08.12.2022 - 11:25 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için prim gün sayısı ve yıl sayısının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi üzerinde duruluyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında önceki gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan “emeklilikte yaşa takılanlar (EYT)” ilgili düzenlemeye ilişkin toplantıda, yapılan etki analizleri sonucu sürpriz şekilde “düzenlemeye yaş sınırı getirilmesi” gündeme geldi. Konuyla ilgili Bakan Bilgin'den bir açıklama geldi.
Oktay başkanlığındaki toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da akşam saatlerinde Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’i kabul ederek görüştüğü öğrenildi.
BAKAN BİLGİN'DEN YAŞ SINIRI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinde yaş sınırına ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin, Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklayacağım" dedi.
Konuyla ilgili CNN Türk Muhabiri Duygu Ayaz Bayram şu ifadeleri kullandı:
"EYT en sıcak başlıklardan biri milyonlarca insanın gözü kulağı yapılacak düzenlemede. Bakan Bilgin geçtiğimiz dakikalarda TBMM’ye geldi. Girişi sırasında gazeteciler tarafından soru yöneltildi. EYT ile ilgili ‘herhangi bir yaş sınırlamasının getirilip getirilmeyeceği soruldu.
Bakan Bilgin, Genel Kurul’da buna ilişkin bir açıklama yapacağını söyledi. Saat 11.00 itibarıyla görüşmeler başladı. Genel Kurul’da Kültür Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri olacak. Akşam saatlerine kadar devam edecek. Akşam 18.00 gibi Çalışma Bakanı’nın kürsüde soruları cevaplamasını, Bakanlığın bütçesi ile ilgili konuşmasını bekliyoruz. EYT’de yaş sınırı olacak mı? Sorusuna yanıt vermesini bekliyoruz."
SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
EYT’de yaş şartı iddiası sosyal medyada da gündem oldu. Düzenlemeyi bekleyenler yaş şartı iddiasına ilişkin tepkilerini “#EYTdeYaşKoşulunaHayır” etiketi altında dile getirdi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’e “İlk günden beri yeni mağduriyetler yaratılmadan bir çözüm için mücadele ediyoruz. Kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı çözüm değildir. Kabul edilemez” diye seslendi.
“MALİ YÜK” ANALİZİ
Edinilen bilgiye göre, toplantıda düzenleme ile ilgili sürpriz şekilde “EYT için yaş sınırı” konusu gündeme geldi.
Herhangi bir sınırlama getirilmeden yapılacak düzenleme ile yaklaşık 2 milyon kişiye emeklilik hakkının doğacağı, bunun da maliyet yükü ile enflasyona etkilerinin ağır olabileceği değerlendirmeleri yapılarak bazı alternatif çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Bu kapsamda EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için prim gün sayısı ve yıl şartının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi üzerinde duruldu. Taslak çalışmanın henüz tamamlanmadığı, EYT ile ilgili önümüzdeki günlerde bir toplantının daha yapılmasının planlandığı belirtildi.
Son şekli verilecek kanun teklifinin aralık ayının son haftası ya da ocak ayının başında Meclis’e sunulması öngörülüyor.
KURTULMUŞ: ASGARİ ÜCRETTE 10 YILLARDIR YAPILMAYAN BİR ŞEY YAPILDI
Öte yandan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş katıldığı bir televizyon programında asgari ücret zammına ilişkin çok önemli bir açıklama yaptı. Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:
“Öncelikle asgari ücretin nasıl belirleneceği bellidir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve devletin olduğu 3’lü mekanizma müzakereler sonucunda bu ayın sonuna doğru açıklanacak. Burada rakamları telaffuz etme yanlış sonuçlar doğurabilir.
Temel hedefimiz, pandemi sonrasında ortaya çıkan olağanüstü şartlarda vatandaşın enflasyona ezdirilmemesidir. Geçtiğimiz yıl 2 kez asgari ücret güncellendi. 10 yıllar boyunca yapılmayan bir şey yapıldı.
Türkiye’de yılın ikinci asgari ücret düzenlemesi yapıldı. Şartlar bunu yapmayı zorunlu kılmıştı. Asıl olan, geniş kitleyi oluşturan özellikle asgari ücretli vatandaşlarımızın alım gücünün olumsuz etkilenmemesi için gayret sarf etmektir. Bunun için eldeki imkanlarla yapılabileceğinin maksimumu geçtiğimiz yıl yapıldı.
'TÜRKİYE'DE DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR ADIMDI'
Asgari ücretin vergi dışı bırakılması Türkiye’de devrim niteliğinde bir adımdı. Hükümetimiz inşallah insanlarımızı enflasyon yükü altında ezdirmeyecek. Alım güçlerinin azalmasını sağlamayacak bir tedbiri alacaktır. Burada en temel göstergelerimizden birisi olan asgari ücretin vatandaşın memnun olacağı bir seviyede açıklanacağını ümit ediyorum. Burada öncelik imkanlar, sadece asgari ücret dediğiniz şey bizim asgari ücretli vatandaşımızın aldığı ücret değil. Türkiye’deki ortalama ücreti etkileyecek bir karar olacak. Bütün bunlar hassasiyetle hepsinin dengeleri oluşturulduktan sonra asgari ücret rakamı ortaya çıkacak ve kamuoyuna ilan edilecek.”