EkonomiGıdaya ‘gör, kokla, tat’ ayarı

Gıdaya ‘gör, kokla, tat’ ayarı

09.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda kaybı ve israfın önlenmesi için gıda etiketlerini mercek altına alıyor. “Son Tüketim Tarihi (STT)” ve “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)” kavramlarının ve farklarının tüketici tarafından doğru bilinmesi gerektiğine dikkat çekilerek, TETT’si geçmiş gıdaların, ayrı reyonlarda satışa sunulması, ambalajlarda yönlendirici sembollerle, “görünüşü, kokusu ve tadı bozulmamış ise TETT geçmiş olsa bile bu gıdayı tüketebilirsiniz” ifadelerinin kullanılabileceği belirtildi.

Gıdaya ‘gör, kokla, tat’ ayarı

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gıda Etiketlerinde Raf Ömrü Bilgisinin Belirlenmesi ve Belirtilmesi Hakkında Kılavuz yayımladı. Kılavuzda, gıda kaybı ve israfını en aza indirmek için gıdanın raf ömrünün gıda işletmecisi tarafından doğru belirlenmesi, “Son Tüketim Tarihi (STT)” ve “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)” kavramlarının da tüketici tarafından doğru bilinmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

STT geçtiyse tüketmeyin

Kılavuzda, başta hayvansal kaynaklı gıdalar olmak üzere genellikle soğukta muhafaza edilen ve satışa sunulan, kolay bozulabilen gıdaların etiketlerinde STT’nin belirtildiği, STT’si geçen gıdanın, mikrobiyolojik açıdan risk oluşturacağı ve dolayısıyla insan sağlığını tehdit edeceği ifade edildi. STT’nin yazılması gereken ürünlere pastörize süt, peynir, yoğurt, tereyağı ve et gibi örnekler verilirken, STT’si geçen gıdanın, koku, tat, görünüş gibi duyusal özelliklerinde değişiklik olmasa bile tüketilmemesi gerektiği noktasında uyarı yapıldı.

Bakın, koklayın, tadın

TETT’nin ise gıdanın etiketi üzerinde belirtilen koşullara uygun şekilde muhafaza edildiğinde, kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösterdiği aktarılırken, bakliyat, makarna, bitkisel sıvı yağlar, alkolsüz içecekler, çay, kahve gibi daha çok bitkisel kökenli gıdalarda kullanıldığı bilgisi verildi. TETT’si geçen gıdanın görünüşü, kokusu, tadı normal olması koşuluyla tüketimi ve satışa sunulmasında bir sakınca olmayacağına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Ayrı reyonlarda satılmalı

Kılavuzda, gıdaların raf ömrünün belirlenmesi ve etiket üzerinde belirtilmesinin, ilgili yönetmeliğe göre gıda işletmecilerinin sorumluluğunda olduğu ve etiketteki bilgilerin tüketici ile iletişim kurmanın en önemli unsuru olduğu vurgulandı. Gıda üreticileri veya satış yerlerinin TETT’si geçmiş gıdaları, ayrı reyonlarda satışa sunarak, tüketicinin bilgilendirilmesi gerektiği kaydedildi. TETT belirtilen ambalajlarda, satış yerlerinde veya gıda bankalarında, duyusal kontrolün önemini anlatmak için yönlendirici semboller, “Görünüşü, kokusu ve tadı bozulmamış ise TETT geçmiş olsa bile bu gıdayı tüketebilirsiniz” gibi ifadelerin kullanılabileceği belirtildi.

Afiş hazırlandı

Gıda etiketi üzerinde STT veya TETT ifadesi ile tarih bilgisinin, kolayca görülebilecek, açıkça okunabilecek, arka plan rengiyle kontrast oluşturacak ve silinmeyecek şekilde yazılması gerektiği de aktarıldı. STT ve TETT farkını açıklayan, tüketici ve gıda işletmelerine yönelik bilgilendirici bir broşür, afiş de hazırlandı. Hazırlanan afişlerin gıda işletmelerinde tüketicilerin kolayca görebileceği yerlerde kullanılması istendi.