EkonomiDefne, orman köylüsünün 'definesi' oldu

Defne, orman köylüsünün 'definesi' oldu

23.11.2016 - 11:26 | Son Güncellenme:

Dünyadaki üretiminin yüzde 95'ini Türkiye'nin, bunun yüzde 20'sinin de Adana'nın karşıladığı defne yaprağı, orman köylüsünün en başta gelen geçim kaynaklarından biri haline geldi.

Defne, orman köylüsünün definesi oldu

Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğü, 2016-2020'de yeni bir "Defne Eylem Planı" hayata geçirerek, defnenin kırsal alanda kalkınmanın lokomotifi olmasını hedefledi.

Haberin Devamı

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ülkelerde ve Rusya'nın Karadeniz kıyılarında yetişen defnenin, dünya ihtiyacının çok büyük bölümü Türkiye tarafından karşılanıyor. Baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik, kimya gibi çok sayıda alanda da değerlendirilen defneye olan talep giderek artırıyor.

Hatay, Gaziantep, Osmaniye ve Adana'da ise defne yaprağından üretilen sabunlar büyük ilgi görüyor.

Endüstriyel olduğu kadar evlerde de bu bitkinin yağıyla yapılan sabunlar ailelerin hem kendi ihtiyaçları için kullanılıyor, hem de satılıyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, defnenin orman köylüsü için önemli bir ürün olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Ülkemiz, dünya defne üretiminin yüzde 95'ini, Adana bölgesi de bunun yüzde 20'sini karşılıyor. Defne orman köylümüzün en başta gelen geçim kaynağı oldu. Doğrudan veya dolaylı olarak köylünün bütçesine 2 milyon lira gelir sağlıyor. Üretimin artması için kurum olarak ne gerekiyorsa yapacağız, Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ve Orman Genel Müdürümüz İsmail Üzmez'in gösterdiği hedefler doğrultusunda, orman köylülerinin gelirlerini artırarak kendi yurtlarında yaşamalarını sağlayacağız. Köylülere ek gelir kapılarını açmaya devam edeceğiz. Bu tip uygulamalar kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak."