16.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27), emisyon azaltım hedefleri ve iklim değişikliğine dair güncel taahhütlerini BM’de Bakanlar Toplantısı’nda paylaştı. Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, BM’de Bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen toplantıya katıldı
ve Türkiye’nin iklim değişikliğine karşı atacağı adımları anlattı.
Pik nokta 2038’de
Kurum’un konuşmasındaki açıklamalarına göre, Türkiye, emisyon azaltım hedeflerini belirten Ulusal Katkı Beyanı’nı, emisyonlarda artıştan azaltım yaparak 2030’a kadar yüzde 21’den yüzde 41’e çıkardı. Kurum “Emisyon oranlarında yüzde 21 azaltım hedefimizi yüzde 41’e çıkartıyoruz. Nerdeyse 2 katı büyüklüğünde bir taahhütte bulunuyoruz” ifadelerini kullanarak, bu hedeflerle, 2030 yılı için yaklaşık 500 milyon ton emisyon azaltımı hedefini de belirtti.
Zirvede ilk defa Türkiye’nin emisyonlarının zirve yapacağı tepe noktası tarihi de en geç 2038 olarak belirlendi. COP27’de dikkat çeken bir başka açıklama da Bakan Kurum’un BM Genel Kurul’unda Türkiye’nin 2026 yılında yapılacak COP31’e de ev sahibi olmak için adaylığını ilan etmesi oldu. Türkiye’nin güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanı’nı tüm kurumlar, özel sektör ve bilimsel bir yaklaşımla hazırladıklarını belirten Kurum, Ulusal Katkı Beyanı belgesindeki güncellemelerle ekonomi genelinde 7 emisyon azaltım sektörünü ve uyum bileşenini de belirlediklerini bildirdi. Ulusal Katkı Beyanı belgesinde enerji, sanayi, ulaştırma, binalar, atık, yutak alanlar ve temiz ulaşıma kadar önemli dönüşüm süreçlerine de yer verildi.
Kurum konuşmasında, Paris Anlaşması’nı uygulamanın “artık bir tercih değil tüm ülkeler için bir zaruret” olduğunu belirtirken, hedefin iklim değişikliğiyle mücadelede 1.5 derece hedefini erişilebilir kılmak olduğunu söyledi.
Türkiye COP31 adayı
Bakan Murat Kurum, BM Sekreteryası’na ve uluslararası kamuoyuna seslenerek, Türkiye’nin 2026’da yapılacak COP31 İklim Zirvesi’ne aday olduğunu ilan etti. Çevre ve iklim politikaları alanında güçlü ve öncü bir ülke olduğunu belirten Kurum, “Ev sahipliği yaptığımız G20, Dünya İnsani Zirvesi, Akdeniz’i korumak için gerçekleştirilen COP22 ve BM HABİTAT toplantıları gibi pek çok uluslararası toplantının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağladık. Sahip olduğumuz bilgi ve tecrübeler doğrultusunda 2026’da yapılacak 31. Taraflar Konferansı’na Türkiye olarak ev sahipliği yapmayı arzu ediyoruz” dedi.
İlk taslak hayal kırıklığı
Mısır’ın Şarm El-Şeyh’deki BM İklim Zirvesi’nde ilk ortaya çıkan “nihai kararın taslağı” hayal kırıklığı yarattı. Taslağın somut hedefler içermemesi ve metinde “geçici olarak yansıtılan görüşler” ifadelerinin yer alması eleştirildi. Taslak metinde “1.5C’lik ısınma hedefi, yenilenebilir enerji taahhüdü, adaptasyon bütçesinin iki katına çıkarılarak 40 milyar dolara” yükseltilmesi dikkat çekiyor.
Yürürken hazırlanıyor
ABD’nin İklim Elçisi John Kerry, bir yandan yürürken diğer yandan da görüşmelere hazırlanıyor. Çinli muhatabı Xie Zhenhua ile zirvede görüşmek istediğini belirten Kerry, iklim aktivistlerinin fosil yakıt sektörünü genişletirken nasıl hedeflere ulaşılacağını sorması üzerine “petrol ve gazın geçiş döneminde, ekonomilerin çökmesini önlemek için yeterli arzı yaptığını ve önünde sonunda fosil yakıttan çıkılacağını belirtti.