EkonomiFT: Türkiye'de yabancı emlak yatırımları artar ama...

FT: Türkiye'de yabancı emlak yatırımları artar ama...

01.10.2012 - 13:28 | Son Güncellenme:

Financial Times, Körfez ülkelerinin Türkiye'de son 10 yıldaki 91 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımların ancak yüzde 10'una yakın bir bölümünü oluşturduğuna dikkat çeken uzmanların, emlak yasasında yapılan değişiklik sayesinde yabancı emlak yatırımlarında artış olacağını ancak yılda 5 milyar dolara ulaşması beklentisinin gerçekleşmeyeceği görüşlerine yer verdi.

FT: Türkiyede yabancı emlak yatırımları artar ama...

Türkiye’nin, Arap yatırımcılardan ve Körfez ülkelerinden yüz milyonlarca dolar çekme çabasına karşın şimdiye kadar gerçekleşen anlaşmaların sayısının düşük kaldığına dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Financial Times gazetesine konuşan uzmanlar, emlak yasasında yapılan değişiklik sayesinde yabancı emlak yatırımlarında artış olacağını ancak yılda 5 milyar dolara ulaşması beklentisinin gerçekleşmeyeceğini savundular. Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye’nin Arap yatırımcıları çekme çabasına dikkat çektiği haberine, Ali Ağaoğlu’nun “Maslak 1453” projesine vurgu yaparak başladı. Maslak projesine yatırım çekmek amacıyla bu hafta Dubai’da şarkıcı Tarkan’ın katılımıyla düzenlenecek gala yemeğine dikkat çeken İngiliz gazetesi, Ağaoğlu’nun yemek öncesi bile Körfez yatırımcılarından 400 milyon doları sağladığı yönündeki sözlerini yansıttı.

Gazete ayrıca proje yetkililerinin geçen hafta Suudi bir işadamının 12, Suudi bir şirketin de 80 daire satın aldığı yönündeki açıklamalarına yer verdi. Dubai merkezli Arqaam Capital adlı yatırım bankasında varlık yönetimi icra müdürü Amin El Kholy’in Augustos ayında İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasında daire satın almamakla birlikte Türkiye’ye yatırım yapmada yarar gördüğünü belirten gazete, diğer bir Körfez kuruluşu olan Abraaj Capital Ceo’su Mustafa Abdel Wadood’un ise, Türkiye ile Körfez arasında gerçekleşen anlaşmalarının sayısının küçük olduğu uyarısında bulunduğuna dikkat çekti. FT, Wadood’un “Herkes konuşuyor ama bir şeyler yapan sayısı az” değerlendirmesini de yansıttı. Merkezi Riyad’ta olan Amwal Al Khaleej grubu CEO’su Fadi Arbib de, Türkiye’nin birçok Arap yatırımcı için yabancı olmayı sürdürdüğünü, Mısır ve Kuzey Afrika’nın Körfez’deki özel yatırımcılar için daha kolay hedefler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“KÖRFEZ, SON 10 YILDAKİ DOĞRUDAN YATIRIMIN SADECE YÜZDE 10’UNU OLUŞTURUYOR”

Bu çerçevede FT, son 10 yılda ortadoğu bölgesinin Türkiye’ye yönelik 91 milyar dolar tutarında doğrudan yabancı sermayenin sadece yüzde 10’una yakın bir bölümünü oluşturduğuna işaret etti. İngiliz gazete, haberinde ayrıca BGC Partners’den Özgür Altuğ’un değerlendirmelerine yer verdi. Özgür Altuğ, Ortadoğu’dan sermaye gelmesini son altı yedi yıl bekliyoruz” derken liberalleştirilen yasalarının yılda yabancılara 5 milyar dolarlık emlak satışına yol açacağı yönündeki tahminleri kabul etmedi. Ancak Altuğ, bu konuda coşkulu olanların ima ettiklerinden daha yavaş olsa da yine Türkiye’deki Körfez yatırımlarının artmasını bekliyor.