EkonomiFaiz kararı piyasalara nasıl yansıdı? Merkez Bankası'nın faiz kararına ilk yorum!

Faiz kararı piyasalara nasıl yansıdı? Merkez Bankası'nın faiz kararına ilk yorum!

20.10.2022 - 14:49 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 12'den yüzde 10,5 seviyesinde çekti. Peki bu karar piyasalar nasıl yansıdı? Uzmanlar alınan karar için ne diyor? İşte detaylar...

Faiz kararı piyasalara nasıl yansıdı Merkez Bankasının faiz kararına ilk yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 12’den yüzde 10,5’e indirilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Karar metninde jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğü, önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaşmakta olduğu belirtildi.

Gazeteci Sadi Özdemir CNN Türk canlı yayınında şu ifadeleri kullandı:  "100 baz puan indirirse tek haneye ulaşmış olacak. 150 baz puan beklentilerin üzerinde. Aynı anda piyasaya baktım dolar mesela hiç tepki vermedi. 100 baz puana alıştı piyasa acaba 150 olunca yukarı hareket eder mi, vermedi. Tek haneden sonra bütün olağanüstü dönemde bankacılık sistemi, para piyasaları ile ilgili dünyada ve bizde olağanüstü uygulamalar karşılaştık.

Haberin Devamı

"NORMALLEŞMEYİ GÖRECEĞİZ"

Kasım ile haziran arasında enflasyon tarafında genellikle çift haneli aylık enflasyon döneminin tek tek ortadan kalkacağını düşünürsek orada normalleşmeyi göreceğiz.

"İSTİHDAM İYİ DENİLİYOR"

Küresel olarak baktığımızda da hem krizlerle ilgili uyarılar var. Karma krizden bahsediyor Roubini, hadi kriz olmasa bile bu kadar faiz artırımı, yüksek enflasyon artı resesyon korkusu.

Bizim Merkez Bankamız da istihdam iyi deniliyor. Konumumuz itibarıyla olağanüstü dönemi iyi yönetmişiz. Avrupa ve ABD hatta Çin’de resesyon kaygısı mı var diye konuşuluyor.

FAİZ İNDİRİMİ VAR AMA BANKALARDA KREDİ ÇEKMEDE SIKINTILAR YAŞANIYOR. BU SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?

Sorun kanunla çözülemez, şu anda kaynaklar ve ihtiyaçlar meselesi. Kredilerde bütün bu Covid süreci ve sonrasında önce kolay kredi verelim de piyasa canlansın uygulaması yaşadık o da iyi bir sonuç vermedi. Kaynakları selektif krediler şekline dönüştürelim, tüketime değil de ticaretin işletme sermayesine, sanayiciye gitsin istedik. Öyle olursa tüketime gidip ekonomiye zarar verecek kaynak akışı yerine tam tersine ekonomiyi temelinde canlı tutacak ihracatı canlı tutacak bir yere yönlendirebiliriz. Böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. Gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları faiz artırırken de bunu hedefliyor. Faiz artırırken para buraya gelsin, harcanmasın. Bu olağanüstü dönem geçmeden bir kolay kredileri göremeyeceğiz.

Haberin Devamı

Beykent Üni. Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Piyasa tepkileri düşünüldüğünde ilk anlık tepkinin ayrı bir önemi vardır. İlk anlık tepkiye daha çok önem veririz. Kararı hemen takip eden dakikalarda ortaya çıkar. Burada piyasanın beklenti radarı içinde kalan bir karar. Etkisizlik alanının Merkez Bankası tarafından kullanıldığı görülüyor. Tek hane meselesi piyasa tarafından da içselleştirilmiş.

Önden yükleme yapmaya çalıştı Merkez Bankası. Bu iyi bir taktiktir. Gelip geçici bir durumdur. Baz etkisinin de önümüzdeki çeyrek içinde ve yeni yılın ilk iki çeyreğinde daha ılımlı tablo göstereceği anlaşılıyor. Merkez Bankası elini biraz çabuk tutmuş tek haneliye gidişte kesin bir kararlılık olduğu görülüyor.

Karşımızdaki Para Politikası Kurulu kararı ile birlikte kısa bir bilgi notudur. 5 gün içerisinde karar özeti yayınlanacak biraz daha ayrıntılı unsurlar var. Merkez Bankamızın toplantı tutanakları yayınlanmıyor. Bundan sonraki eğilimlerde ek bazı ipuçları bulamıyoruz. PPK kurul kararına baktığımızda aslında bunlar 7 paragraftan oluşuyor ilk paragrafı kararın açıklanması son iki paragrafı da genel şeffaf, öngörülebilir veri odaklı şekilde karar alındığını gösteriyor. Geriye kalan 3-4 paragrafta tek farklılık var. Merkez Bankası artık faizi aşağı yönlü kullanma opsiyonunu rafa kaldırma opsiyonunu radarına almış. Kaldıracağım duracağım demiyor. Sene sonu tek haneliye ulaştıktan sonra uzun dönemli herhangi bir karara mahkum etmek istemediği anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Savaş, gıda kıtlığı, enerji problemleri vs. hepsi bir araya gelince dünya küresel iklimini bozan bir sıkıntı var. Bugün dünyadaki 10 ekonominin 9’unda enflasyon problemi var. Enflasyon yüzde 5’i geçerse orada enflasyon problemi var deniliyor. Enflasyon problemi kalıcı etkilere gidebilecek yol açıyor.

Faizle bu işi çözebilirken kalıcı etki bırakabilir miyiz? Faiz sonuç vermezse elinizde ne var? Şimdi bunlar soruşturuluyor. Elimizde yeteri kadar gözlem sayısı yok. Dünyadaki değişik merkez bankalarının faiz politikalarını gerçekleştirmesi ve sonuçlarına baktığımızda faiz aracının sıkılaştırıcı politikaların tek başına sihirli sonuçları yok. Gelişmekte olan ekonomiler daha fazla hırpalanıyor."

Haberin Devamı

PİYASALARDA SON DURUM!

Faiz kararının açıklanmasıyla birlikte dolar ve altın yatay seyrine devam etti. Gram altın şu dakikalarda 979 lira seviyesinde hareket ederken ons altın 1639 dolar seviyesinden işlem görüyor. Dolar /TL kuru ise 18,60 lira seviyesinde işlem görüyor.