04.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
SONGÜL HATISARU / SON BİR SORU - Fotoğraflar: YUNUS DALGIÇ
Adını evrenin en uzak köşelerinde yer alan ve akıl almaz bir enerjiyle parlayan gökadalardan alan Quasar İstanbul “yükseliyor”. Mecidiyeköy’de eski likör fabrikası arazisi üzerinde inşa edilen Quasar İstanbul’un kuleleri görünmeye başladı.
Dünya genelinde 5 milyar doları yöneten Viatrans, projeyi, Meydanbey ortaklığıyla Emlak Konut ile hasılat paylaşımı modeliyle yapıyor. 500 milyon İsviçre frangına mal olacak projenin 2015’in sonlarında bitirilmesi hedefleniyor. Karma projede; Quasar kulesi, Fairmont kulesi, Fairmont ofislerinden oluşan yatay blok, eski likör fabrikasının yerine inşa edilecek kültür, sanat, moda merkezi var. Türkiye’deki en değerli İsviçreli gayrimenkul yatırımı olan Quasar İstanbul projesinde, dünyada birer ikon haline gelmiş, filmlere konu olmuş The Plaza New York ve Londra Savoy gibi otellere sahip ünlü 5 yıldızlı otel ve rezidans zinciri Fairmont Hotels, Hollandalı ünlü iç mimar Marcel Wanders ve İngiltere’nin ödüllü inşaat taahhüt şirketi ARUP önemli partnerler olarak yer alıyor.
Quasar’da metrekare fiyatı şu anda 6900 dolar seviyesinde. Avrupa’nın en iyi sanat, kültür ve lüks yaşam merkezi olmak iddiasıyla yola çıktıklarını anlatan Viatrans Türkiye’nin İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan sorularımı yanıtladı.
Proje sunumunda kullandığınız ‘meta lüks’ kavramı ile ifade etmek istediğiniz nedir tam olarak?
Meta Latince bir ek, ‘ötesi’ anlamına geliyor. Fizik ötesi gibi... Lüks ötesi, lüksün de ötesini kast ediyoruz. Meta lüks yani lüksün de ötesindeki lüksün gayrimenkule uyarlanmasının mümkün olduğunu gördüm.
Tasarımın Lady Gaga’sı
Peki bu felsefe projeye nasıl yansıdı? Fiziksel detaylara gelirsek...
Bu proje ile bir yaşam markası yaratıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerine de taşıyacağımız sanat, kültür, moda üzerine yoğunlaşmış lüks yaşam merkezi yaratmak istiyoruz. Projede sol tarafta Quasar Kulesi, sağda Fairmont otel kulesi yükseliyor. İkisini yatayda bağlayan Fairmont ofis bloğu var... Projenin genel mimarı Emre Arolat ama iç mekânlarda farklı farklı mimarlarla çalışıldı. Quasar rezidanslarının içini Hollandalı ünlü iç mimar Marcel Wanders tasarladı. Tasarım dünyasının Lady Gaga’sı olarak kabul edilen bir isim. Quasar residansları lobisinin girişinde yer alacak 7 metre yüksekliğinde kadın heykeli de Wanders imzalı. Çift yönlü heykelin ön yüzü Asyalı, arka yüzü ise Avrupalı.
Heykel kendi ekseni etrafında yavaş bir hızla dönerken misafirlerini, lobiye her girdiklerinde farklı bir yüzle karşılayacak. Diğer kulemiz ise Türkiye’nin ilk Fairmont oteli oldu. Şarap kavı dahi düşünüldü. Konut sahiplerine özel 44 şaraplık kilitli bölmelerin sunulduğu kav yanı sıra tadım için küçük localar olacak. Quasar Residences’dan asansör ile doğrudan erişilebilen kişiye özel banka kasaları ile Fairmont Residences ve Quasar Residences sakinlerine özel havuzlar var.
11 bin metrekare bahçe
Likör fabrikası gibi tarihsel bir binanın sorumluluğu var üzerinizde...
Quasar’a girdiğinizde önce aslına sadık kalınarak inşa edilmiş likör fabrikasını ve 11 bin metrekarelik bahçeyi göreceksiniz. Likör fabrikası sergi, mini konserler, müzayedeler, heykel çalıştaylarının olacağı bir kültür, sanat ve moda merkezi olacak. Burayı 2014’te açıyoruz. Viatrans AŞ - Meydanbey Ortak Girişimi tarafından İstanbul’un merkezi Mecidiyeköy’de 2015 sonunda hayata geçecek Quasar İstanbul karma projesi, doğal mirası olan 11 bin metrekarelik bahçesini de sanat tutkunları için bir açık hava müzesine dönüştürecek.
Alıcının yüzde 40’ı yabancı
Alıcı profiline baktığınızda nasıl bir fotoğraf var?
Satışın daha çok başındayız. Gerçekleşmelerin yüzde 40’ı yabancı. Ortadoğu dışında özellikle Japonya, Singapur, İngiltere’den ilgi var.
Rezidanslar deniz manzaralı
Bir mekânı ne lüks yapar?
