerisindeki çalışmaları tamamlayacağız. Bundan dolayı oradaki vatandaşlarımıza şu anda gereken destek ne ise vereceğiz.” dedi.