28.09.2014 - 12:06 | Son Güncellenme:
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Antalya'da 2004 yılında 3 milyon 913 bin 750 dekar olarak tespit edilen tarım alanı 2013 yılı sonunda 3 milyon 646 bin 280 dekara kadar düştü. Başka bir deyişle 9 yılda kentteki tarım arazisinin yüzde 6,8'i yok oldu. Son 9 yılda net 267 bin 469,07 dekar tarım alanı yok olurken, bu rakam her yıl 29 bin 719, her gün 81,4 dönüm (yaklaşık 12 futbol sahası büyüklüğünde alan) tarım arazisinin yok olduğu anlamına geliyor.
Akseki'de tarım toprağı neredeyse kalmadı
İlçe bazında incelendiği zaman 2004-2013 döneminde büyüklük olarak en fazla kayıp Manavgat'ta görüldü. Söz konusu dönemde Manavgat'ta 94 bin 575 dekar, Kaş'ta 86 bin 836 dekar, Akseki'de 71 bin 221 dekar, Serik'te 28 bin 236 dekar, Alanya'da 19 bin 867 dekar, Elmalı'da 18 bin 214 dekar, Gazipaşa'da 11 bin 860 dekar, İbradı'da 5 bin 127 dekar, Kemer'de 3 bin 416 dekar, Antalya merkezde 2 bin 82 dekar ve Demre'de 20 dekar tarım arazisi yok oldu. İlçelerde oransal olarak en fazla kayıp Akseki'de gerçekleşti. 9 yılda Akseki'deki tarım topraklarının yaklaşık yüzde 63'ü, Kaş'taki tarım topraklarının yüzde 40'ı, Manavgat'taki tarım topraklarının yüzde 21'i, Serik'teki tarım topraklarının yüzde 7,9'u, Alanya'daki tarım topraklarının yüzde 7,6'sı, Elmalı'daki tarım topraklarının yüzde 3,1'i kaybedildi. Aynı dönemde Korkuteli'deki tarım toprakları 53 bin 593 dekar, Kumluca'daki tarım toprakları 4 bin 158 dekar, Gündoğmuş'taki tarım toprakları 14 bin 130 dekar, Finike'deki tarım toprakları da 2 bin 105 dekar arttı. 2004-2013 dönemde 11 ilçede toplam 341 bin 455 dekar tarım toprağı kaybolurken, 4 ilçede tarım toprakları 73 bin 986 dekar arttı. Böylece 9 yıldaki net kayıp 267 bin 469 dekar oldu.
ATB Başkanı Çandır
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, tarım topraklarının insanların şahsi menfaatleri nedeniyle imara açılması, plansız ve çarpık kentleşme, yanlış tarım politikaları ve yasal düzenlemeler, miras yoluyla bölünme ve rantabl olmayışı, turizm nedeniyle gerekli büyüklükteki konaklama alanları ve toplum olarak aşırı lüks tüketim alışkanlıkları nedeniyle yok olduğunu söyledi. Dünyada her gün yaklaşık 800 milyon insanın yatağa aç girdiğini vurgulayan Çandır, "Topraklarımız olmadan beslenme politikalarını oluşturamayacağımız gibi, toplumumuzun besin ihtiyacının karşılanmasını da tehlikeye atmış oluyoruz. Bu durum günümüzde kendini sadece fiyatlar düzeyinde belli ediyorken durumun böyle devam etmesi halinde gelecek kuşaklarımızı büyük bir tehlikede ile baş başa bırakmış olacağız" dedi.
Tarımın stratejik bir öneme sahip olduğunun, coğrafyada yaşanan olaylar nedeniyle her geçen gün daha fazla insan tarafından anlaşıldığını dile getiren Çandır, günümüzde bazı ülkelerin tarım ve gıda ürünlerini cephane olarak gördüğünü, hatta kullandıklarını kaydetti. Çandır, ileride açlık, kıtlık gibi terimlerle karşılaşmak ve kötü durumlara düşmek istenmiyorsa şimdiden önlem alınması gerektiğine dikkati çekti.
Yaklaşık 9 milyar liralık tarımsal üretim
Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden Antalya'da yaklaşık 3,6 milyon dekarlık tarım arazisinde buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza kadar onlarca ürün yetişiyor. Kesme çiçek üretiminde dünyanın sayılı merkezleri arasında yer alan Antalya'da Türkiye genelindeki cam seraların da yüzde 90'ı bulunuyor. Türkiye turfanda sebzeninin yaklaşık yüzde 65'inin üretildiği kentte yıllık tarımsal üretimin toplam değerinin yaklaşık 9 milyar lira olduğu belirtiliyor.