07.10.2008 - 11:09 | Son Güncellenme:
Renault Elektrikli Araçlar Proje Direktörü Serge Yoccoz, gelecek 10 yıl içinde Avrupa piyasası içinde elektrikli otomobillerin payının yüzde 10-15’e çıkacağını öngördüklerini bildirdi.
Yoccoz, Paris Otomobil Fuarında Renault’un elektrikli araçlara ilişkin çalışmaları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Renault’un elektrikli otomobiller konusundaki projelerini Nissan ile birlikte yürüttüğünü belirten Yoccoz, "Elektrikli otomobillerin mümkün olduğu kadar çok ülkede mevcut olması yönünde bir irademiz, isteğimiz var. Gerekli altyapı oluşturulması için birçok ortakla özellikle elektrikçilerle görüşmelerimiz olacak" dedi.
Yoccoz, Renault’un 1990’lı yıllardan bu yana elektrikli araçlar konusunda Ar-Ge çalışması yaptığını, ancak son dönemde çalışmaların hızlandırıldığını anlattı.
Gelecek 10 yıl içinde AVrupa piyasası içinde elektrikli otomobillerin payının yüzde 10-15’e çıkacağını belirten Yoccoz, yeni geliştirilen otomobillerin uzağa gidebilme imkanının arttığını, maliyetlerin ise düştüğünü söyledi.
Elektrikli otomobillerin kullanımının yaygınlaşmasının karbondioksit gazı salınımında yüzde 50’lik düşüş sağlayacağını ifade eden Yoccoz, önümüzdeki dönemde duyulacak elektrik ihtiyacı konusunda ise hükümetlerle görüştüklerini kaydetti.
Yoccoz, araçlar için daha fazla elektrik gerekecek yılların uzakta olduğunu, bu ihtiyacın hemen olmayacağını dile getirdi.
İlk elektrikli otomobillerin uzağa gidebilme mesafesini 160-200 kilometre olarak öngördüklerini bildiren Yoccoz, "Hedefimiz trafiğin sıkışık, klimanın açık olduğu zorlu koşullarda minimum 100 kilometreyi garanti etmek. Akü teknolojisinin gelişimi sayesinde bunun artacağına güvenimiz tam" diye konuştu.
Lityum ion teknolojisine güvendiklerini dile getiren Yoccoz, testlerden olumlu sonuçlar aldıklarını anlattı.
Elektrikli otomobillerin pillerinin şarj edilmesi konusunda ise Yoccoz, şunları anlattı:
"Pillerin evde değiştirilmesi mümkün değil. Mutlaka bu işin uzmanı olan istasyonlarda değişim veya şarj yapılacak. Bu konuda yatırım yapmak gerekecek. Araçların hızlı şarj edilebilmesi için çalışıyoruz. Otomobillerin yarım saatten az sürede şarj edilmesi mümkün olacak. İstasyonlar konusunda bayilerden bir yatırım beklemiyoruz. Ancak onlardan tamir imkanlarını yönetmelerini bekleyebiliriz. Bir istasyonunun kurulum maliyeti, klasik istasyonla orantılı diyebiliriz."
Yoccoz, piller için 10-12 yıl yaşam süresi öngördüklerini belirtti.
Elektrikli otomobillerin çok sessiz çalıştığını vurgulayan Yoccoz, "O
kadar sessiz ki yayaların güvenliği için, otomobil geldiğini anlamalarına imkan tanıyacak bir sistem üzerinde çalışıyoruz" dedi.