EkonomiEn büyük RES’i inşa edecek

En büyük RES’i inşa edecek

04.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cengiz Holding, 50 MW kurulu güce sahip Çerkeş Rüzgar Enerji Santrali kapasite artışı projesinde kullanılmak üzere Almanya’nın en büyük ikinci bankası olan DZ Bank’tan 20 milyon dolarlık yeşil finansman sağladı.

En büyük RES’i inşa edecek

Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji arzını artırma hedefiyle yatırımlarına devam eden Cengiz Holding’in grup şirketi Cengiz Enerji tarafından kullanılacak krediyle Çerkeş santraline toplam 32,6 MW kurulu güce sahip rüzgar türbinleri eklenecek.

Haberin Devamı

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Danışmanı Arzu Özgiray, yeşil kredinin çevresel etki ve sürdürülebilirlik yönünden belirli kriter ve taahhütleri yerine getiren şirketlere verildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimiyle bölgenin enerji ihtiyacını karşılama ve karbon ayak izini azaltma konusunda önemli bir rol üstlenecek projemiz için yeşil kredi anlaşması imzalamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu kredi türü, standart finansman modellerine kıyasla çok daha sıkı ve katmanlı bir teminat ve onay mekanizmasının yanı sıra raporlama ve şeffaflık yönünden de çok daha detaylı bir süreçten geçmeyi gerektiriyor.”

90 metre kanatlar

Kapasite artırma projesiyle Çerkeş Rüzgar Enerji Santrali’nin kurulu gücü 32,6 MW’lık artışla 82,6 MW’a çıkacak. Her biri 7,2 MW kurulu güce sahip rüzgar türbinlerinden meydana gelecek santral, 183 metre rotor çapı ve 90 metre kanat uzunluğu ile bu alanda Türkiye’nin en büyüğü olacak. Yıllık yaklaşık 54 bin ton karbondioksit salımını engelleyecek projenin önümüzdeki yıl tamamlanması planlanıyor.