EkonomiDönüşüme ‘bakan’ eli

Dönüşüme ‘bakan’ eli

29.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yıllardır kentsel dönüşümün simgesi olan Fikirtepe’ye Bakan Murat Kurum el attı. Vatandaşların mağdur olmaması için çalıştıklarını belirten Kurum, ‘tek taraflı fesih’ hakkını kullanacak vatandaşa ‘yanınızdayız’ mesajını verdi

Dönüşüme ‘bakan’ eli

Kentsel dönüşümün, Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunlarından olduğunu sık sık gündeme getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önceki gün dönüşümün simge adreslerinden İstanbul Fikirtepe’yi ziyaret ederek bölgedeki gelişmeleri yerinde inceledi. Bölgeye gelmeden önce Fikirtepe’nin sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla bir araya gelip fikir alışverişinde bulunan Bakan Kurum, ardından Fikirtepe’de proje geliştiren müteahhitlerle buluştu.

Haberin Devamı

Yıllardır hem müteahhitler, hem de hak sahipleri tarafında yaşanan sorunlar nedeniyle çözüme kavuşturulamayan bölgede Bakan Kurum’un ziyaretiyle birlikte önemli bir adım atılacağı öngörülüyor.

Hızlanmasına destek

STK temsilcileri, Bakan Kurum’un ‘Firmaların yapamayacağı kesinleşen alanlarda fesih hakkınızı kullanın bize gelin birlikte çözeceğiz’ mesajını verdiğini iletti.

Bakan Murat Kurum, önceki gün yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak için yapılacak düzenlemeyle birlikte vatandaşa veya yükleniciye tek taraflı fesih hakkını getireceklerini ifade etmişti.

Burada yüklenicilerden kaynaklı işlerin ilerlememesi sebebiyle sözleşmenin feshini kolaylaştıracak düzenlemeye ilişkin vatandaşları bilgilendirdiklerini aktaran Bakan Kurum, “Fikirtepe’de 61 adamız var ve bu 61 adanın 16’sında fiilen inşaatlar devam ediyor. Diğerlerinde fiili bir inşaat durumu söz konusu değil. Devam eden inşaatlarımıza ilişkin vatandaşlarımıza, yüklenicilerimize burada kira desteği yapmak suretiyle inşaatlarımızın hızlanmasına destek olacağız. Diğer taraftan bazı sözleşmelerimiz var ki müteahhitlerimiz bu sözleşmeleri, bu şartlarda yapamayacaklarını ifade ediyorlar. Aynı şekilde vatandaşlarımız da müteahhitlerimizin sözleşmeden kaynaklı yüklenimlerini yerine getirmediklerinden dolayı sözleşmelerin feshini istiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

‘Yanındayız’ mesajı

Devlet, bakanlık olarak hiçbir kar elde etmeksizin Büyükşehir Belediyesi, Kiptaş, bakanlık bünyesinde TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankasıyla fiilen şu an sahada olduklarını vurgulayan Kurum, bakanlık olarak buraya her türlü desteği vereceklerini söyledi. Kurum, “Fiilen 2 şantiyemiz burada devam ediyor. 4 adada, 2 şantiyede bakanlık olarak girdik ve konutlarımızı vatandaşlarımıza söz verdiğimiz şekilde teslim edeceğiz. Diğer adalarda da vatandaşlarımız fiili sözleşmelerini anlaşıp, iptal etmeleri durumunda da yine o sözleşmelerde de vatandaşlarımızın yanında olacağız” diye konuştu.

Dönüşüme ‘bakan’ eli

‘Çabuk toparlanacak’

Bölgenin önemli geliştiricilerinden ve projelerini tamamlayıp teslim eden firmalardan Teknik Yapı’nın Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe’de işini yapamayan müteahhitler ve hak sahipleri olmak üzere iki tarafta da çözüm bekleyen sorunları olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Durbakayım, bölgede önemli yatırımlar yapıldığına dikkat çekerken, “Artık bundan sonra bakanlık nasıl bir aksiyon alacak onu bekliyoruz. Mevcut durum kendilerine arz edildi. Bakanlığın ilgi göstermesi mühim bir durum. Fikirtepe’deki hem algının, hem de değerin çok iyi noktalara geleceğine inanıyorum. Artık buranın toparlandığına çok çabuk şahit olacağız” dedi.

‘Bölgenin imajını kurtaralım’

Projeleri bekleyen bölge sakinleri, uzun zamandır da ‘kira’ sorunuyla karşı karşıya. Bölgede yaşayanlar, maddi sorunlar nedeniyle projeleri yarım bırakan, ya da hiç başlamayan müteahhitlerin kira ödememesiyle de zor günler geçiriyor. Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, “Bakan Murat Kurum, sıkça gündeme getirdiğimiz kira sorunuyla ilgileneceklerini söylediler” dedi.

FİDEM Başkanı Ercüment Oruç ise, Bakan Kurum’un iletilen sorunları not aldığını belirtirken, en acil çözüm bekleyen sorunun; evleri yıkılan vatandaşların bulunduğu koşulların desteklenmemesi olduğunu söyledi. Oruç, “Kiptaş, TOKi, İller Bankası gibi kamu kurum ve kuruluşlarının buraya bayraklarını dikmeleri çok şeyi değiştirir. Giden müteahhitler nedeniyle buranın adı kötüye çıktı. Önce bu imajı düzeltip, satışların normal seyrine gelmesi lazım” dedi.

Yazarlar