07.06.2021 - 14:53 | Son Güncellenme:
Her ürünün kendine özgü fiyatı vardır ve markalar farklı olsa dahi benzer fiyatlara sahip olur. Bunun nedeni ise ürünün aynı aşamalardan ancak farklı kalite unsurlarından geçmesidir.
Değişken Maliyet Nedir?
Maliyet, bir ürünün ortaya çıkmasında verilen emek ve masraftır. Yani tüketicinin önüne sunulan her ürünün bir maliyeti vardır. Bu maliyet tablosu sabit maliyet ve değişken maliyet olarak ayrılır. Değişken maliyet herkesi ilgilendiren bir durumdur. Çünkü ürün fiyatlarını belirlemede önemli bir unsurdur.
Değişken maliyet, üretim miktarına bağlı olan maliyettir. Yani üretime dayalı olarak artıp azalan bir maliyet türüdür. Buna örnek olarak ham madde ve işçilik verilebilir. Bir diğer tanım şekli ise üretim aşamasında var olan malzemelerin ve üretime ait olan maliyetlerin hesaplanmasıdır. Değişkem maliyet olarak adlandırılması da bu durumdan kaynaklanır. Yani her üretimin kendine ait maliyet tablosu vardır ve bu maliyet değişkendir.
Kısaca Değişken Maliyet Nasıl Hesaplanır?
Değişken maliyet, her sene, her sezon ya da piyasa rekabet durumuna göre değişebilir. Değişken maliyet hesaplamak için tüm üretim aşamasında yer alan maliyetler ele alınır. Değişken maliyet hesabına örnek verecek olursak ham madde diyebiliriz. Çünkü elde edilen ham madde farklılık gösterebilir. Aslında değişken maliyet üretime bağlı olan maliyet olduğu için ne kadar çok üretim o kadar çok maliyet ne kadar az üretim o kadar az maliyet olarak hesaplanır.