EkonomiGümüşhane’ye dev madencilik yatırımı

Gümüşhane’ye dev madencilik yatırımı

23.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümüşhane’de Doğan Grubu ile iş adamı Necati Kurmel’in ortak olduğu Gümüştaş Madencilik Tesisleri’ni törenle açtı

Gümüşhane’ye dev madencilik yatırımı

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ tarafından tesiste karşılanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Sayın Aydın Doğan ve ortağı sayın Kurmel’in burada bir adımı atmış olmaları, aynı şekilde Niğde’de bir diğer ayağının olması, ülke sanayisi için de madencilik alanında önemli adım tesis ediyor” dedi.

‘Örnek teşkil ediyor’
Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, “Beni mutlu eden 170 kişinin burada istihdam ediliyor olması ve bunun yan kuruluşlarla beraber 1000’i bulacağının veya bulduğunun müjdesini kendilerinden almış olmam. İşsizliğin tartışıldığı ülkemizde, Gümüşhane’de, bir Gümüşhaneli olarak, Kelkitli olarak bu adımı atmış olmaları bir örnek teşkil etmektedir” dedi.
Erdoğan şöyle devam etti: “İnsanımızın kendi doğduğu, büyüdüğü yeri ihmal etmemesi, buralarda yatırım yapması istikametinde tavsiyelerimiz var. Gümüştaş Madencilik Tesisi Maden Birimi ile birlikte, şu anda 22 milyon dolarlık bir yatırımı ifade ediyor. Yılda 120 bin ton madenin işlenerek burada yapılacak istihdamla bütünleşmesi, diğer özel sektör kuruluşlarımıza da örnek teşkil ediyor.”

Toplu açılış töreni
Başbakan Erdoğan, Gümüşhane’deki toplu açılış törenini Gümüştaş’ta yapmayı arzu ettiklerini, bu tesisle birlikte 23 ayrı tesisin resmi açılışının gerçekleştirileceğini söyledi. Açılışa ayrıca Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Yayın Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve işadamı Ali Sabancı da katıldı.

Haberin Devamı

250 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor
Gümüştaş Madencilik A.Ş.’nin Maden Cevher Zenginleştirme Tesisi, Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi’nde 218 bin metrekare alan üzerinde kuruldu.
Tesis için 8 milyon dolar harcandı. Cevher zenginleştirme sonucu yüzde 50’si kurşun, bakır ve çinko karışımı, yüksek altın ve gümüş içerikli 200 bin ton konsantre elde edilecek. Tesiste üretilecek çinko ve kurşun konsantrelerinin tamamı ihraç edilecek.
Hedeflenen ihracat geliri 250 milyon dolar olarak öngörüldü.