EkonomiEtik ve İtibar Derneği (TEİD) faaliyete başladı

Etik ve İtibar Derneği (TEİD) faaliyete başladı

14.12.2010 - 15:51 | Son Güncellenme:

Geniş bir sektörel yelpazede faaliyet gösteren yerli ve yabancı kuruluşların bir araya gelmesi ile geçtiğimiz günlerde kurulan Etik ve İtibar Derneği (TEİD) bugün yapılan basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu

Etik ve İtibar Derneği (TEİD) faaliyete başladı

.

TEİD’in Yönetim Kurulu Başkanlığını Anadolu Sağlık Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Çakmakçı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını ise Siemens A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy yapıyor.

Çakmakçı, derneğin misyonunu, “İş etiğini şirketlerimizin yazılı kültürünün bir parçası haline getirmek ve evrensel etik ilkelerin Türkiye toplumu tarafından benimsenmesi ve uygulanması için rehber olmak” olarak açıklıyor.

European Business Ethics Network (EBEN) üyesi TEİD’in kurucuları arasında Akbank, Anadolu Endüstri Holding, BAB Strateji, Bilim İlaç, Borusan Holding, BOSCH, Deloitte, Erdoğmuş Danışmanlık, Ergo Grubu Holding, Ernst & Young, Friterm, Global Tanıtım, Hewlett Packard, İncekara Holding, İnci Holding, K.P.M.G., Microsoft, My Executive, Probil, Siemens, Superonline ve Turkcell bulunuyor.

Akademik dünyanın bilgisi ile iş dünyasının tecrübe ve kültürünü bir araya getiren bir paylaşım platformu olmak amacı ile çalışmalarını sürdüren TEİD, etik iş yapış biçimini kültürlerinin temel taşı olarak benimsemiş şirketlerin sayısının artması yönünde çaba gösteriyor.

Basın toplantısında bir konuşma yapan Prof. Dr. Metin Çakmakçı derneğin kuruluşu ve amaçları hakkında şunları söyledi: “Geniş bir sektörel yelpazede faaliyet gösteren 22 yerli ve yabancı kuruluşun bir araya gelmesi ile kurulan derneğimiz etik ve itibar yönetimi alanlarında Türkiye’de bir referans merkezi olabilme amacını taşımaktadır.

Şirketler sadece çalışanları ve hissedarlarını değil içinde bulundukları ekonomik ve sosyal çevreyi, en uzak paydaşlarına kadar, etkileyen yapılar haline geldiler.

Son yıllarda dünyanın büyük ekonomik merkezlerinde yaşanan iş dünyası odaklı krizlerin, çok uzaklardaki çiftçinin hayatını bile altüst ettiğine tanık olduk.

Yakın ve uzak çevresi üzerinde bu kadar büyük etkiye sahip olan şirketlerin etik olması tüm toplumun faydasına bir hareketin başlangıç noktası olmalı diye düşündük. Bu alanda en iyi olma iddiasında değil ama arzusunda olan 22 şirket bir araya gelerek TEİD’i kurduk.

İş etiği tek taraflı bir olgu değildir. Toplumun tüm kesimlerinde olduğundan hiç de farklı olmayan bir karşılıklı fayda dengesidir.

İş dünyası, rakip firmalar arasında bile var olan bir etik denge noktasının üzerinde yükselir.

Her şirket, hatta her profesyonel, etik kurallara uymak kadar karşı tarafın da aynı kurallara uymasından kazanır. Dolayısı ile etik kodlar sadece uygulandığı şirketi değil o şirketin paydaşları ve paydaşı olduğu üst yapılar için de bir güven noktasıdır.

Amacımız şirketlerin değil sektörlerin ve ekonomik düzenin tamamının etik değerler üstünde yükselmesine araç olabilmektir.

İş etiğinin şirketlerin yazılı kültürünün bir parçası, hatta temel taşı haline gelmesi, şirketin tüm idari fonksiyonlarının bu etik duruştan etkileneceği bir iş yapma disiplini oluşturmak ise bu amaca ulaşmak yolunda en önemli adım olacaktır.

TEİD’in gelmeyi hedeflediği nokta ise bu alanda en iyi uygulamalara sahip şirketlerin gelişimine destek olurken; onların tecrübelerini Türkiye’nin her köşesindeki ticari kuruluşlara yansıtabilmek, bir referans noktası haline gelebilmektir.”

Yazarlar