EkonomiEşit katılım için #tutungeliyoruz

Eşit katılım için #tutungeliyoruz

26.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

UN Women Türkiye, yerel seçim öncesi başlattığı kampanyayla siyasi partilere koltukları, mazbataları kadın adaylar için “#tutungeliyoruz” diye seslenerek aday listelerinde daha fazla kadın belediye başkanı ve kadın belediye meclisi üyesi talep ediyor.

Eşit katılım için #tutungeliyoruz

CEYDA ULUKAYA / İstanbul - 31 Mart seçimlerine sayılı günler kala, eşit katılım için daha fazla kadının karar alma süreçlerinde yer almasını desteklemek üzere çağrıda bulunan UN Women Türkiye, geçici özel önlemlere vurgu yaptığı “#tutungeliyoruz” kampanyasıyla siyasi partilere şöyle sesleniyor:

Haberin Devamı

“Türkiye’de 81 ilin sadece ikisinde kadın belediye başkanı görev yapıyor. Belediye meclis üyelerinin yalnızca yüzde 11’i kadın. 1389 il ve ilçe belediye başkanından sadece 41 tanesi kadın. Yaklaşık elli bin muhtarın sadece 1134’ü kadın. Kadın katılımındaki eşitsizlik, ayrımcı ve cinsiyete dayalı normlar, uygulamalar ve politikaları pekiştiren yapısal engeller nedeniyle her alanda devam ediyor. Bu durum, uluslararası ve yerelde toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütleri çerçevesinde güç dengelerini değiştirme konusundaki politik iradenin de eksikliğini gösteriyor. Bu yapısal engellerin kaldırılması, geçici özel önlemler olarak adlandırılan cinsiyet kotası, kaynakların tahsisi veya yeniden tahsisi gibi uygulamaları hayata geçirmekle mümkün. Kadınların tam ve eşit katılımı önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlayan Pekin Eylem Platformu’nda da altı çizilen bu önlemler, eşit katılım önündeki engelleri ortadan kaldırmayı ve kadınların eşit katılımını teşvik etmeyi amaçlayan somut adımlar. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığının Önlenmesi Sözleşmesi’ni onaylayan veya ona taraf olan devletler için geçici özel önlemlerin uygulanması yasal bir yükümlülük.”

Haberin Devamı

Cinsiyet kotası, mali destek

“Türkiye’de, kadınların karar alma süreçlerine katılımını artırmak için zorunlu ya da yasal geçici özel önlemler bulunmuyor. Ancak, 2010 Anayasa değişikliği, geçici özel önlemlerin uygunlanabilmesine temel oluşturuyor. Türkiye Anayasası’nın 10. maddesi, devletin eşitliği sağlama yükümlülüğü ile birlikte kadınlarla erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu açıkça belirtiyor. ‘Kadınlar’ üzerine odaklanan özel bir bölüm içeren Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’nda (2024-2028) ise eğitim, istihdam ve karar alma mekanizmalarındaki kadınların katılımını ve temsilini artırmaya yönelik kapsamlı politika ve önlem önerileri yer alıyor. Bu stratejik önlemler arasında kotalar gibi geçici özel önlemler bulunuyor. Yaklaşan yerel seçimlere yönelik olarak, siyasi partiler, kadınların karar alma süreçlerine eşit katılımlarını destekleyebilirler. Bunu, daha fazla kadın adayı belediye başkanı olarak göstererek veya belediye meclisi üyeleri için cinsiyet kotası gibi geçici özel önlemleri uygulayarak başarabilirler. Kadınları aday listelerinde kazanılabilir sıralara yerleştirebilirler. Ayrıca, kadınlara sadece başvuru ücretleri değil, aynı zamanda kampanya için mali destek de sağlayabilirler. Seçime sayılı günler kala, daha fazla kadının karar alma süreçlerinde yer almasını ve liderlik pozisyonlarına adım atmasını birlikte destekleyebiliriz. Kadın muhtar adaylarının sayısını artırarak, çeşitliliği, eşitliği ve toplumsal kapsayıcılığı güçlendirebiliriz.”

Haberin Devamı

Genç kadınlara mentorluk programı

Mercedes-Benz, genç kadınları alanında öncü kadınlarla bir araya getirerek kariyer yolculuklarını desteklemek üzere ‘She’s Mentoring’ programını başlattı. Aralarında moda tasarımcısı Mehtap Elaidi, Hodan İstanbul Şefi Çiğdem Seferoğlu, Teknolojide Kadın Derneği Kurucusu Zehra Öney, Toplum Gönüllüleri Vakfı Ayşe Kırımlı gibi alanında öncü isimlerin bulunduğu mentorların sürdürülebilirlik, inovasyon ve teknoloji ile yaratıcı endüstriler olmak üzere üç farklı kategoride rehberlik edeceği programın sonunda başarılı bulunan katılımcılara toplamda 1 milyon TL para ödülü verilecek. Dört aylık program boyunca, mentilerin kişisel gelişimleri için online eğitimler ve ‘She’s Dreaming’ buluşmaları da gerçekleştirilecek. Program 35 yaş altı, üniversite mezunu ve en az üç yıllık iş deneyimine sahip tüm kadınlara açık. Başvurular, www.mercedes-benz.com.tr/shes-mentoring adresi üzerinden 8 Mart’a kadar devam ediyor.

Haberin Devamı

Eşit katılım için #tutungeliyoruz

“Bir güçlendirme programı”

Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Ezgi Yıldız Kefeli, programı “Güçlü kadınların hikayeleriyle büyüyerek pek çok kadına ilham verecek bu program ile başarılı genç kadınlarımızın hayatlarında fark yaratacağımıza inanıyoruz. Kadınların kendi projelerini hayata geçirmek ya da mevcut işini güçlendirmek adına hem maddi destek hem network genişletme hem de kişisel gelişim anlamında elinden tutacağımız bir güçlendirme programı sunuyoruz” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

“100 tane ablası olacak”

She’s Mentoring programı paydaşlarından Oggusto’nun kurucusu Özlem Güsar ise “She’s Mercedes kadınları gerçekten çok güçlü isimler. Programda yapacağımız doğru eşleşmeler sayesinde aslında sadece kazananlar değil, tüm katılımcılar bu profesyonel ağa dahil olacak ve ben eminim ki, sonrasında da mentorların elini üzerinde hissedecek. Aslında otomatikman 100 tane ablası olacak” diyor.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr

Yazarlar