17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ekonomi Servisi
Yurtiçinde gerçekleştirdiği projelerde satış rekorları kıran; New York, Berlin ve Londra’da inşaata hazırlanan Nef’in İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, dünya pazarında bu alanda büyük bir marka boşluğu olduğunu belirterek, “Gayrimenkulde uluslararası marka istiyoruz” dedi.
Nef’i farklı ülkelerde uygulamak isteyen 54 proje geliştiricinin hazır olduğunu anlatan Timur, şunları söyledi: “Bu üreticilere biz sistem satıyoruz. Cironun yüzde 15’ini, yüzde 20’sini veriyorlar bize. Adı da Nef oluyor. Ortaklık için de görüşmemiz var.Üretimde birileriyle ortaklık kuracağız.”
10 yıllık kâr sözü
Futbolda Barcelona’nın sponsorluğunu üstlenen Nef’in İspanya’daki davetinde konuşan Timur, Türkiye pazarını değerlendirirken, “Sektörde fiyatlar için en uygun zamanlardan birindeyiz. Son 100 yılı 15 ya da 10’ar yıllık zamanlara ayıralım. Tüm yatırım araçlarında gayrimenkulden daha fazla kazandıran hiçbir şey olmamış dolar bazında” dedi.
EBRD ‘Haydi’ diyor
Timur ayrıca, “Türkiye’de demografik olarak da büyük ihtiyaç var. İkame ürünü de yok bu işin. Bu yüzden önümüzdeki 10 yılda da gayrimenkulden daha fazla kazandıracak bir ürün yok.”
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Türkiye’de ortaklık yaptıklarını hatta kurumun “Haydi yeni konut projesi yok mu?” diye sürekli soru sorduğunu anlatan Erden Timur, konuyla ilgili şu sözleri ifade etti:
“EBRD dediğimiz kurum dünyanın bütün ülkelerinden veri alıyor. Ölçüyor, tartıyor ve tek konut projesini Türkiye’de yapıyor. Sektör batıyor, balon var diyerek, tek parlak alanımız var onu da alıp yere geçiriyoruz. Öyle olsa EBRD yeni proje ister mi?”
3D printer ile ev TESLA ile batarya
Erden Timur, şirket olarak üç yıldır teknoloji ve Ar-Ge alanına yoğunlaştıklarını anlatırken, “dışarıda üretilip yerinde takılabilen evler yapmak mümkün mü?” sorusunun peşinden gittiklerini belirtiyor. Teknoloji konusunda birçok farklı uygulamaya hazırlandıklarını ifade eden Timur, bu projeleri 5 maddede şöyle sıraladı:
- 3D printer ile ev yapacağız. Hollandalı bir firmayla görüşüyoruz. İlk 3D printer evi 3. çeyrekte üretmeye başlayacağız. Ayrıca 3D Printer ile yapı elemanı oluşturacağız. Örneğin öğrenci yurtlarında tavanlarda uyguladığımız sistemler var onu üretmeye başlıyoruz. Malzeme olarak 3D Printer’a ne malzeme koyuyorsanız ondan üretiliyor. Akışkan değil ama çok da sert bir malzeme olmaması gerekiyor.
- Güneş panelleriyle ilgili İspanyol bir firma ile görüşüyoruz. Basın Ekspres’teki projede bunun ilk uygulamasını yapıyoruz. Güneş panelleri dışardan hiç fark edilmiyor. Binanın ortak alan enerjisi ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor olacak.
- Dünyada hareketten enerji üretimi diye bir konsept var. Zemine koyulan bir sistem. Toplamdaki hareket sayınız sokaktakine göre belki daha az ama verimlilikten bahsettiğinde en yüksek yer yine konutlar. Bunu da önümüzdeki dönemde uygulamayı planlıyoruz.
- Enerjide ev bataryası sistemleri var. Tesla’nın Powerwall’u ve Mercedes’in sistemleri. Enerjiyi en uygun olduğu zamanda biriktirip daha pahalı olduğu dönemde size kullandırması. Burada Tesla sistemini uygulamayı planlıyoruz. Ayrıca Mercedes ile görüşmelerimizde de belli bir noktaya geldik.
- Bundan böyle binalarımıza depreme karşı erken uyarı sistemi yapıyoruz. 1.5 dakika önce uyarı veren bir sistem. Bu konuda çok deneyimli Tayvanlı bir firma ile görüştük. 12 ülkede 3.500 binada bu kurulumu gerçekleştirmiş bir firma. Depremde yine birçok sismik önleyici sistem araştırmıştık. Binanın temel kolanlarının altında hareketlilikle depremin enerjisini hissedip ona göre önleyici sistemler de var.