EkonomiFaizsiz Adabank

Faizsiz Adabank

12.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “İslam Kalkınma Bankası, Adabank ile ilgileniyor. Satış olursa Adabank katılım bankası gibi çalışacak” dedi. Akben, “Faizsiz modelle çalışacak finansman şirketi iznini de yakında vereceğiz” diye konuştu

Faizsiz Adabank

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Adabank’ın satışa çıktığını hatırlatarak, “Alıcıları var, incelemeler yapılıyor. İslam Kalkınma Bankası’nın iştiraki bu banka ile ilgileniyor. İslam Kalkınma Bankası alırsa Adabank katılım bankası gibi çalışacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Faizsiz modelle çalışacak finansman şirketi kuruluşu konusuna da dikkati çeken Akben, şunları kaydetti:

“Onun da yakında iznini vereceğiz. Teknik tarafta birtakım çalışmalarımız var. Faizsiz finansman kanun taslağını görüşlere açtık. Sayın Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek de açıkladı, katılım sigortacılığı alanında da birtakım çalışmalar var. Bu dönem, hakikaten bankacılık dışındaki diğer finans alanında da yoğun geçecek. Maliye Bakanlığı’nın vergilerle alakalı çalışmaları var. Yine torba yasa çalışmaları var. Bunlardan da anlaşılacağı üzere, hız kesmeden çalışmalarımız sürüyor. Ekonomimizin çarkları dönüyor.”

Faizler düşüyor

Akben, Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin yavaşladığını belirterek, “Kullananlar azaldıkça ve diğer kredilerden para dönmeye başladıkça bankaların elinde para kalmaya başladı. Likiditeleri de arttıkça faizleri biraz aşağıya indirmeye başladılar. Yani şu anda faizlerde aşağı yönlü bir ivme var” dedi.

Haberin Devamı

Türk Ticaret Bankası sırada

Akben, yeni banka lisansları ile ilgili olarak, Emlakbank’ın izninin verildiğini ve bankanın faaliyete başlamasının söz konusu olduğunu belirterek, Türk Ticaret Bankası’nın da tekrar ekonomiye kazandırılmasının söz konusu olduğunu, talep oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Zarar eden banka yok

Akben, sorunlu kredilerin yüzde 3.1 civarında bulunduğunu belirterek, “Bu oranlar şu anda makul gördüğümüz oranlar” dedi. Söz konusu oranın hem bireysel, hem de kurumsal tarafta ortalama bir rakam olduğunu vurgulayan Akben, bu oranın KOBİ tarafında yüzde 4.7, bireysel kredilerde yüzde 3.8, konut tarafında ise yüzde 1’in altında, yüzde 0.5 civarında olduğunu bildirdi.

Akben, bu oranların her bankada farklılık göstereceğini ifade ederek, bu olaya hem sektör, hem de banka bazında baktıklarını, her banka için alarm düzeyinin farklı olabileceğini söyledi. Akben, “Bizim şu anda zarar eden bankamız yok. Sektördeki öz kaynak karlılığı makul seviyede” ifadelerini kullandı.