Ekonomi Ecevit Telekom’da çelme istemiyor

Ecevit Telekom’da çelme istemiyor

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Telekom kararnamesi bir haftadır Köşk’te. Başbakan Ecevit de 14 Aralık’a kadar ihaleye çıkılması gerektiğinin altını çizdi

Ecevit Telekom’da çelme istemiyor

Ecevit Telekom’da çelme istemiyor

Telekom kararnamesi bir haftadır Köşk’te. Başbakan Ecevit de 14 Aralık’a kadar ihaleye çıkılması gerektiğinin altını çizdi

SERPİL ÇEVİKCAN Ankara

Hükümet, IMF’yle varılan mutabakat sonrasında rahat nefes alırken, Başbakan Bülent Ecevit özelleştirme programının en önemli ayağını oluşturan Telekom’a ilişkin kararnamenin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından imzalanmasını bekliyor.

Ekonomik koşullar
1996 yılında Anayasa Mahkemesi üyesi iken benzer düzenleme için "karşı oy yazısı" yazarak "yabancıların egemenliğini bağımsızlık açısından" sakıncalı bulan Sezer, kararnameyi bir haftadır inceliyor. Köşk’e gönderdiği kilit kararnamelerin birçoğu veto edilen Ecevit ise dün yaptığı açıklamada bir anlamda Sezer’e seslendi ve "Türk Telekom’un ihale duyurusunun 14 Aralık tarihine kadar yapılacağının altını çizmek isterim" dedi.
Sezer’in Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’ün itirazı nedeniyle uzun süren pazarlıklar sonunda imzaları tamamlanan kararnameyi yaklaşık bir haftadır incelediği öğrenildi.
Kaynaklar Sezer’in üç kamu bankasının özerkleştirilerek özelleştirilmesine ilişkin yasayı "ekonomik koşulları" gözönünde bulundurarak onayladığını vurgularken, özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova da dün Köşk’e çıkarak Cumhurbaşkanı’yla görüştü.

Sezer: Ülke güvenliği
Ancak kararnameyi bizzat inceleyen Sezer’in, Anayasa Mahkemesi üyesiyken Telgraf ve Telefon Kanunu’na bazı ek maddelerin eklenmesine ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemeye karşı açılan iptal davasına ilişkin "karşı oy yazısına" dikkat çekiliyor.
Sezer karşı oy yazısında, "Telekomünikasyon gibi stratejik önemi olan alanlara yabancıların girmesinin ötesinde, egemen olması, güvenlik, bağımsızlık ve ekonomik yönlerden çok sakıncalı olabilir. Çünkü bu tür kamu hizmetleri ülke güvenliği ile çok yakından ilgilidir" demişti.



EKONOMİ