10.07.2017 - 12:58 | Son Güncellenme:
Duygu ERDOĞAN-Oğuz YETER-milliyet.com.tr
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' İstanbul'da düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’nde konuştu. Enerji konusunda Türkiye'nin önemine vurgu yapan ve "İlk önceliğimiz Güney gaz koridorumuzdur" diyen Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:
Ülkemiz jeopolitik konumu gereği önemli bir noktadadır. Enerji üreticileri ile tüketicileri arasında doğal köprü görevi görüyor. Transit bir ülke olarak elimizden geleni yapıyoruz. Siyasi istikrarımız ve ekonomik gelişmişliğimizle hatırı sayılı bir aktör konumundayız. Azerbeycan doğalgazının ülkemize sevkine olanak sağlayan Bakü-Tiflis-Ceylan hattını devreye aldık. Şimdi sırada TANAP hattı var. Hazar ve Ortadoğu bölgesinden ülkemize ve Avrupa'ya gaz taşınacaktır. 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz.
"İLK ÖNCELİĞİMİZ GÜNEY GAZ KORİDORUMUZDUR"
Dünyanın en önemli gaz tedarikçiklerinden biri olan Türk Akımı projesidir. Kazan-kazan anlayışıyla Doğu Akdeniz ve Irak başta olmak üzere yeni projeleri değerlendirmeye de hazırız. Enerjide dengeler büyük oranda değişti. Yeni teknolojiler ortaya çıktı. Daha önce ulaşılamayan alanlara ulaşabildik. İlk önceliğimiz Güney gaz koridorumuzdur.
'DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYIZ'
Çin, Hindistan, Afrika, Güneydoğu ve Asya ekonomileri enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye başladılar. Ekonomik ve güvenli bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri önemlidir.Enerji talep artışında OECD ülkeleri arasında dünyada Çin'in ardından ikinci sıradayız.
İlk olarak yerli enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Ulusak enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, enerji verimliliğinin teşvik edilmesi her zaman önceliğimiz olmuştur. Karadeniz ve Akdeniz önemli noktalardır. Son olarak diğer alanlarda yatırımcıların önünü açacak şeffaf ve öngörülebilir hedef odaklı bir strateji geliştirdik.
Elektrik enerjisindeki payı yüzde 10 azalttık. Yerli kaynaklardan elektrik üretimi rekor seviyey ulaştı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeyi geride bıraktık. 100 megabaytlık Konya Güneş Terminali projesi bu kararlılığımızın en önemli simgesidir.
"ÜÇÜNCÜ BİR NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ ÜZERİNDE DE ÇALIŞIYORUZ"
Nükleer enerji konusunda da hızlandık. Akkuyu ve Sinop terminallerinin devreye girmesiyle enerjimizin yüzde 10'luk kısmını buradan karşılayacağız.
Üçüncü bir nükleer güç santrali üzerinde de çalışıyoruz. Sanayi, tarım, uydu ve haberleşme gibi alanlarda da çalışacağız.Yıllık doğalgaz tüketimin en az yüzde 20'sini depolayacak bir sistem kuruyoruz.
Türkiye'yi enerji üssü haline getirmekte kararlıyız. Geçtiğimiz aylarda denize indirdiğimiz Oruç Reis'in de yüzde 90'nın milli üretim olduğunu belirtmek isterim.
KİMSE TEPKİSİZ KALMAMIZI BEKLEMESİN...
Enerji hinterlandındaki terör örgütlerinin yol açtığı kaos ve karmaşa, ülkelerimiz arasındaki iş birliğini zorunlu kılıyor. Enerji kaynaklarının güvenliği, terör örgütlerinin tasfiyesine bağlıdır. Türkiye olarak biz terörle mücadelede çok büyük bedeller ödedik. Bizim verdiğimiz mücadele, kendi milli güvenliğimiz yanında dünyanın enerji güvenliğini de çok yakından ilgilendiriyor. Hiç kimse Türkiye'nin, çevresinde olup bitenler karşısında tepkisiz kalmasını, kendisine yönelik saldırıları karşılıksız bırakmasını beklemesin. Ülkemizin ve milletimizin güvenliği konusunda, sınırlarımız içinde ve dışında ne yapmamız gerekiyorsa, kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız. Bunun da bilinmesini istiyorum.
KIBRIS MÜZAKERELERİ
Doğu Akdeniz'de geçtiğimiz hafta maalesef büyük bir fırsat kaçırıldı. Bizim ve Kıbrıs Türk tarafının tüm yapıcı yaklaşımına rağmen, Rum tarafının olumsuz tavrı sebebiyle adadaki anlaşmazlıkların bir kez daha çözümsüz kalmasından üzüntü duyuyoruz. Tarafların tutumları böylesine açıkça ortadayken kimi enerji şirketlerinin Rum kesiminin atmakta olduğu sorumsuzca adımların bir parçası olmaları kesinlikle anlayışla karşılanamaz. Adaletin, hakkaniyetin ve uluslararası hukukun gereği, hidrokarbon kaynaklarının adadaki tüm taraflara ait olmasını gerektiriyor. Kıbrıs'taki gelişmelere taraf olan herkesten beklentimiz, bölgedeki yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınmalarıdır.
KATAR KRİZİ
Körfez bölgesinde yaşanan gerilimin bir an evvel giderilmesini istiyoruz. Artık bölgede krizler istemiyoruz. Tüm tarafların meseleye sağduyuyla bakarak diyalog kanallarını açık tutması gerekiyor. Dünyamızın huzura ihtiyacı var.
"MUSUL HABERİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR"
Irak'da ise DEAŞ'la mücadelenin sonuna yaklaşıldı. 'Musul'da neticeye yaklaşıldı' haberi bizim için çok önemlidir. Harebe Musul'un maliyetini acaba kimler karşılayacak? Bağımsızlık referandumu gibi tek raflı girişimlerden kaçınılması gibi unsurlar bu ülkenin geleceğinde önemli olacaktır.
KONGREDEN NOTLAR
Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Toth, Başbakan Binali Yıldırım ve Bakan Berat Albayrak yaptıkları konuşmalarda kongrenin yapıldığı İstanbul'a da dikkat çekti. İstanbul'un enerji için önemli bir merkez olması yanı sıra, İstanbul'un pek çok medeniyete yaptığı ev sahipliğine, güzelliğine dikkat çekilerek, kongrenin yapılacağı 4 gün boyunca bunların da keşfedilmesi önerildi.