EkonomiDeniz, güneş ve teknoloji!

Deniz, güneş ve teknoloji!

02.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cep telefonu, fotoğraf makinesi ve tablet gibi cihazları da kendimizi güneşten koruduğumuz gibi korumamız gerekiyor. Su, kum veya tozla temastan onları mümkün olduğunca uzak tutmak elimizde

Deniz, güneş ve teknoloji

Yaz aylarıyla beraber devamlı yanımızda taşıdığımız cihazların da güneşe maruz kalma oranı arttı. Özellikle denize girerken, plaj ve kumsallarda da yanımızdan ayıramadığımız cep telefonu, fotoğraf makinesi ve tablet gibi cihazları da kendimizi güneşten koruduğumuz gibi korumamız gerekiyor. Su, kum veya tozla temastan onları mümkün olduğunca uzak tutmak elimizde.

Haberin Devamı

Çok sıcak havalar özellikle cep telefonlarına ciddi zararlar verebilir. Telefonun şarjını bitirirken, ekranı da hasar görebilir. Hatta aşırı sıcak nedeniyle tamamen de bozulabilme riskleri var. Teknolojiyi güneşten korumak için yapılabileceklere göz attık.

Gölge en iyi çare

Hava sıcaklığına dikkat: Cildinizde olduğu gibi teknolojik cihazları da sıcaktan korumanın en iyi yolu gölgede saklamak. Eğer telefonunuzun sıcakta aşırı ısındığını farkederseniz, onun aşamalı olarak soğumasını sağlayın. Hemen buzdolabına koymayı düşünmeyin. Doğrudan güneş ışığına maruz kalan bir telefon aşırı ısınabilir. Kumsalda ya da bahçenizde dizüstü bilgisayarla çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığı bilgisayarınızın da aşırı ısınmasına ve bozulmasına da neden olabilir. Yeni alınmış dizüstüler bile bu durumda aşırı ısınabilir. Bilgisayarınızın fanının iyi çalıştığından da emin olun. Onun için de en iyi koruma gölgede kullanmak olacaktır.

Haberin Devamı

Koruyucu kılıflar: Teknolojik cihazınızı su ve kumun temasından da korumanız gerekecek. Kılıflar telefonunuzu düşmeye karşı korusa da toz ve suya karşı korumada yeterli olmayacaklar. Özellikle telefonlar için yapılan termo plastik koruma kaplarını kullanmanız gerekebilir. Burada telefonun çok havasız kalmamasına da dikkat etmeniz lazım. Laptop ve tabletlerin de ekranlarının güneşle doğrudan temasını önleyici kılıflar kullanmanız önemli. Ayrıca plaj çantasının içine kılıfsız ve korumasız koymamaya özen gösterin.

Suya karşı koruma: Bot turuna çıkacaksanız ya da yüzerken telefonu yanınızda bulundurmak istiyorsanız bunun için özel yapılan su geçirmez kılıfları tercih etmeniz gerekecek. Eğer tamamen doğada olacaksınız oldukça sağlam ve profesyonel kılıflar seçmeniz lazım. Yoksa cihazlarınız hasar görebilir. İyi kılıf ve ekran koruması burada öne çıkıyor. Düşmeye, suya ve toza dayanıklı modelleri de tercih etmek cihazınızı korumada size yardım edebilir.

Kılıf seçerken dikkat

Kılıf seçimi önemli: Cihazınızın kılıfına güvenmeyin. Kılıfın çok çeşitleri var. Sağlam, tüm kasayı ve ekranı sardığından emin olun. Kılıflar ön tarafı kapaklı, telefonun sadece arka ve yan kısımlarını kapatanlar olmak üzere iki çeşit. Kapaklı kılıflar ekranın korunmasına daha fazla yardım eder. Dışarıyla teması olan ve arıza çıkarma olasılığı en yüksek olan da zaten ekranlar. Ama ön kapağı bulunmayan kılıflar arasında da iyi koruma sağlayanlar var.

Haberin Devamı

Suya ve toza dayanıklı modeller: Son bir yılda piyasaya çıkan cep telefonu, tablet ve bazı bilgisayar modelleri IP68 sertifikasıyla suya ve toza dayanıklı hale geldi. Böyle modelleri tercih ederek riski azaltabilirsiniz ama bunların da sınırsız özellikler sunduğunu düşünmeyin. LG G6, Samsung Galaxy S8, Sony Xperia XZ, iPhone 7 gibi telefonlar bu özelliklere sahip. Ancak hepsi 1.5 metreye kadar 30 dakikalık suyla teması kaldırabiliyor. Tatlı ve tuzlu su ayrıntısına dikkat etmeyi de unutmayın.

Deniz, güneş ve teknoloji
Suyla temas ederse ne yapmalı?

Umarız olmaz ama oldu da cep telefonunuz suyla temas etti. Böyle bir durumda cihazınızın hasar görmemesi için hemen sim kartı çıkartıp kurulayın. Yeni telefonlarda artık bataryayı çıkarma imkanı yok. Bu imkanı olanlar bataryayı da çıkartmalı. Bir pirinç dolu kaba koyarak en az bir gün bekletin. Nemin emilmesiyle hasarın en aza inmesini sağlayabilirsiniz. Ya da en yakın tamirciyi arayın.

Haberin Devamı

YENİ UYGULAMA

Tek tuşla araç

Tek tuşla araç çağırma imkanı sunan GelGit, 19 Haziran itibariyle İzmir Havalimanı-Çeşme ile Çeşme ve çevresinde hizmet vermeye başladı. Son model araçlara sahip GelGit ile anında araç çağırmanın yanı sıra önceden araç rezervasyonu yaptırmak da mümkün. GelGit konforlu ve uygun fiyatlı ulaşımın yanı sıra Çeşme ve çevresindeki mekanlarda özel indirim ve fırsatlar da sunuyor. Türk mühendisleri tarafından tasarlanan GelGit’in Türkçe menüsünün kullanımı oldukça kolay. Telefonun türüne göre Apple Store ya da Google Play’den uygulamayı indirip, kısa bir kayıttan sonra GelGit’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Anlık araç çağırmak için uygulamayı açıp çağır tuşuna basmak yeterli, en yakın aracı size yönlendiren uygulama yolculuk sonrası ulaşım bedelini kredi kartınızdan çekiyor ve e-faturanızı adresinize gönderiyor.