03.11.2009 - 12:50 | Son Güncellenme:
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte et fiyatlarındaki artış gözleri kurbanlık fiyatlarına çevirdi.
Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (EDSYB) Başkanı Sami Aladağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Kurban Bayramında 6 TL olan kurbanlık koçun kilogramının, 8 TL’ye kadar yükseldiğini, bayramda 10 TL’ye kadar çıkacağını belirtti.
Hayvan yetiştiricilerinin artık kurbanlık koçlara çok iyi baktığını ve en az bir koçun 50 kilo geldiğini anlatan Aladağ, “Böyle giderse bayramda kurban fiyatları 800 TL’yi bulacak. Artık en zayıf koç bile 50 kilodan fazla geliyor. Şu anda kurbanlık koçun kilogram fiyatı 8-9 TL arasında bayramda 10 TL’yi bulacak. Vatandaşlarımız eğer kurban almak istiyorlarsa elini çabuk tutsun. Yoksa en ucuz kurban fiyatı 500 TL’yi geçecek.”
Aladağ, Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvanda geçen yıllara nazaran ciddi şekilde azalma olduğunu belirtti.
Türkiye’de yıllardır uygulanan yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini savunan Aladağ, şunları söyledi.
“Türkiye genelindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki azalmanın nedeni bize göre, bugüne kadar uygulanan yanlış hayvancılık politikalarıdır. Daha önce doğan buzaya 185 lira destek veriyorlardı. Süte 85 lira destek veriyorlardı. Ben hayvancılık yapacağım diyen adama da 550 lira destek veriyorlardı. Bu destekler 2007 yılından itibaren kaldırıldı. Üretim dişi hayvanla olur. Her geçen gün insanlarımız hayvancılığı bırakıyor.”
HAYVAN SAYISI AZALDI
Aladağ, süt fiyatlarının aşırı düşmesi nedeniyle çok miktarda büyükbaş hayvan kesildiğini belirterek, yavru alınamaması nedeniyle büyükbaş hayvan sayısında ciddi azalma meydana geldiğini bildirdi.
Trakya geçen yıl 160 bin olan büyükbaş hayvan sayısının bu yıl 120 bine düştüğünü anlatan Aladağ, şunları söyledi:
“Türkiye’ye gümrüklerden sınırsız süt tozu getirildi. Yurt dışından getirilen süt tozları yoğurt, süt ve dondurma yapımında kullanılıyor. Sanayici ucuza mal olduğu için gerçek süt yerine, süt tozunu tercih etmeye başladı. Süt para etmeyince insanlarım artık dişi hayvanlarını kesmeye başladı. Bu nedenle bölgemizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı hızla azaldı. Geçen yıl 160 bin olan büyükbaş hayvan sayısı bu yıl 120 bine düştü. Küçükbaş hayvan sayısında ise geçen yıla nazaran yüzde 20 azaldı. Dişi hayvanı mümkün olduğu kadar kesmeyelim. Eğer kesmeye devam edersek, dışardan kanguru eti yemeye başlarız.”
Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aslan Kuyunat ise Kurban Bayramında et fiyatlarının daha da yükseleceğini ileri sürdü.
Kurbanlık talebinin fazla, hayvan sayısının az olması nedeniyle fiyatların aşırı yükseldiğini anlatan Kuyunat, “Bayramda 70-80 kiloluk bir kurbanın fiyatı 800 TL’yi geçecek. Vatandaşlarımız kurban bayramında kurban kesmek istiyorlarsa şimdiden kurbanlarını alsınlar. Bayram yaklaştıkça fiyatlar artacak” dedi.
“250 TL’YE ALINAN KURBAN BU YIL 500 TL OLDU”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Edirne
Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı kurban fiyatlarının geçen seneye oranla yaklaşık 2 kat artığını belirtti.
Bu yıl kurban sayılarında da bir azalma olduğunu ifade eden yardımcı, şunları söyledi:
“Et fiyatlarındaki artış kurbanlık sayısının az olmasından kaynaklanıyor. Daha önce çok söyledik küçükbaş hayvancılık teşvik edilsin diye. Hem süt açısından teşvik edilmeliydi, hem et açısından. Bu fiyatlardan insanların kurban alması çok zor geçen sene 250 TL’ye alınan koç bu sene 500 TL oldu. Artık küçükbaş hayvan bakan kişi sayısı da azaldı. Bu insanların desteklenmesi gerekir. Mutlaka üretici teşvik edilmesi gerekir.”
KURBANLIK İÇİN PAZARLIKLAR ŞİMDİDEN BAŞLADI
Kurban fiyatlarının her geçen gün yükselmesi nedeniyle vatandaşlar kurbanlarını daha ucuza almak için çetin pazarlıklar yapıyor.
Kurban sayısının az olması, fiyatlarınında yüksek olması kurban almak için hayvan pazarlarına gelen vatandaşları düşündürüyor. Canlı baskül fiyatı 9 TL civarında olan kurbanlık koçlarda, ancak yapılan çetin pazarlıklar sonunda indirim sağlanınca vatandaşların yüzünü güldürüyor.
Kurban almak için pazara gelen Halil Şenli, her yıl eşi ve kendisi adına iki kurban keserken bu yıl tek kurban kesmek zorunda kalacağını belirtti.
Kurban fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle biran önce kurban almak istediğini anlatan Şenli, “Kurban fiyatları her geçen gün artıyor. Bende şimdiden kurbanımı almak istiyorum. Gördüğüm kadarıyla kurbanlık koçlara büyük ilgi var. Böyle giderse kurbanda kesemeyeceğiz” dedi.
Edirne’de, 1 kilogram dana kıyma 20, bonfile 30, dana kuşbaşı 22, kuzu pirzola 25, kuzu parça 20-28 liradan satışa sunuluyor.
KIRMIZI ET ÜRETİMİ AZALDI BEYAZ ET ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2008 yılında kırmızı et ve süt üretimi bir önceki yıla göre azalış gösterirken, beyaz et üretiminde artış oldu.
2008 yılında kırmızı et üretimi, 2007 yılına göre yüzde 16,18 oranında azalırken 482 bin 458 ton üretim gerçekleşti. Bu yıl içerisinde sığır etinde yüzde 14,20, koyun etinde yüzde 17,69, keçi etinde yüzde 43,02 ve manda etinde yüzde 32,90 azalış olurken, deve etinde yüzde 27,27’lik bir artış meydana geldi.
2008 yılında beyaz et üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 2,11 artarken 1 milyon 123 bin 132 ton üretim gerçekleşti. Bu miktarın yüzde 96,84’ünü tavuk eti oluştururken, yüzde 3,16’sını ise hindi oluşturdu.