18.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN yavuz.karaman@gmail.com
Fikirtepe’nin Bakanlar Kurulu tarafından 6306 sayılı yasa çerçevesinde Afet Riskli Alan ilan edilmesinin ardından yeni bir sürecin başlayacağını ifade eden şehir planlamacısı Faruk Göksu, bu süreci yatırımcılar açısından yalnızca anlaşmalarda istenilen 2/3 çoğunluk ve yüzde 1 KDV avantajlarından ibaret olarak görmemek gerektiğini söyledi.
Faruk Göksu, yeni sürecin planlanmasında geçmiş hataların yapılmaması, kentin yeni değerler kazanması ve yaşayanların da mağdur olmaması için yeni bir yaklaşım getirdiklerini belirterek, “Fikirtepe için mevcut imar planına göre ‘ada bazında yapılaşma’ yerine, inşaat emsalinin yoğunlaşma odaklarına transfer edileceği ‘mahalle ve bölge bazında yapılaşma’ yaklaşımı olmalıdır” dedi.
Yeşil omurga planı
Göksu, mahalle ve bölge bazındaki yaklaşımla Fikirtepe’nin tepesinde ‘yeşil omurga’ planlandığını vurgulayarak, bu omurganın etrafında yoğunlaşma odaklarının meydana getirilebileceğini söyledi.
Yeşil omurganın iki yamacının ise daha az yoğunluklu mahallelerden oluşan bölgelere ayrılabileceğini anlatan Göksu, “Yani, 4 emsalin 3’ü mahallelerde kullanılmalı, geri kalan 1 emsal ise yoğunluk bölgelerine transfer edilmelidir” görüşünü dile getirdi.
Fikirtepe için 5 dönüşüm önerisi
1 - Vizyon planı
Fikirtepe vizyon planı, bölgenin siluet planını yani kent örtüsü, ulaşım sistematiğini ve yeşil kuşağı kapsıyor. Kent örtüsüne göre, Fikirtepe’nin doğal özelliklerini dikkate alan bir siluet planı hazırlanmayı ve tasarımların da buna göre yapılmasını kapsıyor.
Ulaşım ringi, Fikirtepe’yi Kadıköy merkeze ve bağlantı yollarına bağlayacak yeni bir ulaşım sistematiği öngörürken, yeşil kuşakla birlikte Fikirtepe’nin tepe hattı ile Kurbağalıdere hattının birleştirilmesi tasarlanıyor.
2 - Mahalle tasarımı
Mahalle tasarımıyla Fikirtepe’nin, fiziksel ve sosyal topografyasının özellikleri dikkate alınarak mahalle ölçeğinde sokak, meydan, çarşı ve park gibi geleneksel mahalle kriterleri dikkate alınarak tasarlanması planlanıyor. Mahallelerde kamusal alanlar standartlara uygun olarak, binaların E-5 tarafında 4-5 kat, Kadıköy tarafında ise 7-8 kat olması planlanıyor.
3- Mahalle rehberi
Uyumlu bina, yaşayan sokak ve bizim mahalle ölçeklerinde hazırlanması gereken mahalle rehberlerinde tasarım ilkelerinin belirlenmesi planlanıyor. Rehberler, imar çapı ile birlikte tasarımcılara ve yatırımcılara verilecek.
4- İmar hakkı transferi
Fikirtepe’de yaklaşık 4 emsal bulunuyor. Mevcut imar hakları dikkate alınarak mahallelerde 3 emsali geçmeyen yapılaşma önerilmeli. Mülk sahiplerinin haklarının diğer 1 emsali ise karma kullanımlı yoğunluk bölgelere transfer edilmeli. Böylelikle, değer odaklı paylaşım seçenekleri ile mülk sahiplerinin ve yatırımcıların mağdur olmayacakları bir model geliştirilebilir.
5- Yoğunlaşma odakları
Burada ise yaşanabilir ve algılanabilir mahallelerin yanı sıra, transfer edilecek imar haklarının da kullanılacağı yoğunlaşma odaklarının yaratılması öngörülüyor. Yoğunlaşma odakları yeşil omurganın etrafında tasarlanabilir. Yoğunlaşma odakları karma kullanım, turizm, bilişim ve teknoloji gibi farklı temalarla farklılaşan merkezler olarak planlanabilir.
Bahçeşehir’de ‘Yüzde 100’ krediye kapısı açık
Kuzu Grup Bahçeşehir’de inşa ettiği Spradon Vadi projesinde ev sahibi olmak isteyenlere yaz'a özel fırsatlar sunuyor. Kuzu Grup’un Emlak Konut GYO hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirilen projeleri içinde, satış şampiyonluğu unvanına sahip Spradon Vadi projesinde sunduğu bu fırsatlar kapsamında ister yüzde 100 kredi kullanarak, istenirse de tüketicinin kendi önerdiği ödeme planıyla Spradon Vadi’den ev sahibi olmak mümkün.
