01.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel piyasalar için dolar uyarısında bulunarak, “Dolar artık daha pahalı olacak, daha zor bulunacak” dedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin ise “Son yıllarda ticari krediler 8.3 kat, bireysel krediler 17 kat artmıştır. Bu açıdan makro ihtiyati tedbirlerle bireysel kredilerin artış hızını düşürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. İzmir İktisat Kongresi’nden dün ve önceki gün ekonominin zirvesindeki isimleri bir araya getirdi.
Ali Babacan, önceki günkü konuşmasında, gelişmiş ülke ekonomilerinin hâlâ kırılgan olduğunu anımsatarak şunları söyledi:
“Bu konuda riskler var. Bu yüzden önümüzdeki dönemde dolar daha pahalı olacak ve daha zor bulunacak. Likidite geri çekilecek, faizler artacak. Küresel ölçekte maliyet ve miktar anlamında daha farklı bir dönem başlıyor. Kalkınmakta olan ülkelerin buna hazırlıklı olması lazım.
Fed’in (ABD Merkez Bankası) farklı farklı şeyler söylediği yaz dönemindeki belirsizlikten Türkiye olarak daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim.”
Kredilere fren...
BDDK?Başkanı Mukim Öztekin ise dün son yıllarda ticari kredilerin 8.3 kat, bireysel kredilerin ise 17 kat arttığına dikkat çekerek, şunları dile getirdi:
“Makro ihtiyati tedbirlerle bireysel kredilerin artış hızını düşürmeyi hedefliyoruz. Bireysel krediler yerine üretime ve sanayiye aktarılmasını hedefliyoruz. Pasif tarafında en yüksek artış ise 8 katla yurtiçi borçlarda kaydedilmiş, yurtdışı borçlar 130 milyar doların üzerine çıkmıştır.
Sektörün son 10 yıllık seyri açısından önemli bir gösterge de 2012 yılı itibariyle krediler toplamının mevduat toplamını aşmış olmasıdır. Bireysel krediler 2003 - 2007 arasında 9 kat artarken 2008’den günümüze 2 kat artmıştır. 2003 yılında aktif toplamı milli gelirin yarısıyken günümüzde aktif toplamı milli geliri aşmıştır.”
BES patladı
Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) geliştiğine dikkati çekerek, “2012 ilk 9 ayında sisteme giren katılımcı sayısı 330 bin kişiyken bu yılın aynı döneminde 760 bine çıktı. Şu anda sistemde 4 milyon kişi var. Önümüzdeki 10 yılda üç katına yakın bir artış bekliyoruz. Sistemin milli gelir içinde yüzde 1.5 civarı olan payının da yüzde 6-7’lere çıkmasını öngörüyoruz” dedi.
İzmir’e vurgu
Kongrede ekonomi medyası ile ilgili oturumu yöneten Milliyet yazarı Güngör Uras ise Türkiye’de ekonomi gazeteciliğinin İzmir’de başladığını, İzmir Ticaret Gazetesi ile başlayan ekonomi gazeteciliğinin ekonomi kanallarına kadar ulaştığını söyledi. Yurtdışında okuyan gençlerin Türkiye’de çalışacak büyük şirket bulamadığına dikkati çeken Uras, şirketleşmenin önemine işaret etti.