Genel kabule baktığınızda, bir mekân yüksek standartlı malzemeden yapılmış ise lüks olarak kabul ediliyor. Maalesef önüne lüks sıfatı takılarak sadece materyal dünyanın malzeme kalitesiyle sınırlı tanımlar yapılıyor. Lüks gayrimenkul sektöründe kıyaslamalar hep dünyevi semboller üzerinden yapılıyor. Kaç metrekare, manzarası nasıl, malzemesi ne gibi...
Bunlar tek başına kalıcı mutluluk vermiyor ki. Alıcı açısından mekânı satın aldıktan sonra içinde geçireceği zamandaki mükemmeliyeti aradık.
Rezidanslarımızın hepsi Marmara Denizi’ne bakıyor. Lüks bunun ötesinde bir şey ama. Lüks, hislere hitap edebilme kapasitesi taşıdığı ölçüde meta lükse yaklaşıyor. Bir bina, içinde sizi mutlu edecek, anlık deneyimlerin de saklı olduğu planlanmış bir mükemmeliyet kültürü varsa meta lükse erişmiş demektir.
2015 sonunda yaşam başlayacak
Teslimler ne zaman?
2015 sonu hayata geçecek projede, Fairmont’tan daire alanlar, projenin bitimini beklemeden dünyada 71 noktadaki Fairmont rezidans ve otellerinden yararlanabilecek ve dairelerini diğer ülkelerdeki Fairmont sakinlerine kiraya verebilecekler. Fairmont’un dünyadaki ilk ofis işletmesi de yine Fairmont Quasar Istanbul Offices markasının içinde.
Ne kadarlık bir proje?
500 milyon İsviçre frangı.
Toplam kaç daire?
257 daire olacak. 52 ofis... Toplam inşaat alanı yaklaşık 190 bin metrekare. Bunun 55 bin metrekaresi otopark. Toprak üstü satılabilir alanlarımız yaklaşık 96 bin metrekare. İki bodrum katı var, yaklaşık 24 bin metrekare. Projenin toplam alanlarının yaklaşık üçte biri otel. Oteli satmayıp kendimizde tutuyoruz. Likör fabrikasını da kendimizde tutuyoruz.
En küçük daire 85 metrekare
Neden Mecidiyeköy civarındaki diğer projelerden değil de, sizden alsın tüketici?
İnsan ruhuna iyi gelen her şeyi bu projeye koyduk. 5789 metrekarelik özel tasarım kat bahçeleri yaptık. 180 metrekare alana sahip dubleks kat bahçeleri, Marcel Wanders’ın özel heykelsi merdiveniyle bağlanıyor.
Sosyal alanların en önemlisi sonsuzluk havuzumuz. 30 metre yükseklikte konumlanan 4 bin metrekarelik sosyal alana yine Marcel Wanders tasarımları damga vuracak.
Paranomik manzaraya sahip terasta eşsiz Boğaz manzarasına uzanan bir sonsuzluk havuzu bulunuyor. Yazın havuz olarak hizmet veren bölüm kış aylarında batık restoran olacak.
Heykel bahçesi...
80 metre uzunluğundaki sonsuzluk havuzunun kent manzarası tarafında, Quasar İstanbul’un heykel bahçesi yer alacak. Yeşil bitkilerle sarılı kemerler üzerinde devasa boyutlarda heykellere ev sahipliği yapacak bahçede, otoyoldan görülebilecek devasa sanat eserleri yer alacak. Suyun içerisine göğüs hizasında gömülü bir bara sahip olacak sosyal alanda, yaz ve kış temalı kullanım alanları olacak.
Bu sayede yazın havuzun etrafında bulunan dairesel localar kışın jakuzi olarak misafirlerine lükste sınır tanımayan yaklaşım ile Quasar ayrıcalığını yaşatacak. Projede en küçük daire 85 metrekare.
Teleferikle Çamlıca’ya
‘Mecidiyeköy’ün çehresi çok değişecek’ dediniz. Nasıl olacak? Teleferik projesi nasıl olacak mesela?
Teleferik bahçemizin üzerinden geçecek. Saatte 6 bin kapasiteli, toplu ulaşım maksatlı kullanılacak. Mecidiyeköy meydanından kalkacak. Zincirlikuyu, Altunizade üzerinden Küçük Çamlıca’ya kadar gidecek. Bildiğimiz kadarıyla oradan aktarma yaparak Büyük Çamlıca’ya kadar gitmek mümkün olacak. Gördüğümüz kadarıyla teleferik Mecidiyeköy ile ilgili projelerden sadece birisi.
Çok farklı bir yapıya kavuşacak Mecidiyeköy. Biliyorsunuz Mecidiyeköy’ü yayalaştırma projesi de var. Toprak altından da trafik bizim projemizin önünden itibaren yukarı çıkacak. Mecidiyeköy ile ilgili planlarda katlı otopark ve belediye otobüslerinin olduğu alanın yıkılacağı biliniyor.
Yıkılacak ve Kabataş - Beşiktaş metrosu oraya kadar gelecek. Oradan da teleferik, metro ve metrobüse entegre edilecek. Yaşanabilir, yürünebilir alanlar çoğalacak Mecidiyeköy’de.