15.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Ebru Sungur / Düsseldorf - Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Avrupa ve ABD’ye yeni yatırımlar yapmak için fırsat arayışında olduklarını açıkladı. Kibar Holding şirketlerinden Assan Alüminyum, Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen alüminyum fuarına katıldı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Ali Kibar, üretimlerinin yüzde 75’ini ihraç ettiklerini belirterek, pazara yakınlaşıp lojistik maliyetlerini düşürmek ve gümrük vergilerini bertaraf etmek için Avrupa ve ABD’de yeni yatırım yapma imkanlarını araştırdıklarını söyledi.
Kibar, “ABD’de yatırım için Türkiye olarak finansmanda çok gardımızı almamız gerekiyor. Yani Türkiye’deki finansal maliyetlerle o ülkelerde yatırım yapılmaz. O ülkelerin kendi finansal maliyetleriyle o yatırımları yapıyor olmalıyız. Türkiye’deki ana gövdeyi sağlam tutmamız lazım” dedi. Kibar şöyle devam etti:
“Hedefimiz ihracatta Avrupa odağımızı korurken, Amerika kıtasındaki faaliyetlerimizi güçlendirmek. Öncelikle Avrupa Birliği sınırları içerisinde yeni yatırım ya da hazır tesis seçeneklerini değerlendiriyoruz. Chicago merkezli, yüzde 100 Assan Alüminyum iştiraki olan Kibar Americas şirketimizle Kuzey Amerika’daki varlığımızı her geçen yıl daha da artırıyoruz. Avrupa’yla kıyaslandığında Amerika’daki hizmet kalitesi çok kötü. Bu nedenle Avrupa’daki hizmeti oraya taşıdığımızda talep artıyor, bu şekilde Amerika’da pazarımız büyüyor.”
Halka arz hazırlığı
Kibar, Avrupa ve ABD’ye rekabetçi bir yatırımın maliyetinin 300 ile 600 milyon dolar arasında değiştiğini, sıfırdan yatırımın 5-6 yılda randımanlı bir noktaya geldiğini, tesis alarak hemen nakit sağlamaya başlamanın daha uygun olduğunu anlattı.
Ali Kibar, topluluk şirketleri arasında yer alan, sandviç panel üreticisi Assan Panel, 2025 yılının ilk çeyreğinde halka arz etmeye hazırlandıklarını da sözlerine ekledi.
Sonsuz geri dönüşümle fuara damgasını vurdu
Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, Avrupa’ya ihracatta devreye girecek sınırda karbon denetimi mekanizmasından (SKDM) 2026 başında ilk etkilenecek dört sektör arasında alüminyumun da bulunduğunu belirterek, sonsuz geri dönüşüm imkanına sahip alüminyumda sürdürülebilirlik yatırımlarına hız verdiklerini söyledi. Güngör, “Hedefimiz karbon ayak izimizi 2030’a kadar 7 ton, 2035’e kadar da 3 ton karbondioksit eşdeğerine (tCO2e/t) ulaştırmak, 2050’ye kadar ise net sıfır değerine ulaşmak” dedi. Düsseldorf’ta sektörün küresel olarak bütün paydaşlarını buluşturan fuarda da buna vurgu yaptıklarını anlatan Güngör, “Kendi teknolojik bilgi birikimimizle geliştirdiğimiz 3423 ve 6005A ürünlerimizi tanıttık. Her iki ürün de yüksek oranda birincil alüminyum harici geri dönüştürülmüş malzeme ile üretiliyor. 3423 ve 6005A eş değer ürünlere göre yüzde 85’e kadar daha az karbon ayak izine sahip. İki ürün de başta inşaat sektörü olmak üzere, otomotiv ve ambalaj sektöründe kullanılabiliyor” bilgisini verdi.
‘Çoklu seçenekler değerlendiriliyor’
Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, 2024’ün yatırımlarla dolu bir yıl olduğunu kaydederek, gelecek yıl da hem yurt içinde hem yurt dışında yeni yatırımlara imza atacaklarını belirtti. Topluluk şirketleri özelinde, özellikle Avrupa’da yeni yatırım planlarının masada olduğunu vurgulayan Kibar, “Assan Panel tarafında Birleşik Krallık’taki son yatırımımızın ardından Avrupa’da çoklu yatırım seçeneklerini değerlendiriyoruz. Assan Lojistik’te de yeni dönem büyüme planları masada. Azerbaycan’da açılan yeni ofis aracılığıyla önce bu bölgede, daha sonra da Avrupa’da büyüyeceğiz” diye konuştu. Assan Liman’da kapasite artırımı çalışmalarının sürdüğünü belirten Kayabaşı, “Gerçekleştirdiğimiz yatırımla mevcutta 250 bin olan taşıma kapasitemizi 600 bin TEU’ya çıkartacağız. Çalışmalarımızı bu yıl sonunda tamamlamayı planlıyoruz” dedi.