EkonomiDünya borsaları hızlı yükseldi

Dünya borsaları hızlı yükseldi

09.12.2008 - 00:39 | Son Güncellenme:

Uluslararası borsalar yeni haftaya yükselişle başladı. Türkiye’de Kurban Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı ancak yurtdışı borsalarda yüzde 8’e varan yükselişler oldu

Dünya borsaları hızlı yükseldi

ABD’nin yeni Başkanı Obama’nın son 50 yılın en büyük kamu altyapı programını başlatacağını açıklaması, piyasalara büyük moral verdi. Aynı anda Çin’in ekonomiyi canlandırmak için 22 milyar dolarlık demiryolu yatırımı gerçekleştireceğini duyurması ve ABD otomotiv sektörüne yönelik teşvik haberleri de yükselişin hız kazanmasını sağladı.
Asya’da Nikkei Borsası yüzde 5.2, Hong Kong Borsası yüzde 8.6 ve Güney Kore Borsası da yüzde 6.9 değer kazandı.
Avrupa borsaları da yüzde 5’i aşan yükselişler kaydetti.
Öte yandan uluslararası borsalarda işlem gören YTL/dolar paritesinde de rüzgar Türk Lirası’ndan yana esiyor. Cuma günü 1.5860 YTL seviyesinden kapanan dolar, yurtdışı işlemlerde 1.5615 YTL’ye kadar geriledi.

Rusya’nın notu düştü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&), Rusya’nın kredi notunu BBB (+)’dan BBB’ye düşürdü. S&P, kredi notunun düşürülmesine neden olarak, Rusya’nın, döviz rezervlerinin 583 milyar dolardan, 455 milyar dolara inmesini ve dış finansman imkânlarının daralmasını gösterdi.

Yazarlar