EkonomiDördüncü sanayi devrimi ‘merkezde’ hızlanacak

Dördüncü sanayi devrimi ‘merkezde’ hızlanacak

11.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve Dünya Ekonomi Forumu (WEF) iş birliğiyle kurulan Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi açıldı.

Dördüncü sanayi devrimi ‘merkezde’ hızlanacak

Açılış törenine video konferans yöntemiyle katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu merkezin dünyadaki dokuz, Avrupa’daki iki merkezden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Burada, kamu, özel sektör, üniversite ve STK iş birliğiyle başta sanayimiz olmak üzere dijital dönüşümü hızlandıracak politikalar ve projeler geliştireceğiz. Dünyadaki eğilimleri ilk elden takip ederek, önde gelen akademisyen, girişimci ve teknoloji şirketleriyle doğrudan bağlantı kuracağız. Merkezimiz hem Türkiye özelinde projeler tasarlayacak hem de yapacağı pilot uygulamalarla kamuya mevzuat önerilerinde bulunacak.”

WEF Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab da, “Bu merkezler, hükümetlerin şirketlerle ve özellikle sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerini artırmak için kullanılıyor. İstanbul’daki merkez de bu iş birliğinin temsilcisi olacak ki bu da bizim forumumuzun varlık sebebi” ifadelerini kullandı.

Veriye şeffaf fiyatlandırma

Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı Genel Müdürü Murat Sönmez, yapay zekanın en önemli girdisinin veri olduğuna işaret ederek, verilerin aidiyeti ve kullanım amaçları ile ekonomik değerin kimler tarafından paylaşılacağının önemli olduğunu söyledi. Veri ekonomisini “önemli bir fırsat” olarak niteleyen Sönmez, “Bunun gerçekleşmesi için ilk olarak insanların ve kurumların ellerindeki verileri güvenilir bir şekilde kullanımı ve paylaşımı gerekli. İkincisi, verilerin emtia borsası gibi şeffaf bir sistemle fiyatlandırılması gerekiyor” dedi.

Vagon değil lokomotif

MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da MESS’in, WEF Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı’na katılmasıyla Türkiye’nin artık bu alanda fikir önderleri arasında yer aldığını söyledi. Akkol, “Dijital dönüşümün küresel bilgi zincirinde, trenin vagonlarından biri değil, sürecin lokomotifi oluyoruz” ifadesini kullandı.