EkonomiDeri ihracatı rekora gidiyor

Deri ihracatı rekora gidiyor

10.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yurt dışı pazarlarda kalitesiyle ön plana çıkan Türk deri sektörü, 2024 yılının ilk 8 ayında 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

Deri ihracatı rekora gidiyor

Ağustos 2019-Ağustos 2024 arasını kapsayan 5 yıllık dönemde ise deri ve deri mamulleri iş kolunun gerçekleştirdiği toplam ihracat 8.5 milyar doları aştı. Türkiye’nin ihracatında önemli bir paya sahip olan deri ve deri mamulleri iş kolunun, 2024 yılının ilk 8 ayında gerçekleştirdiği yurt dışı satışların toplamı da 1 milyar doların üzerine çıktı. Yıllık ihracat rekorunu pandeminin ardından 2022 yılında kıran sektör, o dönemde ulaştığı 2 milyar dolarlık ihracat rakamını önümüzdeki yıllarda geride bırakmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Çin’e karşı avantajlı

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ensari Deri Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Nuri Ensari, son dönemde enflasyon ve döviz arasında yaşanan uyumsuzluk, ihracat odaklı şirketlerin faaliyetlerini zorlaştırsa da sektörün ihracatının arttığını söyledi. Türkiye İhracat Meclisi rakamlarına göre, Türkiye’nin deri ve deri mamullerine ihracatında, en büyük pazarların Almanya, İtalya ve Irak olarak sıralandığını dile getiren Muhammet Nuri Ensari şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında, sektörün en büyük pazarı açık ara Rusya olurken bu yıl birinciliği Almanya ele geçirmiş durumda. Özellikle tedarik zincirinde yaşanan sorunların ve Çin’deki enerji problemlerinin etkisiyle Türkiye ihracatta çok büyük bir avantaj yakalamış durumda. Biz bu avantajı doğru şekilde kullandığımızda, özellikle Avrupa’ya çok daha yüksek montanlarda satışlar yapabilir, sektörün ve Türk sanayisinin sürdürülebilir gelişimini sağlarken, ihracatta da yeni rekorlar kırabiliriz.”