21.02.2009 - 00:23 | Son Güncellenme:
Serkan Arman Yeni Şirketler
Pilates, tüm dünyada özellikle kadınlar arasında popülerlik kazanan ve omurgayı destekleyen temel kaslar üzerine yoğunlaşan bir egzersiz programı olarak biliniyor. Cem Duna ve kızı Defne Duna Kap’ın ilk pilates stüdyosu mart başında İstanbul Akatlar’da açılıyor.
‘Burada patron kızım’
Kızıyla ortak ‘DD Spor Hizmetleri’ adlı bir şirket kuran Cem Duna, “Bu işte patron kızım” derken, Defne Duna Kap, 1999’dan beri yaptığı pilatesi geniş kitlelere yaymak istediğini söylüyor. Duna Kap şunları anlatıyor:
“Ben ekonomi eğitimi gördüm. ABD’de bankacıydım. Ama pilatese merak sardım ve eğitimini aldım. 10 senedir de yapıyorum. Çok ilerledim. Yakında pilateste ‘hoca hocası’ olmak için imtihana gireceğim. Yani açacağımız stüdyolarda sadece ders olmayacak. Hoca da yetiştireceğiz.
‘Babamı da bekliyorum’
Stüdyomuzun adı Core Pilates. Akatlar’ın ardından Nişantaşı ve Anadolu yakası salonları eklenecek. 2010’a kadar iki tane daha açmak istiyorum. Çok stresli bir hayatımız var. Pilates, strese çok iyi geliyor. O yüzden çok sayıda stüdyo açmak istiyorum. Bizde hamileler, parkinson hastaları gibi özel durumları olanlara yönelik de egzersiz çalışmaları olacak.
Pilatesi ‘sırf kadınlar için’ diye düşünmek yanlış. Erkekleri de bekliyoruz. Babamın pilatese çok ilgisi var. Kendisi de yapıyor. Stüdyomuza babam da sık sık gelecek.”
İngilizler dondurulmuş gıda fabrikası peşinde
Dondurulmuş gıdada dünyanın en büyük firmalarından Birdseye (Avrupa’da Iglo adıyla tanınıyor), Türkiye’de ciddi bir yatırıma hazırlanıyor.
İngiltere merkezli yatırım fonu Permira’nın 2006’da Unilever’den satın aldığı Birdseye, kısa süre önce Iglo marka dondurulmuş sebze ve balık ürünleriyle Türkiye’de marketlerde yerini aldı. Bu ürünler şimdilik ithal...
Ancak sektöre yakın isimlerin verdiği bilgilere göre, Iglo kuracağı bir fabrikayla Türkiye’de üretim yapmayı düşünüyor, hatta fabrika için şu anda yer bakıyor.
Türkiye’de yeni kurulan ‘Iglo Dondurulmuş Gıda’ firması henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmıyor. Şirket üretime geçerse, Türkiye’de sözleşmeli tarımla kendi kalitesinde ürün yetiştirmesi bekleniyor.
Ertuğrul Hataylı, denizaltıya, trene klima üretecek
Fenerbahçe’nin eski yöneticilerinden, Hatko Şirketler Grubu Başkanı Ertuğrul Hataylı, Yeni Zelandalılarla birlikte Türk Deniz Kuvvetleri’ne, gemi ve yatlara, tren ve metrolara klima üretmeye hazırlanıyor.
Hataylı, Alman kökenli olan ancak şu anda Yeni Zelandalı Hunter Capital Grubu’na ait olan 130 yıllık Noske Kaeser ile geçen ay sonu ortaklığa giderek Tuzla’da üretim için düğmeye bastı.
Savunmaya yerli katkı
Hataylı, kurulan ortaklıkla öncelikle Deniz Kuvvetleri gemilerine, aynı zamanda ticari gemi ve yatlara, bunun yanı sıra demiryolu ve metro vagonları için klima üniteleri üretmek istediklerini söylüyor.
Daha önce ithal edilen sistemlerin bundan böyle Türk mühendisleri tarafından üretileceğini belirten Hataylı, bu girişimin komşu ülkelerin ihtiyacını bile karşılayacağını, hatta ileride Almanya’ya dahi ihracatı düşündüklerini dile getiriyor. Hataylı, böylelikle savunma sanayiindeki yerli katkı payını da artırmak istediklerini anlatıyor.