EkonomiHazırız, bekliyoruz

Hazırız, bekliyoruz

12.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

80 milyar liralık 14 ‘süper teşvik’ projesi bu ay açıklanacak. Yatırımlar için Batı Karadeniz ve Doğu Akdeniz işaret edilirken, diğer bölgeler ise sürpriz bekliyor. Önemli bir petrokimya tesisinin ise Ceyhan’da açılacağı biliniyor

Hazırız, bekliyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu ay içinde ‘süper teşvik’ bölgelerini açıklayacaklarını söyledi. Kamuoyunda ‘süper teşvik’ olarak adlandırılan ‘Proje Bazlı Destek Sistemi’ kapsamında toplam yatırım tutarı 80 milyar lirayı bulan 14 proje yer aldığını anlatan Zeybekci, projelerin metalurji, enerji, sağlık ve petro-kimya sektörlerinde olacağını kaydetti. Bu destek sisteminde bölge sınırı olmadığını hatırlatan Zeybekci, ancak projelerin ağırlıklı olarak Batı Karadeniz ve Doğu Akdeniz civarında olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

‘Süper teşvik’ sisteminin sağlayacağı katma değeri ve istihdam olanaklarını adı geçen bölgelerin sanayi ve ticaret odası başkanlarıyla konuştuk.

Yatırımlardan önemli pay alacak olan Batı Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde önemli bir hareket oluşması beklenirken, özellikle ‘dezavantajlı bölge’ olarak nitelenen Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu da ‘pozitif ayrımcılıkla’ yeni yatırımlardan faydalanmak istiyor.

Stratejik önemi var

Petrokimya ve metalurjiyle ilgili önemli tesis yatırımlarının Ceyhan’da hayata geçirileceği konuşuluyor. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe de başta petro-kimya tesisi olmak üzere bu yatırımların bölgede yapılmasını beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Menevşe, “Süper teşvik modeli ithalatı önleyici konseptle hayata geçiriliyor. Hem bizim bölgemiz için, hem de sıkışan Marmara havzasını rahatlatması açısından önemli. Bölgemiz ise sanayinin gelişmesi, teknoloji yüksek son modele geçilmesiyle beyaz yakalı için önemli bir merkez olabilir. Zengin kültürü ve gelişmişliğiyle beyaz yakalının tüm ihtiyaçlarını karşılayarak yaşayacağı bir bölgeyiz” diye konuştu.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız, hem bölgenin, hem de Türkiye genelinin rafineri alanında önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerken, ancak bu alanda dışa bağımlı olunduğunu kaydetti. Yıldız, “Dolayısıyla bu alanda yapılacak yatırımlar oldukça stratejik. Yüksek teknoloji isteyen çalışmalar. Bunların hayata geçirilmesi bölgeye önemli katkı sunar” dedi.

‘Pozitif ayrımcılık istiyoruz’

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar da, Türkiye’de her bölgeyi aynı ekonomik kalkınmaya getirmenin zor olduğunu ancak arada büyük farkların oluşmasının önüne geçilebileceğine dikkat çekti. Sayar, ‘dezavantajlı bölge’ olan alanların özellikle desteklenmesi gerektiğini vurgularken, pozitif ayrımcılık istediklerini dile getirdi.

Sayar, “Bu şehirlere direkt yatırım için cazibe merkezi haline getirilmeli. Hatta ‘cazibe merkezleri programı’ oluşturuldu fakat revizyon geçirdi, sonuçlarını alamadık. Genç nüfusun da bölgede kalması için bu yatırımlara ihtiyacı var. Aksi halde zaten sıkışık olan bölgeler daralmaya devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni teşvikler

Teşvik sisteminde 6. bölgede olan Kahramanmaraş’ta da yeni yatırımların hayata geçmesi bekleniyor. ‘Süper teşvik’ kapsamında da yeni yatırımlara hazır olduklarını anlatan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, “Kâğıt ve tekstilde önemli yatırımlar bekliyoruz. Türkiye ekonomisine ve bölge ekonomisine katkı sunan önemli bir şehir olarak da yeni teşvik sistemlerinden faydalanmayı bekliyoruz” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, ‘cazibe merkezi’ teşvik programıyla birlikte 23 il olarak büyük heyecan yaşadıklarını hatırlatırken, programın sonuçsuz kalmasıyla karşı karşıya bulunduklarını belirtti. Erkoç, “Bölgeye 336 firma yatırım için bize başvurmuştu. Çok önemli bir sistemdi. Biz bu umutlarımızın yeniden yeşermesini istiyoruz. Tüm altyapımızla hazırız. Türkiye’nin katma değerli üretimine önemli destek sunabiliriz. Bu nedenle bölge ve Malatya şehri olarak teşviklerden faydalanmayı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Marmara benzeri yeni sanayi bölgesi lazım’

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, yatırımların büyük olasılıkla İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde olmayacağını düşündüklerini anlatarak, ancak özellikle bu bölgeleri de kapsayan sistemlerin oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Büyüksimitci, “Türkiye sanayisine katma değerli ürün sağlaması anlamında da bu yatırımlar çok önemli olacak. Fakat bu gibi yatırımlardan öncelikle Anadolu şehirlerinin faydalanması gerekiyor. Sanayide Marmara Bölgesi gibi yeni bir bölge oluşturulması düşünülebilir. Elbette hiç sanayileşmemiş illere verilen desteklerin çalışması daha zor ama bizim gibi şehirler tüm altyapılarıyla bu yatırımlara hazırız” ifadelerini kullandı.

‘Yerli oto’ için tüm hazırlıkları yaptı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, şehirde yerli otomobil üretimi için uygunluğu göstermek için fizibilite hazırladıklarını, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından bu önerinin sunulduğunu hatırlattı. Bölgenin arazi sorunu olmadığını kaydeden Serteser, Afyon - Kütahya arasında 4 milyon metrekare arazileri olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Serteser, “Afyon her anlamda ulaşımın merkezi, gelişmiş bölge. Hastaneleri, eğitim kurumlarıyla bir yaşam alanı. Sadece Afyon değil, bölge özelinde de ülkemiz içinde önemli bir yerimiz var. Yatırımlar Anadolu şehirlerine de yayılmalı... Bizler, yeni teşviklerle bölgemize gelecek her yatırıma buradan hazır olduğumuz bir kez daha duyurmak istiyoruz” dedi.

Yazarlar