EkonomiGastro dopingle daha çok turizm ve büyüme

Gastro dopingle daha çok turizm ve büyüme

22.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yemeği iyi yeme merakı, yani gastronomi, turizmde sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeli olarak masaya yatırılıyor.

Gastro dopingle daha çok turizm ve büyüme

 

Türkiye'de yeme, içme ve eğlencenin çatı kuruluşu Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) 11 Mayıs'ta 3. Global Gastroekonomi Zirvesi'ni düzenleyecek. TURYİD Başkanı Kaya Demirer bir grup gazeteciyle buluşmasında, "Gastronomi etrafında yaratıcı ekonomiyi konuşacağız" dedi.

Haberin Devamı

TURYİD çatısı altındaki 268 marka, yurt içinde 3 bin, yurt dışında ise 300'e yakın restoranla hizmet veriyor. Gastronomiyi turizmin içindeki 'altın çocuk' olarak nitelendiren Kaya Demirer'in verdiği rakamlara göre TURYİD üyelerinin yarattığı ekonomi yeme - içme sektörünün dörtte biri.

Lokomotif olabilir

2018 ve 2019'un ardından 3. kez düzenlenen Gastroekonomi Zirvesi, Türkiye'nin ürünlerini dünya ile buluşturma ve başarılı markaları dünyaya açmanın yollarını da arayacak.

Dünyada ev dışı yeme - içme oranının giderek artmasıyla gastronominin daha da büyük önem kazandığına dikkat çeken Demirer, şunları söyledi:

"Türkiye'nin 2023 yolunda katma değeri yüksek bir ekonomik güce dönüşen bu pazardan daha fazla pay alabilmesi gerekir. Gastronomi, turizm ve istihdam için çok etkili bir araç olabilir ve ekonominin ivmesini hızlandıracak bir lokomotife dönüşebilir."

Haberin Devamı

TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Zirve Komite Başkanı Ebru Koralı ise, "Zirvede Türkiye’nin gastronomi hikâyesini yaratmaya odaklanacağız" dedi. TURYİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Gamze Cizreli de zirvenin sektördeki uluslararası etkileşimi artırarak yeni iş birliklerinin önünü açacağına dikkat çekti.

Gastro dopingle daha çok turizm ve büyüme

Neler konuşulacak?

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek zirvede Fransa Yemek Kültürleri ve Mirası Misyonu Direktörü Pierre Sanner, Keane Brands’ın Grup Stratejisi Direktörü Stefan Breg ve Sürdürülebilir Restoranlar Derneği (SRA) Genel Müdürü Juliane Cailloute de konuşmacı olarak yer alıyor. Zirvede öne çıkacak ana başlıklar sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve gastro-diplomasi aracı olarak Türk Mutfağı... ‘Derin Bakış’ başlığı altında ise pandemiyle değişen ihtiyaçlar değerlendirilip, yeni stratejiler konuşulacak.