Ekonomi'Enflasyonda henüz istediğimiz düzeye ulaşamadık'

'Enflasyonda henüz istediğimiz düzeye ulaşamadık'

23.10.2024 - 12:02 | Son Güncellenme:

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Enflasyonla mücadele tüketime gem vururken, üretimi desteklemeyi, teşvik etmeyi gerektiriyor. Oysa bizde sonuç tam olarak bunu vermediği için enflasyonda henüz istediğimiz düzeye ulaşamadık" dedi.

Enflasyonda henüz istediğimiz düzeye ulaşamadık

ATSO ekim ayı meclis toplantısı, Meclis Başkan Vekili Nilay Akbaş, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ilk olarak anayasa tartışmalarına dikkati çekerek, “Kimi zaman ayarın kaçtığını üzülerek takip ediyoruz. Bunlardan birini de geçtiğimiz günlerde gördük. Ne dendi hatırlayalım; 'Devletin ülkesi ve milleti olmaz. Anayasanın 4'üncü Maddesi de değişmelidir.' Anayasanın bu maddesini değiştirmeyi teklif etmenin, bunu gündeme getirmenin amacı nedir? Ekonomimiz büyük sorunlar içinde, etrafımız yangın yeri, ülkede milyonlarca mülteci var, hayat pahalılığı başını alıp gitmiş, liyakat dibe vurmuş ve biz ne konuşuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

SANAYİDE DARALMA

Sanayi üretiminde daralma olduğuna değinen Hacısüleyman, sanayinin ekonomi içindeki payının, tarihi düşük seviyelere gerilediğini söyledi. Hacısüleyman, “Bunun ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu konuşmamıza gerek yok zannediyorum. Bizim gibi bir ekonomide üretimin kalbi imalat sanayiidir. Çünkü imalat sanayii tarım ve madencilikle birlikte katma değer üreten sektördür. Hizmetler sektörü ise üretken olan sektörlerde elde edilen katma değeri ekonomiye yeniden dağıtan sektördür. Sanayide daralma, önümüzdeki dönemde ülke genelinde diğer sektörler için bir tehdit olduğu gibi, ihracatımız açısından da ciddi bir sorun. Maalesef PMI verileri sanayi üretimindeki gerilemenin eylül ayında da devam ettiğine işaret ediyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hacısüleyman, sanayi daralırken, vatandaşların ithal tüketim mallarına talebinin hala çok yüksek ve ekonomik gidişattaki tüm şikayetlere rağmen, vatandaşların perakende tüketimini azaltmadığı gibi artırmaya devam ettiğini de kaydetti.

ENFLASYONDA İSTEDİĞİMİZ DÜZEYE ULAŞAMADIK

Enflasyonla mücadele tüketime gem vururken, üretimi desteklemeyi, teşvik etmeyi gerektiriyor. Oysa bizde sonuç tam olarak bunu vermediği için enflasyonda henüz istediğimiz düzeye ulaşamadık. Hacısüleyman, “Enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 2,97 oldu. Tüketici fiyatları, geçen yıla göre yüzde 49,38 arttı. Eğitim harcamalarındaki aylık yüzde 14 ile en çok fiyat artışı yaşanan kalem oldu. Olumlu taraftan bakınca, yıllık enflasyonun 4 aydır gerilediğini, mayıstan bu yana gerilemenin 26 puana ulaştığını, yıllık enflasyonda son 14 ayın en düşük düzeyine indiğimizi görüyoruz. Olumsuz taraftan bakınca, aylık enflasyonun hala çok yüksek olduğunu, Merkez Bankası'nın aylık yüzde 2'nin altı hedefine uzak olduğumuzu, hizmet enflasyonundaki katılığın devam ettiğini, gelecek 12 aya yönelik reel sektör ve hane halkı beklentilerinde ciddi iyileşme olmadığını görüyoruz. Bunun ana sebebi, maliye politikalarının para politikasına katkı vermekte gecikmesi. Aylar önce ilan edilen 'kamuda tasarruf' sürecinin neresinde olduğumuzu bilmiyoruz. Şu ana kadar neler yapıldı, ne kadar tasarruf sağlandı bilmiyoruz" dedi. (DHA)