15.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin kentsel dönüşüm kapsamına alındığı halde uzun zamandır inşaat çalışmalarının başlayamadığı Fikirtepe ile ilgili açıklamalarda bulunmasının ardından ilk ruhsatı alan firma Teknik Yapı oldu. Fikirtepe’de dört ayrı imar adasının dönüşümü için hazırlık yapan firma, ruhsat aldığı 650 konutluk ilk projesini 25 Şubat’ta satışa sunacak.
Bölgede yaklaşık 55 bin metrekarelik bir alanı kapsayan dört ayrı imar adasında 4 ayrı proje yapmaya hazırlanan Teknik Yapı, ilk olarak kat maliklerinin tamamı ile sözleşme imzalanan 11.504 metrekarelik imar adasında ilk satışına başlıyor.
Sabırlarının meyvelerini toplamaya başladıklarını ifade eden Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Türkiye’nin en önemli kentsel dönüşüm alanlarından biri olan Fikirtepe’de ruhsatı aldıklarını ve temelleri atacaklarını söyledi. Fikirtepe’de dört büyük adada dönüşüm yapmaya hazırlandıklarını ifade eden Durbakayım, “Teknik Yapı, proje ruhsatı için ilk onayı aldı. Avam projemiz onaylandı. İlk projemiz için ruhsatı aldık. 25 Şubat’ta ilk ada üzerinde yükselecek Fikirtepe’deki yeni projemizin satışına başlayacağız” dedi.
Nazmi Durbakayım, E- 100 otobanına paralel konumda yer alan bu projenin Fikirtepe için dönüm noktası olduğunu belirterek, 650 adet dairenin satışı için gün saydıklarını açıkladı.
Karma proje olarak tasarlanan projede konut, homeofis ve ticari birimler olacağı bilgisini veren Durbakayım, ikinci projenin de yaklaşık bir ay içinde satışa hazır hale geleceğini belirtti.
‘Süreç mutlu sona ulaştı’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin Fikirtepe’deki kentsel dönüşüme çok hassas davrandığının altını çizen Nazmi Durbakayım, “Hem Bakanlık hem de yerel yönetim, Fikirtepe’deki kentsel dönüşümün Türkiye’deki diğer kentsel dönüşüme örnek olması için en ince detaya kadar çok hassas davrandılar. Süreç bu nedenle uzadı. Biz de bu süreçte alternatif planlarımızı devreye alarak sorunsuz bir şekilde mutlu sona ulaştık” dedi.
‘Binaları yıkmadık diye çok eleştirildik’
Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm çalışmalarının yaklaşık 2.5 yıldır sürdüğünü hatırlatan Durbakayım, şunları söyledi:
“Bugüne kadar ruhsat almadığımız hiçbir proje için açıklama yapmadık. Fikirtepe’deki durum çok daha hassas olduğu için kimsenin beklentiye girmesini istemedik. Projelerin yükseleceği adalarda yıkım yapmadığımız için çok eleştirildik. Ancak gelinen noktada, herkes 40 yıllık deneyime bağlı öngörümüzde haklı olduğumuzu gördü. Sözleşme yaptığımız malikler mağdur olmadı. Ruhsatımızı aldık ve satışlara başlıyoruz. Bundan sonraki süreçte Fikirtepe’nin İstanbul’un en iyi lokasyonu olacağını söyleyebilirim.”
Akıllı şehirlere giden yol ‘akıllı ev’den geçiyor
Konut geliştirmenin yanı sıra sunulan hizmetlerde de farklılaşmanın önemine vurgu yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, yeni konut projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Uğur Dumankaya, “Teknoloji, bilim ve modern yaşam biçimlerini destekleyen ve bunları odağına alan projeler geliştirmeliyiz” dedi.
Bugün bireylerin ve toplumun tamamının nicelikten ziyade, nitelik arayışı içerisinde olduğunu söyleyen Uğur Dumankaya, “Artık rekabet avantajı yaratmak, yeni ürün, hizmet ve süreçleri yaratmak ve onları pazarlanabilir kılmakla mümkün” diye konuştu.
‘Geleceğin akıllı şehirlerine giden yol, akıllı ev konseptinden geçiyor’ diyen Uğur Dumankaya, şunları söyledi:
“Buradan hareketle ilk olarak iletişimden ev elektroniğine, sağlıktan spora kadar hayatın her alanına sirayet eden uygulamaları gerektiğinde dairelerinde de müşterilerimizin hizmetine sunabilecek bilişim odaklı gelişmeleri yönetebilecek akıllı ev teknolojileri konseptini geliştirdik. Bu teknolojiyi de ilk olarak Bahçeşehir’de lansmanını çok yakın zamanda gerçekleştireceğimiz iki kuleden oluşan yeni projemizde uygulayacağız.”
Enerji kimlik belgesiyle 6 milyar dolar tasarruf
Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) Türkiye’de 2017 yılından itibaren tüm binalar için zorunlu hale getirileceğinin altını çizen Eryap CEO’su Emrullah Eruslu, “Konut, işyeri satın alacak olanların Enerji Kimlik Belgesi’ni mutlaka sormaları gerekiyor. 2017 yılında Enerji Kimliği olmayan bina kalmayacak” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın EKB uygulamasıyla, binalarda enerjinin verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunmasını amaçladıklarını belirten Eruslu, “Herkes aldığı yapının enerji sınıfının ne olduğunu bilecek. Ayrıca binaların EKB’si olmadığı tapularda görülecek. Bu nbinaların satışı zorlaşacak” diye konuştu.
Eruslu, “Uygulamanın ülke genelinde yaygınlaşması halinde yılda 6.75 milyar dolar tasarruf bekleniyor” dedi.
2017 son tarih
Binalar 2011’den itibaren zorunlu olarak EKB almaya başladı. 2011 yılında çıkan yönetmelik ise inşa edilen yeni binaların ve 2017 yılına kadar da mevcut binaların enerji performansının ölçülmesi ve EKB alınması şartını getiriyor.
‘Körfez ülkelerinin akınına uğrayacak’
8. Gayrimenkul Yazlık Evler Fuarı ve Arap - Türk Gayrimenkul Zirvesi eş zamanlı olarak 19-20 Nisan 2014 tarihleri arasında Hilton Convention Center’da düzenlenecek. Fuar 40 konsept firmanın katılımı ile düzenlenecek.
Katar, Kuveyt, Bahreyn, Abu Dhabi, Umman, Ürdün, Suudi Arabistan, Dubai, Azerbaycan, Fas, Mısır, İran ve Irak’tan yatırımcılar fuarı ziyaret edecek.
Fuarın satış odaklı olduğunu belirten JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, “Özellikle Körfez bölgelerinden talep bekliyoruz” dedi.