31.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ekonomi Servisi
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen Ulusal Ulaştırma Ana Planı’nı tamamladı. Türkiye’nin 2023 hedef ve 2035 vizyonunu göz önüne alan ana plan gelecekte 1 trilyon dolara kadar çıkacak ihracat için stratejileri ve yatırımları içeriyor.
Ana Plan’ın vizyonu, rekabet gücünü artıran, sürdürülebilir, emniyetli, güvenli, erişilebilir, kapsamlı, hızlı, yeniliklere sahip ulaştırma sektör ve altyapısı olarak belirlendi. Maliyet etkin, verimli bir ulaşım sistemi için; ulaşım ve lojistiğin bütünleştirilmesi temel öneri olarak ortaya çıktı. Ana Plan’da ayrıca, mevcut proje stokundan yüzde 15.4 oranında daha fazla fiziksel yatırım önerildi.
126 milyar euro
Planda, önerilen yatırım ve projelerin gerçekleşmesi halinde sağlanacak fayda da hesaplandı. ‘Net bugünkü değer’ (Potansiyel olarak gelecekte elde edilecek gelirden, yapılması gereken harcamanın çıkarılması) modeliyle yapılan hesaplamada, toplam faydanın 2016 kuruyla 126 milyar euro’ya kadar çıkabildiği hesaplandı.
Ulaşım ağları entegre olacak
Ana Plan amaçları doğrultusunda politika önerileri de sıralandı. Bu doğrultuda lojistiğin güçlenmesi için ‘kuru liman’ olarak adlandırılan, limanlara yakın gümrükleme işlemleri yapılabilen lojistik merkezler güçlendirilecek. Yolcu taşımada kademeli olarak demiryolu ve denizyolu taşımacılığının payının artırılması için yüksek hızlı tren ile kentsel ulaşım sistemlerinin entegrasyonu, havalimanı, demiryolu sistemlerinin şehir merkezlerine bağlanması, modern ulaşım modları arası birlikte taşıma (intermodal-YHT, tren, otobüs, feribot geçişli taşıma) politikaları belirlendi.
5 ana amaç
Planda 5 ana amaç için yol haritası oluşturuldu.
1- Planın birinci amacı, ulaştırma ve lojistik hizmetler alanında bölgesel bir merkez olmak olarak belirlendi. Bu kapsamda Türkiye’nin Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde (LPI) ilk 15 ülke arasına girmesi hedefleniyor.
2 - İkinci amaç, ihracatın desteklenmesi olarak planlandı. Bu kapsamda, Türkiye’nin 2023’te 500, 2029’a kadar 700 ve 2035’e kadar 1 trilyon dolar ihracat hacmine sahip, dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alma hedeflerine uygun şekilde ulaşım altyapısını oluşturma stratejisi benimsendi.
3 -Üçüncü amaç, bütünleşik bir ulaştırma sistemi olarak belirlendi. Bu kapsamda, Türkiye’nin bütün bölgelerini, büyük iller de dahil olacak şekilde, yüksek hızlı tren, demiryolu ve havayolu altyapısıyla birbirine bağlamak, havalimanlarına erişimi kolaylaştırmak hedeflendi.
4 - Dördüncü amaçta güvenlik çıtası yükseltildi. Bu kapsamda, kullanıcılar için güvenliği en üst düzeye çıkararak, can kaybı, yaralanmaların önüne geçmek, 2035’e kadar yıllık can kaybında yüzde 50 azalma sağlamak hedefi benimsendi.
5 - Beşinci amaçta ise sera gazı emisyonunu düşürmek, yenilenebilir enerjinin ve enerji verimliliğinin payını artırmak, çevre dostu demiryolu ve denizyolu yolcu-yük taşımacılığının payını artırmak hedeflendi.
Büyükada'da, dizi çekimlerinin yapıldığı bir konakta çıkan yangın nedeniyle set çalışanı hayatını kaybetti.