EkonomiGES ne demek? Gelire Endeksli Senetler (GES) nedir? İşte ayrıntılar...

GES ne demek? Gelire Endeksli Senetler (GES) nedir? İşte ayrıntılar...

10.06.2022 - 19:17 | Son Güncellenme:

Türkiye Ekonomik Modeli çerçevesinde yeni adıımlar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyuruldu. Buna göre Bakanlıktan GES adımı geldi. Yeni gelişmenin ardından kişiler 'GES ne demek, açılımı nedir?' sorularına yanıt aramaya başaldı.

GES ne demek Gelire Endeksli Senetler (GES) nedir İşte ayrıntılar...

GES yani Gelire Endeksli Senetler, yeni adım ardından gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomiye dair yeni adımları içeren kararı açıkladı. Açıklamada ise GES öne çıktı. Birçok kişiyi yakından ilgilendiren GES hakkında ise aramalar başaldı. İşte, GES tanımı...

Haberin Devamı

GES AÇILIMI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan kararların ardından GES gündeme geldi. GES'in açılımı ise Gelire Endeksli Senetler demektir.

GES NEDİR?

Gelire Endeksli Senetler ile getirisi devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış olmaktadır. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olmaktadır. Bu çerçevede, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında TPAO, DMO, DHMİ ve KIYEM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınmaktadır. Gerçekleşen gelir tahsilatının bütçede açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılır.

Haberin Devamı

GELİRE ENDEKSLİ SENET İHRACI KOŞULLARI AÇIKLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığından, yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bakanlığımızca, yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının
genişletilmesi ve yatırımcıların Türk Lirası cinsi varlıklara yönelimlerini teşvik etmek amacıyla gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) ihraç edilecektir. Bu çerçevede, Türkiye genelinde 15 Haziran – 22 Haziran 2022 tarihleri arasında, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri gerçekleştirilecektir.

Söz konusu senet, yalnızca gerçek kişilere ihraç edilecek olup talep toplama işlemleri ile kupon ve anapara ödemeleri aşağıdaki bankaların şubeleri aracılığıyla gerçekleştirilecektir.

1) T.C. Ziraat Bankası AŞ.
2) T. Halk Bankası AŞ.
3) T. Vakıflar Bankası T.A.O.

Senetler için asgari talep tutarı 1.000 TL olup 1 TL’nin katları şeklinde ihraç edilecektir. Senetler, talep toplama dönemini takip eden haftada, 24 Haziran 2022 Cuma gününde, yatırımcıların hesaplarına aktarılacaktır."

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI AÇIKLAMASI

Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

Haberin Devamı

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.
Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.