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Emlak Konut GYO ile birlikte geliştirdikleri Spradon Vadi projesinde başarılı bir satış grafiği yakaladıklarını belirterek, sınırlı sayıda daire kalan Spradon Vadi de ev sahibi olmak isteyenlerin elini çabuk tutmalarını önerdi. Kuzu, “Bahçeşehir’in son projesi Spradon Vadi’de ev sahibi olmak isteyenlere, yüzde 100 kredi imkânı sunuyoruz” dedi. Projenin Ocak 2013’te yürürlüğe giren yüzde 8 ve 18’lik yeni KDV oranlarından da etkilenmediğini belirten Kuzu, “Spradon Vadi’de KDV’nin yüzde 1 olarak uygulanması da önemli bir avantaj oluşturuyor” diye konuştu.
Ocak 2014’te teslim
Kuzu Grup’un, Emlak Konut GYO ile birlikte Bahçeşehir 2. Bölge’de 160 bin metrekarelik inşaat alanı ve 42 bin metrekarelik arsa üzerinde geliştirdiği Spradon Vadi, yeşil doğası ve geniş sosyal imkânları ile dikkat çekiyor. Adını Bahçeşehir’in Ispartakule yerleşim bölgesinin antik dönemdeki adı Spradon’dan alan proje,bin 37’si konut, 1 adet ticari üniteden oluşacak. 28 ve 30 katlı iki kulenin yanı sıra 5 tane de 9 ve 12 katlı blokların bulunacağı projenin teslim tarihi Ocak 2014. Toplam yatırım değeri 250 milyon lira olan projede 544 adet 1+1 ve 483 adet 2+1, 6 adet 2+1 dubleks, 4 adet 3+1 dubleks daire ve 1 market yer alacak.
Yüzde 80 yeşil alan
Yüzde 80’i yeşil tasarlanan Spradon Vadi’de açık ve kapalı yüzme havuzları, güneşlenme terasları, su ve yeşili buluşturan şelaleler yer alıyor. Oyun alanları, yürüyüş parkurları, fitness center, sauna ve Türk hamamının da bulunacağı Spradon’da otopark sorunu da olmayacak. Her daire için konut erişimli bir kapalı otopark ve Spradon Vadi misafirleri için de 300 araçlık bir açık otopark yer alacak.
İşyeri alımlarında kredi sınırı ortadan kalktı
Amerika’da meydana gelen kriz nedeniyle, BDDK bazı önlemler almıştı. Buna göre, bankalar tarafından konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kullandırılacak krediler ile konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde, kredi tutarının yüzde 75’i, ticari kredilerde ise kredi tutarının, teminata konu olacak gayrimenkulün değerinin yüzde 50’si ile sınırlandırılmasına karar verilmişti.
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, BDDK tarafından, kurumsal ve taksitli ticari kredilerde uygulanan gayrimenkul değerinin yüzde 50’si sınırlamasının 10.04.2013 tarihinde alınan bir kararla kaldırıldığını ve gayrimenkul kredilerinde uygulanacak marj ve teminat koşulunun bankaların inisiyatifine bırakıldığını belirtti. Sınırlandırılmanın kaldırılması ve tarihi seviyede düşük faiz oranları da göz önüne alındığında, ticari gayrimenkul ediniminin artacağını söyleyen Erilkun, ticari gayrimenkul satışlarının bu düzenleme ile artacağının beklediğini belirterek, ticari gayrimenkul fiyatlarında da yükselme olacağını ifade etti.
Emlak Konut’un 5 aylık hasılatı 3.2 mİlyar TL
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO, gelir paylaşımı modeliyle geliştirilen projelerinde 1 Ocak-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında 6 bin 499 adet bağımsız birimin satışını gerçekleştirdi. Böylece 5 aylık toplam hasılatı KDV dahil 3 milyar 203 milyon lira seviyesine ulaştı.
Emlak Konut GYO’nun söz konusu projelerinde Mayıs 2013 itibariyle aylık bazda bin 79 adet bağımsız birimin satışı yapılırken, yine aylık bazda hasılat ise 373 milyon lira seviyesinde gerçekleşti.
Satış rakamlarını değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2013 yılı başında açıkladıkları hedeflere hızlı adımlarla ilerlemekten memnun olduklarını söyledi.
