EkonomiElektrik abonelerine 11 milyar geri ödeme

Elektrik abonelerine 11 milyar geri ödeme

14.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüketicileri elektrikteki yüksek maliyet artışından korumak üzere devreye alınan Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması’nın (AUF) enerji şirketlerince manipule edilerek tüketicinin zarara uğratıldığı belirlendi.

Elektrik abonelerine 11 milyar geri ödeme

Mithat Yurdakul -Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yaptığı tespitlere göre, hatayla ya da kasten piyasayı manipüle etmeye çalıştığı EPDK tarafından belirlenen 40 şirket, 11 milyar TL’yi tüketicilere iade edecek. 11 milyar liralık iade bedeli, doğrudan tüketicilerin faturasını yansıyacak. Söz konusu şirketler hakkında EPDK tarafından soruşturma süreci başlatıldığı ve önümüzdeki günlerde savunmalarının alınacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

Nisanda başlamıştı

Rusya - Ukrayna savaşının enerjiye kriz olarak yansımasıyla birlikte, başta İngiltere ve Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi, arz güvenliğini sağlamak ve tüketicileri yüksek maliyet artışlarından koruyabilmek bir dizi tedbir almış, bu tedbirlerden birisi de AUF mekanizması olmuştu. Türkiye’de de EPDK, aynı kaygılarda geçtiğimiz nisan ayında bu mekanizmayı devreye almıştı.

Doğalgaz, ithal kömür, yerli kömür ve yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik için kaynak maliyetine göre tavan fiyat getiren ve böylece abonelere daha düşük fatura yansıtmayı hedefleyen sistem, elektrik maliyetlerinde oluşan yükseliş ve düşüşler takip edilerek güncelleniyor.

Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark, “destekleme bedeli” olarak bir havuzda toplanıyor. Bu gelir, tüketicilerin elektrik tüketimleri için bir tür sübvansiyon olarak kullanılarak, fiyat artışlarından belli bir miktarda korunuyor.
Piyasa şartlarına uygun olarak yapılmış olan ikili anlaşmalar, mekanizmadan muaf tutuldu.

Haberin Devamı

Ancak bu şekilde güvence altına alınan anlaşmaları fiyat ve miktar bakımından inceleyen EPDK, sisteme aykırı fiyat hareketleri tespit etti. EPDK’nın tespitlerine göre, AUF kapsamında son tüketiciye ulaşması gereken bedellerin bazılarının hatalı, bazılarının ise kasıtlı olarak EPİAŞ’a gerçeğe aykırı şekilde beyan edildiği öğrenildi. Bazı bildirimlerde de sonradan değiştirilen anlaşma fiyatları ve miktarları ile AUF kapsamında tüketiciye sağlanacak kazanımın engellendiği tespit edildi.