‘Hedefimize ulaştık’
Kurum, “Piyasalarda durgunluk belirtilerinin yaşandığı 2012 yılını geride bırakırken Emlak Konut olarak 2013 yılından umutlu olduğumuzu belirtmiş ve hedeflerimizi de buna göre ortaya koymuştuk. Nitekim bu yıl 15 bin adet bağımsız birim satışı, 4 milyar lira ciro hedefine göre yönümüzü çizdik. Bugün açıklanan 5 aylık rakamlar, yıllık hedeflerimize 2013 yılı bitmeden varabileceğimizi gösterdiği gibi tüketicinin gözünde Emlak Konut markasının yüksek güvenirlik algısının piyasaların nasıl itici gücü haline geldiğini de ortaya koyuyor” dedi.
Murat Kurum 2012 yılının tamamında hasılat paylaşımı modeliyle geliştirilen tüm projelerde toplam satış rakamının 3 milyar 400 milyon lira seviyesinde olduğunu da hatırlatırken, bu yılın ilk beş ayındaki rakamların bile 2012 yılı rakamlarına ulaştığına dikkat çekti.
850 hektarlık alan ‘riskli’ ilan edildi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşüm kapsamında açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, İstanbul genelinde şu ana kadar yaklaşık 850 hektarlık yani 2 bin 120 futbol sahası büyüklüğünde alanın riskli ilan edildiğini belirtti. Bayraktar, bu bölgelerdeki toplam yapı sayısının 14 bin 479’a, bağımsız birim sayısının ise 38 bin 719’a ulaştığını söyledi.
İstanbul’da riskli alan ilan edilen bölgelerin tamamına yakınının bireysel başvurulardan oluştuğuna dikkat çeken Bayraktar, “Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü’ne her hafta binlerce çağrı geliyor. Kentsel dönüşümle yenilenen binaları gören diğer vatandaşlarımız endişelerini bir kenara bırakıp, bize başvuruyorlar” dedi.
38 bin bağımsız birime ulaşıldı
İstanbul’daki riskli ilan edilen bölgelerdeki yapı sayısı 14 bin 479’a, bağımsız birim sayısı ise 38 bin 719’a ulaştı. Bayraktar, “İstanbul Gaziosmanpaşa 392 hektarla birinci sırada yer alırken 168 hektarlık alanla Sarıyer ikinci, Kadıköy de 134 hektar alanla üçüncü sırada bulunuyor” dedi.
Açıklamaya göre Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Sarıyer, Sultangazi, Zeytinburnu, Güngören, Esenler, Bayrampaşa, Bağcılar ve Kadıköy ilçelerinde riskli alanlar kısmen ilan edilirken çalışmalar devam ediyor.
İstanbul genelinde lisanslı firmalarca riskli yapı ilan edilen yapı sayısı bin 765 olurken, İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü bu yapıların bin 442’sinin tescilini yapıp riskli olduklarını tapuya bildirdi. Şu ana kadar il genelinde belediyelerce yıkılan riskli bina sayısı 90’a, yıkım tebligatı yapılan riskli yapıların sayısı da 507’ye ulaştı.
‘Yalıtımlı binada % 50 tasarruf sağlanıyor’
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği ısı yalıtımı yaptırarak soğutma giderlerinin yüzde elli azaltılabileceğini belirtiyor. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük aşırı sıcaklardan korunmak ve soğutma giderlerini yüzde elli azaltmak için binalara ısı yalıtımı yapılması gerektiğini söylüyor.
Yörük, “Toplum genelinde ısı yalıtımının sadece soğuktan korunmak için gerekli olduğu düşünülüyor. Oysa ısı yalıtımı sıcaklarla da mücadele ederek enerji tüketimini yarı yarıya düşürüyor. Tüketiciler tam doğalgaz faturası derdinden kurtulduk derken yazın da elektrik faturalarıyla baş etmek zorunda kalmak istemiyorlarsa binalarına ısı yalıtımı yaptırmalı” dedi.
% 1 peşinatlı hemen teslim daireler satışta
Şehir plancısı İsmail Günal ve mimar Yusuf Aydın tarafından 2007 yılında kurulan Yapı Türk’ün ilk projesi olan Halkalı’daki Elitistpark projesinden kampanya haberi geldi. Son 43 daire kalan Elitistpark’ta yüzde 1 peşin ile daire sahibi olabiliyor ve hemen taşınılabiliyor. Yüzde 24’ünün 1 yıl sonra ödenebildiği projede, kalan yüzde 75 ise yine bir yıl sonra anlaşmalı bankalar aracılığıyla taksitlendiriliyor. Projenin KDV oranı yüzde 1.
Kanal Halkalı meydana yürüme mesafede bulunan ve 3000 ağaç ve bitki ile çevrelenmiş proje, hem toplu ulaşım araçlarına hem de havalimanına yakınlığıyla dikkat çekiyor. Elitistpark projesinde sadece 2 blok ve123 daire var.